Viggbyholms IK - Vallentuna BK 2-1 (1-0)
Lördag 14:e maj 2011, kl 13.00 på Hägernäs IP

Lokalderbyt mot Vallentuna BK lördagen 14 maj 2011 var det första mötet klubbarna emellan sedan man tampades i Klass 2 Norra säsongen 1952/53, enligt vad Loberg kommit fram till. Den här gången gällde det en hel del, för bägge klubbarna. Både poäng och prestige, något som publiken snart skulle bli varse.

Vallentuna, som efter sin degradering från division 2 förra året, hamnat i ett prekärt läge i tabellens nedre skikt, var i ett desperat behov av poäng efter fyra omgångar och endast en poäng på kontot. Viggan å sin sida kände behov av att förstärka den grund man stod på, 5 poäng, med betydligt större mersmak än vad saldot utvisade.

Efter fyra omgångar hade Viggan, förmodligen mot vad mången förutspått, lagt sig i mellanskiktet av tabellen, men där de mest rödögda med viss relevans skulle kunna hävda att full pott inte skulle varit orealistiskt, om nu bollen rullat Viggans väg. För det mesta hade den inte gjort det, men denna dag, likt förra lördagen mot IK Franke gjorde den faktiskt det, åtminstone inledningsvis.

Eller vad sägs om att göra mål efter bara en minuts spel, i bägge matcherna, bättre start på en match kan man väl knappast få. Den här gången var det Martin Brogren, som efter att ha passat till bägge målen mot Franke samt bränt lika många målchanser själv förra helgen, nu fick känna på hur det är att själv få sätta in bollen i mål.

Viggans inledning var storartad och då pratar vi inte bara om målet utan även om spelet ute på planen, vi talar om tempo furioso. Viggan får direkt kontroll på matchen och dominerar under första halvan av halvleken, för att sedan undan för undan tappa initiativet, dock utan att hamna i några farliga situationer, något som Christer Holmstedter skriver under på:

"Vi trodde på förhand att matchen skulle bli rätt fysisk och kanske inte så välspelad. Vi pratade dessutom om att komma lite snabbare fram i anfallsposition för att undvika spel centralt på egen planhalva, då planen har mycket mer att önska! Vi börjar dock matchen på ett ganska bra sett spelmässigt första 10 minuterna och ett fantastiskt sätt målmässigt då vi återigen gör mål efter 2 minuter! Bättre start är naturligtvis svårt att få! Resten av halvleken bjöd tyvärr på extremt långt spel vilket inte var meningen! Med påföljden att många fick löpa mycket i onödan och bränna energi."

Matchen utvecklade sig undan för undan till en typisk derbyuppgörelse, där bägge lagen jagade såväl poäng som prestige och matchen blev väl därför inte den publikupplevelse som många hoppats på vad gäller skönspel. Först i slutet av halvleken tände det till lite extra där Martin Brogren ånyo rapporteras för en farlighet i den 43:e minuten och strax efter kan Vallentuna skapa en av ytterst få möjligheter. Halvleken avslutas med ett fräsande skott från Sam Lundholm vid stolpen, som dock Vallentunas målvakt tippar till hörna, men då gick samtidigt domarens visselpipa.

Den andra halvleken öppnades lika chockartat som den första, men den här gången var det Vallentuna som öppnade vassast genom den målfarlige Vedad, som i en envig med Viggans Christer Dahlgren, försöker ta sig in i Viggans straffområde. Efter ett ömsesidigt tröjdragande vann Christer den kampen, med påföljd att Vedad fälldes och Christer fick rött kort och målchansutvisning.

Trots en man mindre på planen, kan Viggan ändå ta ledningen med 2-0 genom Christian Freby, efter pass från Niklas Jonsson och det efter bara ca tretton minuters spel. Efter ytterligare 10 minuter kan sedan Vallentuna få utdelning efter att ha parkerat sig i Viggans försvarsområde. Ställningen 2-1 står sig sedan matchen ut och trots stor press från Vallentuna kan Viggans decimerade manskap försvara sig heroiskt och ta tre ytterst välkomna poäng, som Vallentuna nog gärna hade velat ha haft.

Andra halvlek kännetecknades förutom av hård kamp även av ett otal frisparkar och med dessa även ett antal gula kort, där Viggan inkasserade de flesta, fyra stycken, något som Roger Lundqvist hade en del synpunkter på, vilket renderade honom ett rött kort.

Christer Holmstedter sammanfattar: "I halvtidsvilan pratade vi om att bli mer kompakta i såväl försvar som anfall och att vi skulle våga föra matchen på ett mer konstruktivt sätt. Så drabbas vi av en utvisning redan efter 2 minuter, där sprack den idén!? Vi gör några positionsförändringar och har ändå bra kontroll på matchen och gör 2-0, skönt och behövligt."

"Nu sätter Vallentuna hårt tryck på oss vilket leder till att vi faller för långt ner på egen planhalva. Vallentuna reducerar och har bud på fler mål, innan domaren, efter många minuters tillägg, äntligen blåser av matchen. Stort beröm till samtliga spelare som ser till att vi vinner matchen med en man kort i 45 minuter. Tyvärr kostade det många tvivelaktiga varningar."

När slutsignalen väl gick och Vallentuna pressat färdigt, jublade Vigganspelarna, något som förbryllade den febersjuke rapportören, som länge levt i tron att ställningen var 2-2, en villfarelse som förstärktes ytterligare när speakern med klar och tydlig röst förkunnade att Viggan slagit Vallentuna med 2-1.

Den retoriska frågan "Vann vi, eller…?", som är Viggans signaturfras vid en trepoängare i samband med segerfotografering, har väl aldrig varit så befogad som då. Trots övertygad av spelarna kunde man sedan se rapportören vackla hem och för säkerhets skull få det bekräftat på SvFFs hemsida, ett resultat som står sig än idag. Det var en riktigt viktig trepoängare! Resultatet av dagens övningar blev att Viggan hamnade på 8 poäng medan Vallentuna stod kvar med sin poäng längst ner i tabellen.