Bele Barkarby FF - Viggbyholms IK 3-0 (1-0)
Söndag 7:e augusti 2011, kl 17.00 på Veddestavallen


Ingen, med hemvist i Viggbyholms IK, har historiskt sett haft någon större längtan att åka till Veddestavallen, särskilt inte en söndagskväll kl 17.00. Bortsett från att Bele Barkarby har en fäbless för att lägga sina matcher lagom till söndagssteken, så vilar någon form av förbannelse över denna plan sett med röda ögon.

Oavsett hur många gånger vi har åkt dit, så har bagen alltid varit tom vad gäller poäng vid hemresan och så blev det även denna gång, vilket nu även har blivit statistiskt säkerställt. Men det fanns en tid då så inte var fallet, men då måste vi gå ända till 2006, då Viggan i sista omgången av division 4 det året, såg till att Bele Barkarby åkte ur serien, något vi dessvärre har fått äta upp därefter.

Hemma på Hägernäs IP har det dock gått något bättre, Vigganvinst med 3-1 blev det 2009, medan 2010 slöt med en 2-3 förlust, något som dock revanscherades innan sommaren denna säsong. Då var det Viggan som fick triumfera, sedan man öppnat starkt med en ledning på 3-0, som dock var nära att ätas upp sedan BB reducerat till 2-3 innan matchen var över. Den matchen var det Viggan som styrde och ställde med det mesta och segern kunde aldrig ifrågasättas.

Lite annorlunda var det dock den här gången på Veddestavallen. Hemmaplan har, vet vi, en stor betydelse, något som Bele Barkarby gett flera bevis på under åren. Men något skumt är det med denna plan, särskilt vid den nordvästra hörnflaggan, där de minsta spelarna försvinner bakom horisonten för åskådaren, om man nu står på den motsatta sidan förstås. Konstigt att förbundet och lantmäteriet godkänt denna plan med tanke på nivåskillnaderna. Som åskådare vill man ju se hela matchen och samtliga spelare.

Innan vi lämnar planen, måste vi också gnälla lite om de försåtsplacerade sprinklersystemen, som ligger väldigt illa dolda lite här och där och måste ha en direkt livsfarlig inverkan på den stackare som råkar trampa snett i någon av groparna, men Järfälla kommun har säkert ett bra deal med Folksam eller någon annan försäkringsinrättning. Uppenbarligen har dock Bele Barkarby vant sig både vid planens höjdskillnader och dess försåtsmineringar, att döma av hur väl man behärskar spelet på planen.

Viggans förpatrull hade dock noterat de flesta av fallgroparna innan matchstart, något som också avspeglades i inledningen av matchen, där Viggan såg ut att ha förlig vind i seglen liksom i förra mötet. Trots denna optimistiska inledning fick man lite oväntat höra nätrassel bakom Petri i Vigganmålet redan efter 4 minuter, vilket kändes ganska snopet minst sagt. Någon i närheten sade någonting om att försvaret inte riktigt var där det skulle vara, varför Tollerup ensam fick möjligheten att nicka in 1-0. Även om Viggan hade kontroll på matchen under den första kvarten, kan ändå BB sticka upp och besvära Petri ännu en gång, men denna gång var han med på noterna.

Det är något speciellt kring matcherna mellan Viggan och BB, lite mer än bara poäng och prestige, och särskilt detta år, då bägge lagen är nykomlingar och är med och slåss i toppen. Trots ett tidigt baklängesmål tuggar Viggan oavbrutet på och i den 38:e minuten tror väl de röda lite till mans att en kvittering är på gång. Det är unge Freby, som i ett fint läge dessvärre glömt att ladda dojorna med torrt krut, med påföljd att Pablo Sanchez i BB-målet inte har några större problem med att plocka upp bollen.

I slutminuterna har BB ytterligare ett läge att förstöra stämningen, men Petri är på tårna och räddar igen. Sammanfattningsvis kan man väl säga att första halvlek blev just den envig som alla förväntat sig och trots underläge för Viggan fanns ändå all anledning att se positivt på fortsättningen när man gick ut till pausvila.

När så den andra halvleken endast var 4 minuter gammal, är det extremt nära att Viggan får till den efterlängtade kvitteringen, men Pablo får till en osannolik reflexräddning på Frebys skott och på returen var det också ytterst nära att Martin Brogren fått in bollen, men ett backben assisterade Pablos frånvaro. Ett mål där och matchen hade fått en annan karaktär.

I takt med att matchtavlans visare snurrade allt fortare, steg också frustrationen hos de kvitteringsbenägna Viggbyiterna, vilket ofta fick till följd att den enklaste passning ofta hamnade hos fel adressat. Detta skapade onödiga farligheter, som exempelvis i den 64:e minuten, då ett enkelt uppspel från backposition hamnade i helt fel händer, vilket också resulterade i att Jimmy Heneidy i BB blixtsnabbt knep chansen och gjorde 2-0 på ett snopet Viggan.

Med 2-0 i ryggen var det betydligt enklare att hålla bollen inom laget, något man på den svarta sidan också var riktigt bra på och när Viggan tryckte på för fullt så blev det också naturliga öppningar bakåt, vilket skapade en hel del problem. Vid ett tillfälle hamnade en i det röda försvaret i trångmål och misslyckades i en bakåtpassning till Petri, varvid Tollerup blixtsnabbt knep chansen och tryckte in ointagliga 3-0 efter 76 minuters spel.

Även om Viggan hade några chanser att putsa till slutresultatet, så uteblev eventuella mål den här gången och BB fick återigen stoltsera med segern på Veddestavallen. På det hela taget gjorde Viggan en OK match även om det vanligtvis stabila försvaret denna gång svajade lite vid fel tillfällen, något de reptilsnabba BB:arna inte var sena att utnyttja.

Till det skall läggas att BB verkade i storartad form denna dag med ett betongsäkert försvar, som verkade helt omöjligt att forcera för de röda. Om Viggan hade haft lite mer flyt med sina passningar denna dag kanske resultatet blivit ett annat, men alltför mycket slarv gjorde utslag på resultattavlan, i bägge kolumnerna vad gäller gjorda resp. insläppta mål.

Denna förlust blev en obehaglig väckarklocka för de från semestrar återkommande Viggbyiterna och nu ligger en vecka framför oss där det gäller att vässa tänderna ordentligt inför nästa svåra utmaning, den mot favorittippade Karlbergs BK. Kampviljan och inställningen fanns på plats på Veddestavallen, nu gäller det bara att jobba med fininställningen, så att huvud och fötter kan koordineras till på lördag.

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19

Laguppställning
Petri Anufrijeff
Daniel Lindberg
Gaston Nunez, K
Martin Brogren
Christian Freby (67)
Joakim Thunström (80)
Göran Dahlberg
Jens Eklöf
Sam Lundholm (70)
Mikael Sten
Tom Gyldorff
Christer Dahlgren, ers
Nicklas Lindberg, ers
Mikael Houlst, ers (70)
Nils Pasthy, ers (80)
David Källman, ers
Johan Palm, ers (67)
Patric Kajhed, ers

Målgörare
-

(se skytteligan)

Gula kort
Gaston Nunez (21)
Jens Eklöf (32)
Mikael Sten (70)

Röda kort
-

Domare
Hakan Acikyol, HD
Mats Petrini, AD1
Naser Vukovic, AD2

Matchens Viking
Jens Eklöf

Matchens VIKing

Publik
125 personer

Väder
+19, uppehåll