Viggbyholms IK - IFK Vaxholm 2-0 (0-0)
Lördag 25:e april 2009, kl 14.00 på Hägernäs IP

Det är något visst med matcherna mot Vaxholm. Dels brukar det som oftast vara vackert väder och solsken och dels brukar matcherna vara ganska jämna. Bägge lagen har dock två stora skalper hängande i livremmen: Vaxholm vann med 6-0 i tredje omgången förra året, medan Viggan vann med 5-0 året innan. Däremellan har det varit jämnt så det förslår.

Dagens match visade ånyo att bägge lagen har stor respekt för varandra och första halvleken var ett tydligt bevis på detta, då man på bästa Västfrontsvis förde ett för publiken ganska tråkigt ställningskrig i mitten av planen. Inget av lagen förmådde att skapa några kreativa chanser, där motvinden också var ett extra aber för Viggan i första och för Vaxholm i andra.

Först efter drygt 20 minuters spel kunde Viggan visa prov på sin spetskompetens, där Jens Eklöf först nickar över efter pass från David Källman, något som efterföljdes av ett fett läge där Jimmy Everum var närmast att få en tå på bollen. I övrig så kunde två hermetiskt tillslutna försvar se till att inte mycket hände vad gäller offensiva planer.

Glädjande var annars att Vigganspelarna, för dagen iklädda sina nya matchställ, var osedvanligt verbala i sin kommunikation sinsemellan, något vi hoppas har kommit för att stanna. Under första halvlek hade domaren inte mycket att sätta tänderna i, annat än när Nils Pasthy med en patenterad rävsax fäller en Vaxholmsspelare, för vilket han renderas ett gult kort.

I slutet av halvleken skapar Vaxholm ett visst tryck på Viggan, ehuruävensom endast av mer imaginärt slag, men 0-0 resultatet står sig halvleken ut och är ett utomordentligt bevis på vad som egentligen hände på planen. Frågan var nu bara vad lagen skulle ta sig för till den andra halvleken för att bryta det uppenbara dödläget.

Skribenten, som även försökte se matchen objektivt med sin kamera, hade innan halvlekens början meddelat en av Viggans forwards, Jimmy Everum, att han (fotografen), skulle inta en strategisk plats för att kunna få en bra bild på Jimmys första mål (som helt enkelt bara måste komma).

Dessvärre fastnade fotografen i den hopfällbara stolen och välte, och detta i samma ögonblick som hans önskan tillgodosågs, när Jimmy Everum levererade det efterfrågade målet, där fotografen i sitt pinsamma läge var helt oförmögen att avbilda detsamma. Hursomhelst, mål blev det och det kan bara ha gått två minuter eller så och Viggan tar en välbehövlig 1-0 ledning.

Målet föregicks av ett inspel från Daniel Breeze som låter Jens Eklöfs huvud vidarebefordra bollen till storsläggan Everum: 1-0. Även om målet kom mycket snabbt, var det egentligen inte så stor överraskning, ty Viggan hade kommit ut som ett helt nytt lag med klara offensiva tendenser.

Ibland undrar man hur sådant kan gå till. Samma gubbar, samma plan och motståndare, men ett helt annat spel, men det är ju det som är tjusningen med fotboll. Minuten efter målet kan Anton Johnson förse Jens Eklöf med ett pass, som den senare var ytterst nära att effektuera. Fyra minuter senare har en i dagsläget okänd (och kanske bäst så) rödklädd spelare ett jätteläge, men skjuter helt säkert 10 meter nordost om Vaxholms aluminiumram.

Efter 59 minuter skär Anton Johnson, efter pass från Göran Dahlberg, in på västerkanten och skjuter i stolpens utsida, vilket också kan ses på bild här nedan. I den 67:e befinner sig Everum i ett delikat läge, men skjuter utanför och det är inte bara chanserna utan även spelet som nu ligger i Viggans händer. Strax efter har Tom Gyldorff ett skottförsök som dock tas och i sekvensen efter skjuter Sergio Meyer Leiva stenhårt utanför och allt detta inom loppet av en minut. Vaxholm är nu i brygga och från deras styrmanshytt kommenderas nu en neddragning till 3-backslinje när en kvart återstår och det ger en viss effekt.

Efter att ha blivit helt tillbakapressade kan nu Vaxholm sticka upp lite mer och skapa viss oreda i Viggans försvar, dock utan att skapa några egentliga chanser. Detta Vaxholmsdrag tillåter dock Viggan att visa sina offensiva muskler och i den 85:e minuten kan Nils Pasthy höra sin nick eka i aluminiumstolpen.

Alla med Viggansympatier tittar nu oroligt på klockan, då tre livsviktiga poäng ligger i potten, men domaren låter spelet fortgå utan större förståelse för detta. Den ena minuten efter den andra går och Vaxholm skapar hörnor och frisparkslägen som inte känns direkt hälsosamma. Men när nöden är som störst är hjälpen som närmast och i matchens absolut sista tilläggsminut kan Jens få en sista tå på den boll till Jonas Pasthy som sedemera iskallt skall förpassa bollen in i nätmaskorna.

Utan att vara alltför rödögd, tror jag inte dagens nye målvakt i Viggan, Fredrik Ohlsson, hade något direkt skott att handskas med, annat än indirekta skott som dock säkert plockades ned. En särskild eloge skall utdelas till den delvis nykomponerade backlinjen, som var helt hermetiskt tillsluten där bak. Gustaf Grauers kunde denna dag fortsätta på sin inslagna spikraka uppåtkurva för tredje matchen i rad. David Källman kommer säkert att föräras ett guldur inom kort för plikttrogen tjänst på vänsterkanten.

Hålet efter Houlst i mitten fylldes av den något mindre Nils Pasthy, åtminstone muskelmässigt, som tillsammans med dagens Viking Sergio Meyer Leiva, utgjorde en ickepermeabel hinna vid mittlinjen och dess närområde. Förväntningarna på våra offensiva spelare grusades knappast, där Jimmy Everum levererade liksom Jonas Pasthy. Jens Eklöf föredrog denna dag att samla poäng i assistligan.

En helt igenom solid insats, som om den fortsätter, säkert kommer att dra lika stor publik som idag framöver. 142 personer fick idag bevittna hur fågel Fenix rest sig ur förra årets aska och på de hittills tre spelade matcherna fått ihop lika många poäng, som man fick på förra årets 13 våromgångsmatcher, nämligen 7 poäng.