Viggbyholms IK - Bollstanäs SK 0-0 (0-0)
Fredag 22:a april 2011, kl 14.00 på Hägernäs IP

Det är segraren som skriver historien, men om det blir oavgjort finns det som oftast utrymme för olika tolkningar om hur utgången borde ha blivit och så är det väl lite i fallet om matchen mellan Viggan och Bollstanäs SK, som spelades på Långfredagen. Lätt rödögd och med lite distans till matchen, får man nog ändå tillstå att Viggan drog ännu en nitlott i det nya seriesystemet, även om det denna gång åtminstone innebar en poäng.

Bollstanäs SK, som under större delen av 2000-talet spelat i division 3, med några få undantag, då man spelade i division 2 under 2005 och sedan hade en tvåårig sejour i norrfyran 2007-2008, har av många tippats som ett av topplagen även i år. Förra året kom man tvåa och fick kvala till division 2, något som dock ej lyckades och året innan kom man trea, så det var inget lätt motstånd Viggan hade att möta denna soliga Långfredag inför 190 åskådare.

Christer Holmstedter, Viggans tränare, hade stora förväntningar på matchen: " Den som väntar på något gott… äntligen hemmapremiär, sommarväder och mycket publik! Alla förutsättningar fanns för att dagensmatch mot Bollstanäs skulle bli både välspelad och spännande.Hela truppen var rejält revanschsugna efter 0-1 förlusten förra helgen, nu skulle både poäng och målfabrikationeni div 3 inledas var tanken!"

I egenskap av favoriter kan det vara lätt för Bollstanäs att ställa höga krav på den egna insatsen vilket man också gör på sin hemsida där tränaren Lind konstaterar: " Vi gör en helt OK första halvlek där vi är det bättre laget och vi borde ha kunnat avgöra matchen under den här perioden (…) Även om vi inte spelar på topp och varvar normalt spel med att ibland ha allt för bråttom känns det som om det ska räcka till 3 poäng över 90 minuter. Vi skapar dock flera bra målchanser men kylan och precisionen är inte riktigt där idag".

Vi som representerar den andra sidan kanske inte helhjärtat instämmer i den tolkningen, även om det direkt skall erkännas att Bollstanäs är ett bollskickligt lag. Viggan inleder matchen genom att direkt ta initiativet och kan också efter bara två minuter skapa matchens första farlighet genom Jocke Thunström och två minuter senare är Göran Dahlberg och Martin Brogren ytterst nära att ge Viggan ledningen, men Peter Gontran I BSK-målet gör en fin insats både här och under resten av matchen.

Efter denna chocköppning från Viggan, kommer Bollstanäs in i matchen och kan genom sitt bollinnehav mer och mer ta initiativet, även om man inte skapar några direkta målchanser. Det kan däremot Martin Brogren göra genom att i den 15:e minuten sno bollen från en mindre uppmärksam Bollstaback strax utanför straffområdet, vilket höll på att få oönskade konsekvenser för motståndarna.

Sju minuter senare är Viggan åter framme och skapar ytterligare en farlig målchans, då Martin Brogren spelar in till Göran Dahlberg, som en meter från mål kommer för nära målvakten, men även detta försök räddas av Gontran. Bollstanäs första riktiga målchans kommer i den 25:e minuten, men Petri i Vigganmålet räddar säkert. Viggan kontrar fem minuter senare med tre man, med Jens Eklöf i spetsen och driver igenom hela Bollstaförsvaret och avslutar med ett inte helt hundraprocentigt skott, som också tas.

Halvleken avslutas med att BSK i den 33:e får på ett bra skott som Petri räddar och på en hörna i den 35:e skjuter man tätt utanför. Det går väl inte att komma ifrån att Bollstanäs hade det största bollinnehavet under första halvlek, men det går samtidigt inte heller att bestrida att det var Viggan som skapade de flesta och farligaste målchanserna.

Efter Viggans alla missade målchanser i Uppsala veckan innan, var det nog många som misströstade när Göran Dahlberg i den direkta inledningen av andra halvlek skjuter klockrent i stolpen. Viggan tar över spelet mer och mer och efter 10 minuter skjuter Sam Lundholm just utanför, men Bollstanäs svarar direkt och kan två minuter senare åter sätta Petri i Vigganmålet på prov, ett prov han dock bestod.

Göran Dahlberg, som fortfarande grämer sig över sitt stolpskott, får i den 17:e spelminuten åter en möjlighet att skriva in sig i målprotokollet, men lobbskjuter över. En av Viggans fetaste chanser kommer sedan i den 30:e minuten, då Kevin Wargh Meehan först testar med ett skott som blir till hörna, på vilken Mikael Houlst nickar i ribbans undersida och frustrationen lyste i ögonen på Vigganspelarna.

Även om Viggan biter sig fast i Bollstanäs försvarsområde och tillskansar sig några hörnor som blir farliga, där bl a Mikael Houlst är nära igen, så kontrar Bollstanäs och kan antecknas för två farligheter i den 35:e och 41:a minuten, men Petri är med på noterna bägge gångerna.

I den 43:a minuten får sedan Mikael Houlst sitt andra gula kort och visas av planen, något som också inspirerade till följande inlägg på BSKs hemsida: "Spelarna var förberedda på att motståndarna skulle spela tufft och ibland över gränsen till fult samtidigt som man försöker provocera till obalans och gnäller när man själva "smakar samma medicin".

Här har historieskrivarna helt olika uppfattningar om saker och ting. Må vara att Viggan spelar ett tufft och fysiskt spel, men när det gäller "gnället", så är det nog det man hörde från de gultröjade som man mest kommer ihåg från matchen, vilket även var den allmänna uppfattningen på publiksidan, dessvärre.

Bollstanäs sammanfattar matchen så här: "Andra halvlek blir dock en av våra sämre på länge. Vi har fortsatt fokus på fel saker emellanåt (…) vilket leder till många frisparkar för Viggbyholm och en sönderryckt halvlek där det är svårt att få någon riktig rytm i spelet. Med facit i hand och som matchbilden utvecklade sig får vi vara nöjda med den poäng vi får med oss då Viggbyholm var det bättre laget i andra halvlek".

I det röda lägret var man nog inte lika nöjda med en poäng, särskilt inte om man ser till de chanser som skapades under matchen. Men som sagt, en match kan tolkas på många sätt och den ena uppfattningen behöver inte förta den andra.

Så här tyckte Viggans tränare, Christer Holmstedter: "Efter dom första 45 minuterna så kändes det som vi hade full kontroll på händelserna, visst hade kanske Bollstanäs något större bollinnehav, men utan att skapa några direkt farliga målchanser medan vi faktiskt skapade några rätt kvalificerade".

Han fortsätter: "Andra halvlek startade vi däremot i både högre hastighet och med något framflyttade positioner vilket resulterade i en rad målchanser, en i stolpen, en i ribban, några avslut från positioner där normalt avsluten resulterar i mål… men INTE nu heller, så efter två omgångar har vi alltså inte lyckats producera ett enda mål framåt, vilket inte kan vara godkänt men vi har tagit föreningens första poäng i div 3 och skapat många målchanser! Nästa match, på lördag hemma mot Ängby kommer både målen och vår första 3 poängare, tro mig!"

Gamla VIK:are utsåg de bästa spelarna i vardera laget, där nr 10 i Bollstanäs, Andreas Vikström och nr 20 i Viggan, Mikael Sten, fick motta priset, vilket var en synnerligen god bedömning. Att sedan Andreas Vikström i Bollstanäs kallas "Viggan" gjorde inte saken lättare under matchen, särskilt inte när han forcerade fram på sin vänsterkant och ofta skapade oro i Vigganlägret.

Efter två matchers måltorka är det bara att bita ihop och försöka ta igen alla missade chanser på lördag då Ängby IF kommer på besök. Ängby IF som varvat 2000-talet med spel i både division 3 och 4 gör i år ånyo debut i trean. Senast vi mötte Ängby IF var 2005 i division 4, då Ängby också vann serien klart. Den gången förlorade vi med 2-8 och 1-2, så det blir ännu en svår nöt att ta sig an.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16