Sollentuna - Viggbyholms IK 2-3 (1-2)
Söndag 7:e juni 2009, kl 18.00 på Norrvikens IP


Det fanns många frågetecken inför mötet med Sollentuna borta på Norrviken, söndagen den 7 juni 2009. Viggan var fyra man kort gentemot matchen innan som spelades mot Storskogen. Sergio, Houlst, Kevin och Göran var avstängda. Frågan var med andra ord hur tränarparet Jocke och Uffe skulle formera laget.

Laget från start: Gurra i mål med extra tighta kalsonger. Backlinjen från höger: Major Grauers, Jimmy, Tom och D. Källman. Mittfältet flankerades av Jonas till höger och Joakim Thunström till vänster. I mitten gjorde Jonte Lombard premiär för Viggan i seriesammanhang. Vid sin sida sprang Nizze. På topp startade Anton och Panzer-Jens.

Jocke sade så här inför matchen: "Vi har visat att vi kan slå alla lagen, men vi kan även förlora, så det är extra viktigt idag att vi är j-vligt taggade. Enkelhet, ödmjukhet och snabbt hemjobb är jätteviktigt idag. Vi måste in i duellerna. Fysiskt, fysiskt, fysiskt!"

Första halvleken var inget vidare sett till skönspel. Blåsigt, hafsigt passningsspel och nackspärr på mittfältet som oftast fick se bollarna gå över sig. Viggan skapade dock några chanser.

I matchens tredje minut testade Thuna vänstersläggan i vänstra delen av straffområdet. Målvakten kunde dock tippa skottet till hörna. Det ska redan sägas nu att Sollentuna bestod till största delen av en spelare, Daniel Melki, som har ett förflutet i Viggan. Han och högerbacken i Sollentuna var de som i stort sett styrde allt i hemmalaget. Sollentuna fick sin första chans i den 13:e minuten, efter en högerhörna. Andrabollen efter inlägget studsade ut, men nr 6 i hemmalaget sköt utanför.

Viggan gav bort stora ytor då backlinjen kroniskt vägrade flytta upp till halva plan, då de rödklädda gick till anfall, vilket ofta straffade sig när Sollentuna vände spelet. Detta till trots kom Jens i ett 1 mot 1 läge i den 17:e minuten. Han gick vänster och sköt med vänster, dock i målvaktens högra burgavel. Minuten innan slog också Tom ett perfekt inlägg mot Jonas som stod??? och viftade. Tyvärr ville Jonas inte förstöra frisyren, utan bollen gick precis förbi honom.

Trots mindre grus i den röda maskinen tog Viggan ledningen i den 32:a minuten genom Jocke Thunström, som därmed bröt sin förbannelse över att inte få göra mål. Källman slog ett inlägg från vänster som målvakten endast halvdant boxade åt vänster. Jocke dök upp på bortre stolpen och kunde ur dålig vinkel få in bollen med högerfoten!

Viggan hamnade nu i en kort men bra period. Blott två minuter senare var det dags för ett nytt Viggan-mål. Anton huserade över bollen på mittplan och friställde J.Pasthy med en snyggt skuren boll mitt igenom Sollentunaförsvaret. Fri med målvakten valde Jonas att passa till en fri Jens, som inte kunde missa och det gjorde han inte heller. Från läktarhåll var det lite nervöst, då det såg ut som offside. Jens sade efter matchen att "det vara flera meters marginal på passningen".

Efter 40 minuters spel kändes det som om Viggan äntligen kontrollerade matchen genom att vara det lag som hade minst sämst statiskt i bollbehandling. Sollentuna fick dock det sista ordet i halvleken, då Tom bröstade ner en långboll, men blev satt under press vilket ledde till att han inte fick bort bollen och Sollentuna kom 2 mot 1. Självklart var Melki sist på bollen och sköt lågt till vänster om Gurra i Vigganmålet. 2-1 i halvtid.

Förutom knackigt passningsspel, vann Viggan knappt några andrabollar. Skärpning krävdes och skärpning inställde sig!

Den andra halvleken kom att påminna om matchen mot Storskogen. Jens och Jocke tävlade om vem som kunde bränna de flesta och bästa lägena. Viggans oförmåga att göra mål höll Sollentuna kvar i matchen. I den 50:e kom ett mönsteranfall från Viggan. Jens passade ut till Jonas på högerkanten. Jonas spelade in till Nizze, som petade fram bollen till Jocke precis innan Nizze skövlades ner. Jocke stod nu fri på vänsterkanten och bombade över. Efter matchen sade Jocke: "Jag gick på kraft, jag kan ju inte placera bollarna." I den 52:a blev det mindre hönsgård i Vigganlägret. En Sollentunanick räddades på mållinjen av Källman till hörna. Hörnan ledde till ett tungt vänsterskott utifrån, som Tom nickräddade till en ny, men den här gången resultatlös hörna.

I den 59:e minuten spelade hemmalaget till målvakten. Anton stressade bra och målvakten sparkade ut till en fristående Jens, som lobbade i målvaktens vänstra stolpe och ut. I den 66:e minuten kunde man se att ett av Jockes direktiv hade gått hem hos de rödklädda. Då låg det två Sollentunaspelare utslagna på planen.

I den 74:e minuten slog Jonte en riktig Indianare i mittcirkeln och en kontring var ett faktum, dock avstyrdes den på 1,3 sekunder och Viggan gick till motattack. Jens blev helt fri. Istället för en klassisk bredsida, försökte han lobba över målvakten, vilket inte alls gick hem. Enkel räddning av målvakten. I den 76:e minuten spelade Nizze ut till Jonas som sköt in ett inlägg mot Jens som gjorde en slängnick. Touchen var för lös och nicken gick tyvärr utanför till höger om målvakten. Jens repade nytt mod minuten senare och återigen fri, sköt han utanför målvaktens högra stolpe. I den 80:e minuten stack Sollentuna upp sporadiskt och sköt över. På den andra planhalvan fortsatte Viggan att inte slita på nätet i buren. I den 83:e minuten kom Thuna fri och genom en snygg hoppvolley lyckades även han skjuta utanför målet från nära håll.

Frälsningen kom dock! I den 87:e minuten lade Jonas en boll på djupet för Jocke som fick mycket yta. Han slog ett perfekt lågt inlägg från vänster och i mitten mötte Jens upp och bredsidade in 3-1 till vänster om målvakten. Saken var klar trodde nog många. Håller man på Viggan får man alltid valuta för pengarna. Självklart skulle det bli spännande även denna gång, då återigen Melki gjorde mål på övertid. Ett hårt skott, lågt till höger om Gurra och reduceringen var ett faktum. 3-2 och det återstod en minut av övertiden när Sollentuna fick en hörna. Hjärtat i halsgropen i det röda lägret. Som tur var lyckades Viggan nicka bort bollen genom Jimmy och lite senare var matchen slut.

Till sist. En stor eloge till Jens, som genom sitt jobb på planen bidrog till många procent av lagets totala arbetsinsats!

Major Grauers sammanfattade matchen ganska väl i omklädningsrummet: "Skitmatch, men vi vinner ändå!!!"

Nästa lördag väntar en riktig tuff uppgift. Derbyt mot Danderyd hemma, som mer än gärna vill sätta käppar i hjulet för stolta Viggan. I veckan krävs det alltså full uppsättning från AXA och framförallt skotträning!

Signerat Krutov


Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26 Bild 27 Bild 28 Bild 29

Laguppställning
Gustaf Svensson
Gustaf Grauers
Tom Gyldorff
Jimmy Everum
Jonathan Lombard
Anton Johnsson
David Källman
Jonas Pasthy
Jens Eklöf, K
Nils Pasthy
Joakim Thunström
Henrik Zacco, avb
Fredrik Lövgren, avb
Martin Nilsson, avb

Målgörare
Joakim Thunström (32)
Jens Eklöf (34)
Jens Eklöf (87)

(se skytteligan)

Gula kort
Gustaf Grauers

Röda kort
-

Domare
Denis Grabus, HD
Ove Wallster, AD1
Sami Rahimi, AD2

Matchens Viking
Jens Eklöf

Matchens VIKing

Publik
41 personer

Väder
+14, halvklart