Värtan IK - Viggbyholms IK 2-3 (0-3)
Måndag 4:e maj 2009, kl 19.30 på Hjorthagens IP

Det var upplagt för dramatik då två för dagen formstarka lag gjorde upp om poängen på Hjorthagens IP. Värtan vann sin senaste match mot Sollentuna med 5-1 och Viggan gjorde likadant mot Vaxholm och vann med 2-0. För första gången den här säsongen spelade Viggan på gräs och planen var riktigt bra för årstiden. Bra jobb av vaktmästaren.

Tränaren Jocke Olausson avslutade samlingen inför matchen med en tyst minut. Under största möjliga tystnad gick Matte och hängde upp överdragskläder, medan Loberg på sedvanligt vis gick av och an i omklädningsrummet. De flesta av spelarna tittade på klinkers, dvs rakt ner i golvet.

Avspark skedde kl 19.30, då solen var på väg ner, men planen var ändå till en början soldränkt, en vacker inramning. Viggan fick en gynnsam lottning och slapp dagens sista sol i ögonen. Gurra i målet garderade och lånade ändå Arvids keps, men han behövde dock aldrig använda den. Som nog alla har sett har Viggan börja säsongen mycket bra och nyckeln till detta kan nog ligga i den kontinuitet som just nu finns i framförallt laguppställningen. Det är få platsbyten inför matcherna. Dessvärre blev det dock ett byte innan match. Daniel Breeze var tvungen att kliva av på grund utav tunna lår och ersattes av junioren Oskar Henriksen. Annars befann sig G. Svensson längst bak. Backlinjen bestod av Tom Gyldorff och nämnde Oskar i mitten. På flankerna befann sig Dr G. Grauers och David Källman. Mitt i mitten huserade M. Houlst och den lite kortare Sergio Meyer Leiva. Försäsongens bäste spelare, Göran Dahlberg, tog hand om högerkanten medan lille Anton Johnson sprang till vänster. På topp sprang Jens Eklöf och Jimmy Everum hand i hand.

Viggan började extremt taggat, vilket till en inledning gav ett blandat resultat. Laget ägde mycket boll, men slarvade en del med passningsspelet. Det var snudd på övertänt bland de röda. Innan 10 minuter var spelade lyckades de röda vaska fram två hörnor, men den korte innermittfältaren lyckades inte få tillräckligt med höjd på bollen vid de båda tillfällena, vilket resulterade i ingenting i chansväg.

Från och med den 18:e minuten var det som om någon tryckte på en knapp. Helt plötsligt fick Viggan utdelning på allt. Passningarna gick fram, brytningarna blev lyckade och framförallt skotten satt. Det hela började med att Svensson i målet skickade en inspark mot mittcirkeln. Där mötte en spänstig Jens upp och skarvade bollen vidare på djupet, där Göran tagit klivet in från högerkanten till en central position. V-löpningen gav utdelning. Göran kom fri med målvakten och väl där, väntade han med avslutet tills han kom så pass nära att han med viss felträff på bollen kunde skicka densamma in i mål, lågt till höger om målvakten. 1-0 och stort jubel!

Endast två minuter senare, i den 20:e minuten ringde det igen bakom målvakten i Värtan. Detta anfall var det riktigt hög klass på. Viggan fick inkast på egen planhalva på högerkanten. Grauers kastade till Göran, som förlängde till Jimmy. Jimmy passade in centralt till Jens som i sin tur gjorde ett instick till Houlst som kom löpande från vänster. Houlst sköt på första tillslaget och bollen gick återigen in i mål. Lågt och till vänster om målvakten.

Viggan höll ångan uppe, men Värtan tillät sig själva att skapa några ströchanser, där man sköt några skott rakt på eller över. Sett till helheten var Viggan mycket tyngre som lag och i den 39:e minuten fick man återigen utdelning. Anfallet började på högerkanten. Grauers spelade ut till Göran som kom förbi sin kille nere vid kortlinjen. Inlägget var så pass farligt att målvakten boxade bollen rakt ut och där dök Houlst upp i slottet och med vänstern(!) sköt han distinkt in 3-0. Houlst sade innan match: ”Idag spelar jag offensiv innermitt. Jag ska spela enkelt och effektivt.” En som myste riktigt ordentligt denna kväll var ”Kocke” (Vigganveteran) som satt i en solstol på avbytarbåssidan.

Viggan gick till paus med en 3-0 ledning och J. Thunström som började på bänken sade så här i halvtid: ”Fantastiskt! Så här bra har Viggan inte spelat sen jag började här 2005.” I omklädningsrummet hissades det röd flagg för att domaren eventuellt skulle hissa gul flagg på planen och börja varna spelare hit och dit, något som ofta händer under andra halvlek i division 4. Sagt och gjort. Viggan drog på sig tre gula kort i andra halvlek. Jimmy, Anton och Houlst fick alla titta på Cheddar.

Den andra halvleken fick en helt annan karaktär än den första och i synnerhet ett rafflande slut. Viggan började återigen bra och skulle vid ett flertal tillfällen utökat sin ledning till både 4-0 och 5-0. I den 66:e drar den inbytte Jonas Pasthy en TV-frispark i målvaktens högra kryssribba och ut. En minut senare var Göran nära att göra mål efter ett frisparksinlägg, men målvakten var följsam och gjorde en bra parad. I den 73:e drar Houlst en 28 meters rökare i stolpen och på returen gjorde Göran mål som tyvärr blev avvinkad för offside. Märkligt???

Den dramatiska avslutningen inleddes i den 76:e minuten då Värtan skickade en långboll som Tom skarvade bakåt vilket ledde till att Nr 10 (Rajalakso-look alike) kom fri, samtidigt som Gurra i målet kom på ”mellis”. ”Jag kunde ha sänkt honom, men det kanske skulle ha varit jobbigt för Martin att stå i slutet”, sade Gustav efter matchen. Dramatiken intensifierades blott två minuter senare, då Värtan fick en vänsterhörna. En tillsynes låg och ”dålig” hörna förvandlades till ett riktigt klassmål, då en Värting klackade bollen i mål. Snyggt! Nu befann sig Viggan i den zon som de så många gånger befann sig i under förra säsongen. Ledningar som tappades. Därför var det extremt skönt att Viggan lyckades rida ut stormen, men det krävdes att hela ”Turburken” tömdes.

I den 82:a minuten skulle Värtan ha en straff, efter det att, inga namn, sparkat ner en Värtanspelare i straffområdet. Domaren stod nära och friade! En anonym Gustav Grauers sade så här om situationen efter matchen: ”Jag kom inte undan. Han bytte riktning och vi krokade ihop.”

Till slut blåste domaren av matchen som till sist slutade 3-2 till Viggan och efter fyra matcher har laget 10 poäng och serieledning på bättre målskillnad. En Värtanspelare skrek efter matchen ”Det är helt sjukt!” Han har så rätt! Det här är helt sjukt BRA!!!

Vikingen går till Mikael Houlst för två mål och förtroendeingivande slit i mittcirkeln. Alla slet otroligt mycket idag och det var taggat och snacket var på topp. Vi är inte bara snygga, vi kan spela fotboll också!