Viggbyholms IK - Kungsängens IF 2-1 (1-0)
Onsdag 27:e maj 2009, kl 19.00 på Hägernäs IP

Det var dramatiskt utan dess like när seriefinalen mellan Viggan och Kungsängen spelades på Hägernäs IP onsdagen den 27 maj 2009. Vi återkommer till det rafflande slutet och börjar som vanligt i kronologisk ordning.

Redan på uppvärmningen kunde man se att framförallt Kungsängen var taggat. Allmänheten kunde se detta genom en tidig ”ring” där tränaren slipade på de sista ”Braveheart-orden”. Viggan blev under dagen peppade av bilden på Eddie på Nyhetssidan. Eddie höll som nog d e flesta vet i en Viggan-flagga. För att knyta ihop säcken spelades också låten som tillhörde bilden, nämligen ”The Trooper”.

Houlst blev fem minuter försenad till uppvärmning då han var tvungen att vända hem och hämta den nykomponerade musikskivan som skulle spelas i högtalarna. Zacco var dock på plats i tid för att leverera den färdiga cd-produkten.

Jocke och Uffe gjorde två förändringar i startelvan gentemot Viksjömatchen. Källman gjorde comeback på vänsterbacken efter att ha skakat av sig kycklingfjädrarna och Jocke Thunström fick förtroendet som vänsterbreddare, där tanken var att han skulle ligga lite mer defensivt.

Tränare Jocke sade så här i den patenterade intervjun innan match: ”Idag måste vi ta ett bättre jobb. Houlst gick på 80% senast eftersom han riskerade avstängning. Vi måste tugga utav h-lvete idag och det krävs 120% mangling. Poäng är viktigt. Om spelet är sämre bryr jag mig inte om. Vädret är perfekt. Storm och gropig plan”.

Vårsäsongens kille, Göran Dahlberg sade så här om sin målform: ”Jag har haft mycket flyt. Många snedsparkar. Jag känner mig piggare efter att ha fått gjort en hel försäsong. Förra året var jag skadad på försäsongen.”

Laget: Gurra Svensson i mål. Backlinjen från höger: Charmör G. Grauers, Kevin ”Youngblood”, Tom och D. Källman. Mittfält från höger: Göran Dahlberg, Kapten Houlst, Sergio och Jocke Thunström. Jimmy och Jens började längst fram.

Matchen kom att spelas i kraftig vind och Viggan började bäst. I den tredje minuten nickade Jens två gånger mot mål utan att målvakten behövde bli speciellt nervös. Värre blev det för målvakten i den fjärde minuten då Grauers slog ett inlägg, som blev till ett skott, som sedermera gick i ribbans överkant. Efter det greppet tog Kungsängen tag i taktpinnen och med snabbt spel via mittfältet började de krypa närmre mot målet. I 12:e minuten sköt nr 20 en hård frispark som gick över. Bra tryck i bössan.

I den 15:e svarade Viggan med att Houlst stillastående nästan höll på att göra mål. Men målvakten sträckte ut mot vänster och kunde tippa bollen till hörna. I den 18:e minuten kom matchens hittills hetaste chans. Nr 20 i Kungsängen kom fri med Lillgurra. Gustav kom ut och lyckades i sista stund bryta bollen innan skott hann avlossas. Men. Nr 20 reste sig snabbt upp och försökte klacka in bollen som låg fri. Tur var det då för Viggan att Kevin var på plats och kunde rädda på mållinjen. Svettigt.

Gladare miner blev det i den 19:e minuten då Göran lade en boll på djupet för Jens att springa på. Göran tog en ny löpning medan Jens slog ett inlägg. När bollen kom i straffområdet var den för lång för Göran, men en snedspark från en Kungsängare, bäddade för fritt skott för Göran och 1-0 var ett faktum. Efter målet dröjer det fram till den 35:e innan Kungsängen fick ordentligt tryck på Viggan igen. Två hörnor oroade, med efterföljande skott med täckande ben. I den sista minuten av första halvlek fick Thunström ett ypperligt läge, då han fri med målvakten kunde duka upp för 2-0. Dessvärre lobbade Thunström med för mycket fot och bollen gick över målet. 1-0 i paus.

Spelarna stannade ute under pausen, antagligen för att snabba på det hela inför CL-Finalen mellan Barcelona och Manchester United.

Det syntes tidigt att Viggan drog sig bakåt för att försvara sin ledning. Medvetet eller omedvetet. Detta fick konsekvenser för hela halvleken. Kungsängens bänk började värma redan i den 52:a minuten, medan spelarna på planen fick allt mer tid med bollen. Viggans ”taktik” höll till den 65:e minuten, då kom kvitteringen. Nr 9 i Kungsängen drev på högerkanten och spelade in till en omarkerad nr 16, Denis Ndele, som pricksköt in 1-1 i Gustavs vänstra hörn. Inte helt orättvist. Med smak på fler mål fortsatte Kungsängen att pressa Viggan. Dock blottade sig bortalaget för kontringar. Ett antal kontringslägen gavs till Viggan. De flesta slarvades bort och när väl en kontring lyckades, vinkades Göran tveksamt av för ett offsidemål.

Viggan skulle återta ledningen. Detta skedde i den 77:e minuten efter en Jonashörna från vänster. Hörnan var bra slagen in mot gröten i mitten. Målvakten kom ut men boxade bollen neråt (se bild). På bortre stolpen dök han upp, Nr 2, Gustaf Grauers och kunde med en vältajmad bredsida förpassa lädret i mål och i samma stund bli sönderkramad.

Till skillnad mot övriga lag som Viggan mött hittills i serien, lyckades Kungsängen etablera en slutspurt för att åstadkomma en kvittering. Trycket blev nästan olidligt för personer med rödbultande hjärtan. I den 82:a minuten fick Kungsängen ett inkast som Tom skarvade inåt vilklet ledde till att nr 12 i vitklädd tröja kunde dunka mot mål. Skottet gick precis över Gustavs vänstra kryss. I den 86:e är det återigen nära mål för Kungsängen, men Viggan reder ut Kalabaliken.

Micke Olsson, som filmade matchen, fick fria tyglar att regissera ett dramatiskt slut och det gjorde han riktigt bra.

I den 89:e minuten ville linjedomaren blanda sig in i matchen. Källman sprang bredvid en Kungsängenspelare in i rött straffområde. Där blev Källman omkullvräkt/ramlade/ axel mot axel. Ingen åtgärd från domaren. Kungsängenspelaren behöll bollen och slog ett inlägg som tog på armen på Källman. Domaren såg inget men linjedomaren vinkade direkt. Det hela slutade med straff för Kungsängen. Fram klev nr 20. Gustav värmde upp på linjen genom att göra snarlika ”Dudek-övningar”. Straffen var hård och gick högt till vänster om Gurra. Gurra gick dock också åt vänster och kunde genom en enhands-fantom-räddning tippa bollen till hörna till mångas enorma glädje bland de 97 personer som hittade ner till Hägernäs IP. Kort därefter blåste domaren av matchen.