IK Franke - Viggbyholms IK 2-2 (1-2)
Lördag 7:e maj 2011, kl 15.00 på Råby IP


Förutsättningarna inför mötet med IK Franke på Råby IP i Västerås var vädermässigt de allra bästa. Att vi dessutom hade flerårig erfarenhet av Råby IP var inte heller av ondo. Negativt var dock att vi tvingats lämna två av våra profiler hemma, Gaston Nunez och Göran Dahlberg, bägge konvalescenter med ortopediska förtecken, något som Christer Holmstedter, Viggans tränare, fastslår:

"Till dagens match önskade vi oss en mer hel och frisk trupp än senast mot Ängby, men vi får nog vänja oss med att en handfull spelare inte är disponibla av olika anledningar tyvärr! Nya skador på spelare som Gaston Nunez och Göran Dahlberg är naturligtvis ett avbräck men ersättarna ska ha all beröm!"

IK Franke hade fått en flygande start på serien, där man kört över Råsunda med 3-0 och Upsala IF med hela 5-0, må vara att man gick in i väggen mot Bollstanäs förra helgen, där man tappade en 2-1 ledning med bara sju minuter kvar av matchen och inte bara det, man förlorade dessutom med 2-4. Något man förmodligen inte ville uppleva igen.

Viggan som jobbat med konstant oflyt i de två första matcherna och där bara tagit en poäng, lyckades däremot utan vare sig oflyt eller flyt, ta sin första trepoängare mot Ängby IF förra helgen och dessutom göra tre mål. Trots denna bakgrund hade Nordicbet satt oddset 3,90 på Viggan och 1,50 på IK Franke. Viggan hade det högsta oddset av alla matcher i helgens omgång.

Matchen hade knappt börjat förrän Viggan ville visa att Nordicbets research inte var alltför välgrundad. Martin "Brago" Brogren tar sig fram på sin vänsterkant och lägger in en perfekt passning i straffområdets bortre ytterkant, där Christian "Chrippe" Freby dyker upp och elegant bredsidar in 1-0 för Viggan vid den bortre stolpens insida. Svårt att slå den öppningen för en ung debutant, som gjorde sin första match i Viggan denna dag.

Målet väckte förstås IK Franke ordentligt, som nu lägger i en högre växel och får därmed också mer bollinnehav, dock utan att skapa några farligheter, då det mesta undanröjdes av Viggans försvarslinje. Men ettriga var de och då särskilt på vänsterkanten, dit allt spel under långa stunder koncentrerades. Till sist ger också denna kraftansträngning utdelning och man får sitt efterlängtade kvitteringsmål i den 21:a minuten genom Alexander Rubin.

Viggan, som störs ordentligt av den kraftiga solen, vilket gör det ganska svårt att hålla kollen framåt, i första hand för försvaret, tar dock snabbt åter kommandot och genom ett välkommet da capo från Martin Brogren, kan denne liksom vid förra målet, på ett i det närmaste identiskt inspel från vänsterkanten, ge Mikael Houlst möjligheten att språngnicka in 2-1 till Viggan, vilket han också gjorde.

Första halvlek visade prov på mindre skönspel men mycket kamp och högt tempo, något som säkert underhöll publiken i solskenet. Ingen säker vinnare kunde ännu skönjas trots Viggans 2-1 ledning vid halvtidspaus, därtill var matchen alltför ombytlig till sin karaktär. Om första halvlek gav prov på en riktig kraftmätning mellan lagen, där det var uppenbart att varje poäng var livsviktig, så var den andra rena dynamiten när det gäller kamp.

Viggan öppnar den andra halvleken riktigt stark och är aggressiva så det förslår, men trots detta så lyckas Franke efter 10 minuters spel skapa press på Viggan och ett ordentligt kaos framför Petri Anufrijeff i Vigganmålet. Petri reder dock upp situationen. Tre minuter senare så skapas matchens första riktiga målchans, när Jocke Thunström lägger en förrädisk frispark, som målvakten halvräddar och på returen är Sam Lundholm framme för att lägga in bollen, i vad som synes vara ett öppet mål, men lyckas skjuta över trots att det bara var ett par meter till mållinjen. Bortsett från målen i matchen var detta den första riktiga farligheten för något av lagen.

I den 67:e minuten kommer Mikael Sten fram på högerkanten och får på en riktig rökare som är på väg mot bortre krysset, men då bollen touchat ett grönt backben smiter den utanför till hörna. Kampen om bollen är nu stenhård och alla kämpar för att få poäng respektive behålla poäng. Och även om kampen på planen är ytterst jämn, är det ändå Viggan som skapar de farliga chanserna, medan IK Franke må vara nog så farliga framåt, även om det inte mynnar ut i några direkta målchanser.

Matchens fetaste chans alla kategorier uppstår i den 72:a minuten, sedan Viggan skapat ordentligt kaos i Frankes straffområde, där Jens Eklöf till sist får fram en passning till Martin Brogren, som bredsidar bollen i mål, tror nog mången, men den går på målvakten som stått kvar vid stolpen. Frankes målvakt hade lite flyt denna dag, något som inte alla målvakter på planen kunde beskyllas för.

Må vara att Franke inte skapade några direkta målchanser, men att de skulle vara ofarliga är bara förnamnet och i den 82:a har de ånyo skapat fullt kaos framför Viggans mål och när kaoset är över ligger en handfull spelare utspridda i straffområdet och förvirringen verkar total. Är det straff, eller vad är det som händer? Turligt för Viggan så mynnade det ut i en frispark för de röda.

Den press som Franke nu skapar ger till sist utdelning, men kanske inte på det sätt som de eller Viggan trott. Minuten efter kaoset lyckas en Frankespelare hinna upp en till synes död boll och lägger in en markpassning framför målet, som Petri halvräddar, men när bollen rullar över handskarna så kommer den på en tillskyndares benskydd i det egna laget och sparkas in i målet och kvitteringen är gjord - av Viggan.

I den 85:e skapar Franke en farlig chans, som dessbättre med röda ögon sett går utanför. Tre minuter senare har Martin Brogren möjlighet att bli dagens matchhjälte, då han på två kvalificerade försök vid mållinjens absoluta närhet får se Frankemålvakten göra lika många reflexräddningar och där rök Viggans tre poäng definitivt.

Slutforceringen från Franke blev en nervpress för de röda, då hörnor och en frispark i farligt läge i matchens 93:e minut kunde förstöra dagen helt. Även om man med riktigt röda ögon kan tycka att någon av Viggans chanser borde ha gett de tre poängen, så måste man i all ärlighet säga att oavgjort inte på något sett var orättvist, sett till hur matchen utvecklade sig, framförallt i slutskedet.

Christer Holmstedter sammanfattar sina intryck från matchen så här: " Matchen mot IK Franke blev nog lite som jag kunnat förutse, IK Franke är ett rejält lag med mycket fysik och en rätt tydlig spelidé. Däremot så hade jag nog förväntat mig mer av matchen som helhet. Nu blev det tyvärr inte någon skönhetshistoria och då skyller jag absolut inte på motståndet, utan kan bara konstatera att vi inte kommer upp i den standard som vi kan kräva av oss själva."

Christer fortsätter: " Framförallt så blev vi väldigt oorganiserade och hade svårt att lösa fördelningen av ansvar i försvarsspelet. Inte heller anfallsspelet var av högsta kvalitet, men målchanserna var det absolut! Först 2 riktigt fina fotbollsmål och ytterligare 4-5 riktigt bra chanser, så sett till antalet högklassiga målchanser så skulle vi nog faktiskt vunnit denna match också! Men sett till matchen i helhet så är nog ett oavgjort resultat rättvist.

Nu närmast väntar derbyt mot Vallentuna hemma på lördag, en match som borde ge energi och kampvilja utöver det vanliga!"

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19

Laguppställning
Petri Anufrijeff
Christer Dahlgren (88)
Martin Brogren
Mikael Houlst, K (76)
Christian Freby
Joakim Thunström
Nils Pasthy
Johan Palm
Jens Eklöf
Sam Lundholm (58)
Mikael Sten
Kevin Wargh M., ers (88)
Tomas R. Ahlqvist, ers (76)
David Källman, ers (58)
Patric Kajhed, ers

Målgörare
Christian Freby (2)
Mikael Houlst (24)

(se skytteligan)

Gula kort
Jens Eklöf (90+2)
Tomas Ahlqvist (90+4)

Röda kort
-

Domare
Patrik Almkvist, HD
Joseph Saliba, AD1
Daniel Gonzalez Silva, AD2

Matchens Viking
Martin Brogren

Matchens VIKing

Publik
87 personer

Väder
+18, sol