Viggbyholms IK - Danderyds SK 8-0 (2-0)
Lördag 13:e juni 2009, kl 14.00 på Hägernäs IP

Derby och en viktig match för Viggan. Förutom att det gällde att hänga på i toppen, var det också framförallt viktigt att visa grannkommunen vilket lag som är bäst utmed E18. Viggan kom till spel med i stort sett ordinare lag. Jocke och Uffe formerade laget på följande vis: Gurra i mål. Backlinjen från höger: Guvenör Grauers, Tom, Kevin och Sailor-Dave Källman. Mittfältet från höger: Vårsäsongens kille, Göran, Kapare Houlst, Jonte och Jocke Thunström. Framåt sprang torpederna Jimmy och Jens.

Den patenterade tränarintervjun med Jocke och Uffe innan match hann inte ens att börja, innan Jocke ville framhäva att Viggan inte fått en enda straff framåt på 33 matcher. Annars sade Jocke så här: "Idag är det derby, så det behövs ingen pep-talk idag. Det ska vara självladdat. I veckan har vi tränat mycket på skott och inlägg och det har varit bedrövligt, så jag hoppas utdelningen kommer idag." Sedan fick Uffe, som har ett förflutet i Danderyd, frågan om hur motståndarlaget skulle spela: "Deras chans är att jobba hårt. Dom kommer säkert backa hem och försöka skära av passningsalternativen. Deras spel lär inte heller gå så mycket genom deras mittfält. Jag varnar också för nr 8 Markus Haataja." Jocke fortsatte: "Idag är det ett riktigt j-vla derby så det gäller att kötta där ute. Planen är glatt, blöt och fin."

Väl ute på plan, under uppvärmningen, märkte man att Viggantruppen befann sig i harmoni. Det var idel leenden vid "Kvadraten", avslappnad stämning med andra ord. När man vände blicken mot den andra sidan av planen, såg man endast gräs. Danderyd kom ut betydligt senare än vad Viggan gjorde. Den före detta Vigganspelaren nr 6 i Danderyd, Daniel Niklasson, fick frågan:"Vad talar för er idag?" Svar: "Allt"

Domare Denis Grabus blåste till spel och regnet sipprade ner från himlen till mångas förtret. Hela matchen blev klassad som en riktig regnmatch, dvs. långbollar, inget ordnat spel, felpass, glidtacklingar och frisparkar. Dålig rytm helt enkelt. Viggans första chans kom i den 8:e minuten, då Jimmy nickade över. Jimmy hade också innan match utlovat en surprise om han skulle göra mål. Mål kom också i den 10:e minuten, men det var den pånyttfödde Jocke Thunström, som dundrade in 1-0 för Viggan, till vänster om målvakten Eli Maliniak i DSK-målet.

Minuten efter brände Houlst ett kalasläge genom att skjuta över. I den 13:e minuten skapade DSK en av sina två chanser på hela matchen! En nick som Gurra i målet räddade till hörna. För att överhuvudtaget nämna DSK i detta referat, måste vi säga att DSK gjorde ett offsidemål i den 17:e minuten. I den 18:e minuten klev Goran av efter smäll mot ben. Jonas Pasthy ersatte. Trots att DSK inte skapade något pressrelease-material, kunde Viggan inte riktigt kontrollera matchen såsom dom ville. Jocke försökte dock ändra på det i den 23:e minuten. Backlinjen slog en långboll mot Jens och Jimmy som var i klar offside-position. De visade klart och tydligt att de inte var intresserade av bollen. DSK viftade med armarna att det var offside och "slutade" spela. Jocke såg sin chans och spurtade mot mål. Målvakten gjorde dock en fin fotparad och kunde rädda till hörna.

I den 24:e minuten kvitterade Viggan genom att också göra ett offside mål. 2-0 kom dock i den 32:e minuten. Jocke slog en högerhörna som Houlst såg ut att skarva in, men det var ett självmål. 2-0 i paus.

Niklasson fick frågan om vad som krävdes av Danderyd för att lyckas vända matchen i den andra halvleken: "Vi måste göra minst två mål."

Om den första halvleken var något tillknäppt, så blev det desto mer gladfotboll i den andra. DSK markerade från början att matchen inte var förlorad, utan skapade sin andra chans i matchen i den 46:e minuten. Direkt på avspark etablerade de ett litet tryck och till slut sköt de utanför till vänster om Viggan. Nu fick äntligen publiken se vad den Röda Vigganmaskinen är kapabel till. Hela 6 mål gjordes i den andra halvleken och ytterligare några kunde gott och väl trillat in.

I den 50:e minuten kom Jimmy fri och rullade in 3-0 till vänster om Eli i målet. Äntligen fick publiken också se Surprisen. Den berättas inte här utan visas i ett av videoklippen (och på stillbild). I den 54:e minuten kom 4-0. Återigen var Jimmy fri. Thunström regisserade långbollen och Jimmy bytte hörn och spikarna till kistan lades fram.

I den 64:e kom 5-0 genom Jonas, fint framspelad av Jens. Detta var Jonas första mål för idag och fler skulle komma. Nu började Fredrik Lövgren få problem.

Fredrik skötte bytet av målsiffrorna och vid fem mål började han ropa efter den berömda kulramen. Viggan var inte nöjda. Innan 6-0 kom, passade Guvenören på att ta ett taktiskt gult kort, då han sparkad bort bollen vid en DSK-frispark. Domare Denis måste nog ha tänkt "Va f-n sysslar han med" när han tog upp kortet.

Med kvarten kvar släpptes Tjuren från Övfre ut, Henrik Zacco och han ville så gärna göra ett mål. I den 77:e hamnade han i ett "Kenneth Andersson läge" (mot Rumänien 1994), men nicken gick precis utanför. Peter Billberg var inte sen att kommentera detta från läktarplats: "Han beter sig som om han inte har varit på plan på ett tag."

I den 81:a fick Viggan frispark i ett "Ekerö-läge" (Internt mellan Krutov och J. Pasthy). Jonas smekte in en frispark mot målvaktens högra kryss. Vackert! 6-0 och Jonas krönte sedan dagen med ett äkta hattrick i den 85:e, då han tråcklade in sjuan.

Högsta skriket för dagen bjöd Jens på, då han med hela målet öppet lyckades skjuta utanför. Detta skedde i den 87:e minuten. Sista spiken kom dock endast minuten efter. Kevin gjorde 8-0 i ett mycket misstänktsamt offsideläge (var offside), men linjedomaren höll nere flaggan. Matchen slutade hela 8-0 mot Danderyd, som är erkänt målsnåla åt bägge håll. Detta var ett styrkebesked utan dess like hos Viggan. Dels fixade man ett nytt målrekord i division fyra sammanhang och dels satte man nytt poängrekord. Nu har laget 28 poäng. Det tidigare rekordet löd på 27 poäng.

Eller kort och gott: "ELLA ELLA"

Några reflektioner: Rune Målström kom fram efter match och berättade stolt att han vunnit tredje pris på lotteriet, en Viggantröja. La familia Rune. Kameran var åter på plats, då Micke Olsson återvänt från leråkern vid Sweden Rock Festival. Team Krutov & Micke begav sig efter match till Vaxö IP, där även Nizze Pasthy slöt upp. Vaxholm slog Kungsängen med 5-3, efter att ha legat under med 0-2. Starkt av Vaxholm som tillslut visade upp ett kontrollerat spel efter en håglös första kvart. Kungsängen stod inte riktigt att känna igen. Röd flagg hissas dock för båda lagen.