Viggbyholms IK - Råsunda IS 3-3 (0-2)
Söndag 26:e juni 2011, kl 17.00 på Hägernäs IP

Söndagen den 26 juni blev avslutningsdagen för vårterminen i division 3 för Viggans del och det innebar returmöte mot Råsunda IS, som veckan innan hade stoppat Viggans fenomenala framfart i tabellen. Råsunda som då, innan den matchen, legat på nedflyttningsplats, visade helt andra kvalitéer än vad tabellplaceringen visade, något som kan ha påverkat inställningen hos de röda. Hur som helst, var det ett bryskt uppvaknande från vad man tidigare vant sig med under säsongen, både vad gäller spel och resultat. Förlust 0-2.

Denna gång skulle man möta Råsunda på Hägernäs IP och med de bittra erfarenheterna från förra onsdagens match, skulle man ha lärt sig en hel del hur de skulle tas, när man nu hade favören av hemmaplan. Ånyo hade vaktmästarna gjort ett strålande jobb med mattan, som nyklippt och nykritad såg väldigt inbjudande ut från åskådarplats. Viggan hade i den förra matchen förlorat ytterligare två spelare pga skador, där Jens råkade värst ut med ett brutet näsben medan Christian klarade sig med en bristning i låret. Skadebänken kallas nu även långbänken.

Trots alla frånfällen kunde man ändå mobilisera en stark laguppställning, vilket borgade för att det nu skulle bli en betydligt tuffare fight än förra gången. Men domaren hade knappt hunnit blåsa till spel förrän Råsunda tog tag i både taktpinne och boll och det tog ett bra tag innan Viggan fick låna den senare. Viggan var tvåa på så gott som varje boll och fick inrikta sig på att jaga boll under en stor del av halvleken, precis som i förra matchens första halvlek.

Redan efter åtta minuter har Råsunda ett jätteläge att göra mål på ett friläge, sedan Viggans försvar drabbats av en lättare insufficiens i sitt arbete, men Petri som innan avspark fått en egen maskot, som var van att knipa, knep igen allt vad tygen höll och räddar denna första framstöt. Dessvärre var insufficiensen bestående i de bakre leden och två minuter senare måste Petri förlänga benet och kan på detta sätt medelst en benparad rädda ytterligare ett friläge. En frispark från Råsunda strax efter går dessbättre utanför, men skottet såg ganska alarmerande ut på håll.

Viggan är nu i spagat och Råsunda gör vad de vill synes det som, innan Viggan i sin första egentliga farlighet får Råsundas målram att vibrera. Det är Göran Dahlberg, som nu vant sig vid att få se de flesta av sina skott gå i stolparna. Då hade 14 minuter gått och Viggan hade behövt få utdelning på det skottet för att få lite arbetsro och bromsa upp Råsundas framfart. Råsunda var då dessvärre bättre på att utnyttja sina lägen och kan efter 23 minuter slå in ledningsmålet och nu såg det riktigt mörkt ut för Viggan.

När Råsunda i den 26:e minuten dessutom skjuter i en av Petris stolpar, börjar nog många i publiken att misströsta, något som blev än mer accentuerat i den 31:a, då man från ganska långt håll överlistar den annars så opake Petri i målet och plötsligt så står det 0-2, igen. Än obehagligare är att målen i princip tillverkats vid samma klockslag som förra gången. Men som tur var tog sig Viggan samman och kunde bjuda på en klart bättre insats under de avslutande tio minuterna av halvleken.

Många i korvkön, som inte var med på Skytteholm, undrade nog vad som hade hänt med Viggan, då man hunnit vänja sig vid att Viggan alltid vann nu för tiden. På sex hemmamatcher hade man hittills inte förlorat en enda match, men vunnit fem och spelat en oavgjord och då borde man väl även vinna den här, även om det såg ut att vara väl så långt borta efter första halvlek. Dessutom hade man bara släppt in 10 mål på 11 matcher, men efter att ha spelat tre halvlekar mot Råsunda hade man redan släppt in 4 mål, mot ett och samma lag.

Förmodligen hade Christer Coach med sig en burk dunderhonung hemifrån, för i den andra såg Viggan definitivt ut som ett helt nytt lag, eller kanske snarare som man vant sig att se Viggan spela under våren. Martin Brogren provar skorna redan efter fyra minuter och får se sitt skott svepa förbi utanför, men ett gott initiativ var det dock. Tom Gyldorff, som denna dag fick härbärgera ett snäpp högre upp i banan, på en högerytterposition, fick användning för sina snabbfotade färdigheter vid ett flertal tillfällen.

Ett exempel var när han i den 60:e minuten springer ifrån sin gubbe och kan, vid den förlängda mållinjen, lägga ett inlägg som tar på en Råsundabacks hand och domaren är, efter påpekande från Tom, säker på sin sak och dömer straff. Viggans specielle straffexekutor, Gaston Nunez, stegar fram och lägger såväl tunga som boll tillrätta och gör som vanligt inget misstag. Trots att alla målvakter i serien vid det här laget dubbelstuderat Viggan Videos upptagningar av Gastons straffar, så lär de sig uppenbarligen aldrig var han tänker lägga dem trots att han är konsekvent.

Plötsligt, eller kanske äntligen, hade Viggan reducerat till 1-2 och det var den vitamininjektion som behövdes och som alla på läktaren hade väntat på. Nu blev det fart på dobbarna och när Jocke Thunström på en frispark i den 67:e minuten skjuter precis under ribban, så att målvakten tvingas tippa skottet till hörna, började man ana att något var på gång. På returen kan Victor Stenberg få fram bollen till Niklas Jonsson som är ganska nära målkänning, men bollen går utanför.

I den 73:e minuten så händer det. Tom är ånyo i farten nere vid kortlinjen, vid ungefär samma position som sist, och denna gång är det inga händer i vägen, utan inlägget/skottet från snäv vinkel halvboxas ut av målvakten, men inte bättre än att måltjuven från Gotland, Göran Dahlberg, är framme och stöter returen i mål: 2-2. Och plötsligt är det en högoktanig match.

Råsunda är dock fortfarande med i matchen, om än som passagerare, men kan ändå ställa till en farlighet i den 78:e minuten och på kontringen kan Tomas Rübsamen runda målvakten så skickligt att han får hjälp av en Råsundaback med att få in bollen i nät. Viggan har vänt matchen och leder nu med 3-2 när bara 12 minuter återstår och alla, åskådare och spelare, känner att tre poäng är i säkert förvar med så kort tid kvar att spela.

Dessvärre fick målet motsatt effekt mot vad som de flesta väntat sig. Råsunda får nu en ordentlig adrenalinkick och startar en kompakt press mot Vigganmålet. I den 80:e minuten skjuter man i stolpens utsida och i den 90:e minuten tvingas Petri sträcka ut sin lekamen och tippa ett farligt skott till hörna. Viggan har fortfarande tre poäng i bagaget, men när Råsunda till sist får utdelning på sin press och kan få in kvitteringsbollen i den första tilläggsminuten, tappar man plötsligt två och har bara en kvar.

Plötsligt är det inte fråga om tre poäng, nu gäller det att slåss om den poäng som man ännu har kvar, då Råsunda fortsätter sin massiva press. Men efter 3-4 tilläggsminuter blåser domaren äntligen av matchen och Viggan fick åtminstone en poäng med sig på sommarlovet, men nära var det att det hade blivit full pott. Med tanke på hur matchen utvecklat sig under den första halvleken och slutskedet så får nog Viggan vara glada att man fortfarande är obesegrade på hemmaplan i år. Men surt var det.

Christer Coach sammanfattar sina intryck så här:
"Revansch var ledordet i omklädningsrummet innan avspark mot Råsunda! Vi kändes laddade och koncentrerade inför uppgiften och stämningen var god i vanlig ordning. Nu kunde vi visserligen lägga till ytterligare två spelare till listan skadade (den har tyvärr blivit alldeles för lång), Jens med bruten näsa och Christian med muskelbristning i baklåret. Men vi har en bra och bred trupp så det kändes ändå ganska bra inför matchen."

"När matchen sedan började var det ungefär samma visa som tidigare i veckan, vi var tvåa och trea i dom flesta situationer. Ingen kunde väl tro att vi var ett topplag och Råsunda ett lag på undre halvan av tabellen. Råsunda gjorde återigen både ett och två noll innan gonggongen räddade oss. Den andra halvleken var också den ganska lik förra matchen. Men skillnaden var nu att vi faktiskt fick utdelning och vände matchen, så det kändes naturligtvis fantastiskt underbart men kanske inte så rättvist om man nu ska vara ärlig."

"Nu hjälper inte det i sorgearbetet efter det att Råsunda kanske rättvist kvitterat i den 91:a spelminuten. Andra halvlekens inställning och målmedvetenhet tar vi naturligtvis med oss när vi går in i höstsäsongen. Då med förhoppning om att alla spelare är hela och friska!

Men nu först väntar en efterlängtad och välförtjänt sommarledighet, alla spelare och medarbetare får ett väldigt gott vårbetyg, nu återstår bara höstracet!

Trevlig sommar önskar jag alla, spelare, ledare och alla som stöttar oss."