FC Djursholm - Viggbyholms IK 1-4 (0-1)
Lördag 9:e maj 2009, kl 14.00 på Djursholms IP

Det stora samtalsämnet innan matchen mot Djursholm var om Viggan skulle få revansch för storförlusten i premiärmatchen från förra årets säsongspremiär. Viggan förlorade då med hela 1-7. Tränaren Jocke Olausson sade så här innan matchen: ”Idag måste vi vända på siffrorna från förra året och göra en bra match. Minst oavgjort ska vi ha. Vi har också varit på en lång roadtrip i 10 dagar med tre bortamatcher. Två i serien och en i Stockholms Cup”.

Laget från start utgjordes av Gurra i mål. I backlinjen gjorde Breeze comeback tillsammans med Kevin, som kommit tillbaka från kortsemester. På kanterna sprang Direktör Grauers och Sailor-Dave Källman. Mittsektionen bestod av Kapten Houlst och den ettrige Sergio. Just Sergio har på de senaste matcherna visat gryende form och han sade så här inför matchen: ”Det har gått bra. Det är lätt att spela med bra spelare omkring sig. Jag känner mig glad. Jag har tjej från Västerås. Vi ska flytta ihop. Vi var på banken idag.”

Sergio fick också chansen att uttala sig om matchen. ”Det blir tufft, men vi hittar vårt spel och vinner med 2-0. Jens ser het ut, alltid ett leende. Det är hans tur idag.” Yttermittfältsplatserna upptogs av Göran ”Goran” Dahlberg och Jonas d.ä Pasthy (Lillpastan). På topp var Nizze (d.y.) Pasthy tillbaka och han kamperade ihop tillsammans med Jens Eklöf. Bänken utgjordes av Oscar Maturana, Oskar Henriksen, Anton Johnson, Kajan Kajhed och Jimmy Everum som kom till matchstart, då han tidigare befann sig på dop.

Trots att Djursholms IPs gräsplan ligger lite undanskymd bland många träd på ena långsidan, hjälpte inte det mot den vind som härjade under hela matchen. Viggan fick börja i motvinden. Viggan började som vanligt offensivt och trots att Gary Sundgren var på planen kunde han inte stoppa Göran då han blev frispelad av Houlst i den 8:e minuten. Göran lyckades halvt liggandes med Gary över sig, lobba bollen i mål via målvaktens högra stolpe. Smakstart för Viggan.

I den 10:e minuten är Djursholm när att replikera. Efter ett snabbt inkast på vänsterkanten kom en Holmare fri, då backlinjen stod lite väl mycket på hälarna. Gurra stängde dock vid första stolpen och chansen gick om intet. Minuten senare fick Djursholm en högerhörna som nickades mycket tätt utanför av nr 17. Från läktarhåll var det endast ljudet av stängsel snarare än nät, som utgjorde skillnaden om det var mål eller inte. Mycket nära med andra ord.

Djursholm för spelet med Gary i spetsen och Viggan ligger för kontringar, men när lägen gavs lyckades man inte få fram den avgörande bollen, men efter ett antal försök att slå bollen på yta, fick Göran nog av ett flertal felpassningar och valde att slå en rätt passning i den 24:e minuten. Detta ställde Nizze helt fri på högerkanten. Nizze valde att avgöra med en bredsida, men skottet smet utanför målvaktens vänstra stolpe. I den 26:e minuten blev Jens fri från i stort sett halva plan efter ett Källmanpass. Målvakten tvekade och hamnade på mellis. Jens blev nog tagen av stundens allvar och sköt rakt på (se bild).

Viggan får nu mer att säga till om och i den 33:e kunde Göran ha gjort 2-0, om inte målvakten gjort en grym parad på Görans nick ner mot målvaktens högra stolpe. Sergio stod för inlägget. Gurra i Vigganmålet blev så pass imponerad att han applåderade från andra sidan planen. ”Den ska han f-n ha.” (Applåden).

Viggan gick till pausledning med 1-0 och det såg mycket bra ut, trots motvind. Särskilt Källman, Grauers och Göran utmärkte sig, genom att ha en mycket låg felprocent i sitt spel.

Andra halvleken kunde inte ha börjat bättre. Direkt på avspark kunde Viggan etablera ett anfall. Källman slog ett vänsterinlägg som Nizze var först på. Han nickade dock i stolpen, men på returen högg Göran och kunde stöta in 2-0 i öppet mål. Göran deklarerade i halvtid att han hade nackspärr, men detta gjorde dock att hans huvud nu var låst mot motståndarnas mål. I den 51:a minuten brände Jonas en ”Värtan- frispark”. Bollen gick över. I den 54:e minuten sköt Göran över på volley.

Det som framförallt syntes i den andra halvleken var Viggans sätt att spela. Man gav Djursholm mycket lite tid. Insparkar stängdes, vilket tvingade hemmalaget att sparka långt in i motvinden. Samtidigt kom man på bred front med många spelare i anfallsriktning och farligt blev det nästan varje gång.

I den 63:e minuten bjöd Viggan Djursholm på ett jätteläge, efter det att Gurra rusade ut för att rensa bollen, men bollen träffade någon i smeten och en Djursholmare fick öppet mål med undantag för Sergio som stod i vägen. Sergio lyckades också blockera skottet till hörna. I den 73:e minuten lobbade Göran precis över efter ett Källmanpass. Tendensen är tydlig, då Viggan kom till många farligheter efter uppbyggnadsspel på vänsterkanten.

I den 75:e minuten kom dessvärre reduceringen till 2-1. Detta skedde efter ett friläge med ett kliniskt avslut till vänster om Gustav. Nu började många misströsta och tänka på matchen från i måndags mot Värtan. Dessbättre slog sig Viggan för bröstet och avgjorde matchen direkt på avspark. Anton tog sig ner på vänsterkanten och slog ett lågt inlägg, som var för långt för Nizze, men precis vid kortlinjen, 5 meter från mål, dök försäsongens kille upp, Göran. Glidandes kunde han skjuta in 3-1 via målvakten. Hattricket var nu fixat. Snart är det nog dags att kalla Göran för vårsäsongens kille. Stort jubel och en lättnandens suck intogs.

Efter detta dog matchen. Någon slutforcering blev det aldrig från Djursholm sida, såsom Värtan gjorde. Istället gjorde Viggan även 4-1 i den 90:e minuten. Källman tog ett snabbt inkast vilket ledde till att Nizze kom fri tillsammans med Jens mot en back, då övriga i Djursholm befann sig högt upp. Nizze valde att avsluta själv och med en smekning kunde han skicka bollen i mål i bortre hörnet, målvaktens vänstra. Domaren blåste av matchen och ytterligare en Vigganseger var bärgad. Snyggt! Nästa match är hemma mot Bele/Barkaby nästa lördag klockan 14.00.

Matchens Viking går till Göran, för en bra show på högerkanten. Hårt slit, där han låg bakom mycket av Viggans farligheter, samt att han fick kröna dagen med att göra tre mål!!! Jocke sade så här innan matchen om Göran. ”Du måste producera poäng om du ska spela offensivt.” 4 mål på två matcher, borde nog ge förnyat förtroende. Göran sade så här efter matchen: ”F-n vad härligt. Rum 207! Jag har lovat Zacco att leverera medan han är borta!”