Karlbergs BK - Viggbyholms IK 1-3 (1-1)
Onsdag 8:a juni 2011, kl 19.30 på Kristinebergs IP


Innan matchen var det nog inte så många som trodde att Viggan skulle kunna rubba Karlberg, ett Karlberg vars målsättning är att försöka ta steget upp till tvåan, vilket inte är en orimlig ambition med det välmeriterade spelarmaterial man har till sitt förfogande. Nordicbet satt högsta oddset på Viggan (3,80) något som Viggan vant sig vid under våren, men uppenbarligen trivs man i rollen som underdog att döma av de resultat man hittills presterat.

Kristinebergs IP visade sig från sin finaste sida och bjöd på kvällssol och mycket goda förutsättningar för en spännande match, där Viggan, hur otroligt det än kan låta, låg före Karlberg i tabellen innan matchen, må vara med en match mer spelad. Med tanke på att Viggan innan serien var rankad som seriens slagpåse, vilket gav 50 gånger pengarna, mot Karlbergs odds som knappt gav pengarna tillbaka, så var nog matchen enligt många avgjord redan innan den ens spelats.

När matchen väl kom igång, så var det föga förvånande att det var Karlberg som grep tag i taktpinnen och det såg inledningsvis ut som många förmodligen tänkt sig. Viggan, för dagen i vitt, spjärnade mot bra under Karlbergs inledande offensiv, där Petri efter 9 minuter tvingas göra en kanonräddning, efter att själv ha bjudit på en mindre lyckad utspark som också blev en direktpassning till denna solofarlighet.

Bättre tur hade Karlberg efter 33 minuter, då Olle Siösteen får möjlighet att lägga en frispark, inte långt från hörnflaggan. En till synes perfekt lagd frispark, åtminstone att döma av resultatet, då bollen utan att nudda någon, på bästa "Kim-manér" slingrar sig förbi alla ben och till sist avslutar sin bana i Petris bortre gavelhörn. 1-0 till Karlberg, vilket inte direkt var en drömöppning för Viggan.

Må vara att Karlberg på pappret kunde mobilisera en väl så imponerande samling skickliga spelare, men Viggan kunde ändå svara upp mot detta med en imponerande inställning och en kämparglöd som väl balanserade detta. Endast tre minuter efter Karlbergs ledningsmål kan Viggan genom Gaston Nunez, som ånyo gör en stormatch och är planens okrönte gigant, kvittera till 1-1 på en nick efter en högerhörna.

Martin Brogren, som gjort sig känd för att dyrka upp sin vänstersida i denna och tidigare matcher, kan i den 37:e minuten få se sitt hårda skott ta i ribban och ut. Lite förvånande var det dock att se Karlberg hänfalla till så mycket långbollar så ofta som man gjorde, vilka förmodligen var ämnade för den röde torpeden Johan Sund.

Halvleken avslutas i den 42:a med att Petri får göra en kvalificerad räddning och minuten efter har Gaston skapat sig ett ypperligt läge, när han skär in på vänsterkanten och är ytterst nära att överlista målvakten, men denne lyckas vid stolproten få bollen till en resultatlös hörna.

Likt den första halvleken så är det Karlberg som tar initiativet i början av den andra och många hörnor skaffar man sig, där Petri i den 48:e minuten får sträcka på hela sin lekamen för att tippa bollen till en av dessa hörnor. Karlberg har nu kopplat greppet ordentligt och i den 50:e minuten är det dags för Petri att ånyo visa sig på styva linan. Just nu leder Karlberg klart på poäng, men det skulle ändra sig.

I den 62:a minuten får Viggan en frispark på vänsterkanten efter en tilltrasslad situation och efter en del flipperspel kommer bollen så småningom till Christian Freby som omarkerad på högersidan har hela målet öppet framför sig och han gör heller inget misstag, utan kan säkert göra 2-1 för Viggan bakom ett helt överspelat Karlbergsförsvar. Men det skulle komma mer.

Endast två minuter senare (Viggan jobbar tydligen i tvåminutersintervaller när det gäller viktiga mål) kan Martin Brogren från sin vänsterkant spela in till Nils Pasthy, som ensam kan springa in med bollen i mål och nu står det plötsligt 3-1 till Viggan, något som bl a är resultatet av att Karlberg i sin iver att reducera öppnat sig lite väl mycket bakåt.

Fem minuter senare skapar Karlberg en aluminiumton, då bollen tar i stolpens utsida, men då Petri stod där så dömdes det hörna, även om Petris kroppsspråk tydde på något helt annat. Minuten efter har Christian Freby skapat sig ett ypperligt läge, då han skär in på högerkanten och hamnar öga mot öga med målvakten, men skottet blev för tamt och målvakten kan ta bollen vid stolproten.

En av Viggans bästa chanser var när Sam Lundholm springer sig fri med målvakten, men får bollen lite för långt ifrån sig för att kunna chippa eller skjuta, varför bollen fångas precis i chipp/skottögonblicket. Karlberg, desperata för att justera siffrorna, ligger nu på ordentligt, vilket hela tiden öppnar för Viggan att kontra och så håller det på tills domaren blåser av matchen.

Frågan är vilka som är mest snopna efter de givna förutsättningarna, Viggan för att de vann, eller Karlberg för att de förlorade. Hursomhelst kunde Viggan öka på sitt saldo till 20 poäng och om än med en match mer, så ligger man på samma poäng som nu serieledande Bele Barkarby, som man dessutom möter på måndag.

Viggans vinst var resultatet av ett homogent lagarbete, där alla spelade för varandra med ett stort hjärta och kan man visa upp denna inställning i varje match, så blir Viggan väl så svåra att ha att göra med även i fortsättningen. Samtliga lagdelar fungerade också var för sig, men framförallt tillsammans, både framåt och bakåt. Särskilt försvarslinjen, med Gaston i spetsen, bidrog till att det blev fruktansvärt svårt för Karlbergs torpeder att ta sig igenom, vilket också gjorde att Petri inte behövde anstränga sig mer än vad han behövde. Men när han behövde så gjorde han det riktigt bra.

Christer Holmstedter tyckte så här om matchen efteråt:
"Skönt med en övertygande seger borta mot Karlberg, dessutom kändes det helt rättvist. Vi skapar både fler och farligare målchanser än KB och då vi också presterar ett mycket bra försvarsspel över hela banan så blir som sagt segern både rättvis och skön. Jag brukar inte vilja framhålla någon individuell spelare framför laget men måste idag göra ett undantag och ge Gaston Nunez all beröm som går att ge, med stor auktoritet och fotbollskunnande visade han verkligen vägen denna dag!"

"Nu får vi smaka på segerns sötma ända till träningen ikväll torsdag, då vi måste börja tänka och förbereda oss för matchen mot Bele Barkarby på måndag. Det gäller att fortsättningsvis vara ödmjuka och förstå att hårt arbete i såväl träning som match är nyckeln till framgång!" avslutar Christer.

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24

Laguppställning
Petri Anufrijeff
Daniel Lindberg
Gaston Nunez
Martin Brogren (81)
Mikael Houlst, K (88)
Christian Freby
Joakim Thunström
Nils Pasthy (74)
Sam Lundholm
Johan Palm
Mikael Sten
Kevin Wargh M., ers
Göran Dahlberg, ers (74)
Anton Johnsson, ers
Tomas R, Ahlqvist, ers (88)
Niklas Jonsson, ers (81)
David Källman, ers
Patric Kajhed, ers

Målgörare
Gaston Nunez (36)
Christian Freby (62)
Nils Pasthy (64)

(se skytteligan)

Gula kort
-

Röda kort
-

Domare
Hakan Acikyol, HD
Göran Oettinger, AD1
Hans Järnkrok, AD2

Matchens Viking
Gaston Nunez

Matchens VIKing

Publik
110 personer

Väder
+20, sol