Viggbyholms IK - Kungsängens IF 2-1 (2-0)
Lördag 27:a augusti 2011, kl 13.00 på Hägernäs IP

Efter helgens omgång återstår nu endast fem matcher och när man studerar de övriga resultaten, så kommer man ofelbart in på ordet OM. Tänk om vi inte tappat mot Råsunda på övertid i andra matchen och tänk om vi inte skjutit så förbaskat mycket i stolparna i början av serien. Ja, tänk, då hade vi varit riktigt med i smeten. Fast å andra sidan, vid hade ju lite flyt mot Karlberg härom sistens och det var väl säkert fler gånger som vi kom undan med poängen i halsen, men ändå.

Hursomhelst, Viggan har skrällt ordentligt så här långt och det är säkert många besserwissrar, som håller en betydligt lägre profil nu, än vad man gjorde innan seriestarten. Efter att ha roddat ihop 31 poäng på 17 matcher, kan man inte annat än imponeras av Viggans insats och detta trots att man under fem matcher i rad saknade flytet från i våras och på dessa bara lyckades skramla ihop två futtiga poäng, samtidigt som man gick mållös från tre av dem.

Mot den bakgrunden kändes lördagsmatchen mot Kungsängen som ett viktigt vägskäl. Åt vilket håll skulle färden gå? Det som varit utmärkande under de senaste fem matcherna var målimpotensen och inte bara det, man lyckades inte ens skapa de chanser, som man blivit så bortskämd med under vårsäsongen. Dessbättre valde man rätt väg denna dag.

Kungsängen, som besegrades med uddamålet i våromgången och det på straff, hade sedan en längre tid haft kniven mot strupen, för att försöka ta sig ur sin desperata position i bottenträsket. Tre poäng nu och man s kulle få lite mer kontakt med de andra, som kämpar mot kvalplatsen. Viggan, som på senare tid hade fått se Franke och Ängby krypa allt närmare i vassen, var piskade att vinna för att hålla undan och få rygg på topptrion igen.

Och nog började det bra alltid. Redan efter en minuts spel rinner Jens Eklöf igenom och ensam med målvakten förväntas han ge Viggan ledningen, men en felvinklad bredsida gör att bollen går just utanför stolproten. Lätt euforisk efter detta, tvingas man dock minuten senare få uppleva hur Kungsängen brände ett öppet-mål-läge och man insåg snabbt att man inte kunde dra några förhastade slutsatser trots Viggans fina öppning.

Men det skulle komma mer för Viggans del. Efter en vällagd högerhörna får Viggan två skottchanser, varav det andra är det mest lyckade, då Mikael Sten får på en bra pärla som sträcker ut nätmaskorna och då hade det bara gått 11 minuter (1-0). Som om detta inte skulle vara nog, kan Viggan fem minuter senare spä på ledningen till 2-0, sedan Victor Stenberg smakfullt tråcklat sig fram på högerkanten och lagt in en perfekt passning som Jens Eklöf dunkar in.

Ytterligare fem minuter senare lägger Jocke Thunström en perfekt frispark som går just över målramen och minuten efter spelar Jens fram Mikael Houlst som nickar över ribban. Två eminenta lägen som skapade förväntningar på fortsättningen av matchen. Viggan har skaffat sig bra kontroll på matchen, även om Kungsängen sticker upp ibland och då företrädelsevis nere på högerkanten, där man jobbar febrilt utmed kortlinjen, dock utan att skapa några farligheter.

Efter en 32 minuters spel serverar Mikael Sten en delikat passning till Sam Lundholm, där den senare, i ett mycket bra läge, tar i på tok för mycket och skjuter onödigt högt över. En enkel bredsida och det hade säkerligen rasslat till i nätmaskorna. Minuten efter spelar Göran Dahlberg fram Jens, som ensam med målvakten nickar utanför målställningen och som någon åskådare sa: "Det här är kassaskåpssäkert!" Resten av halvleken spelas av, även om Viggans intensitet mattades av på slutet.

I pausen hade uppenbarligen Kungsängen fått sig en och annan skrapa, att döma av man nu såg betydligt mer alerta ut och detta samtidigt som Viggan mer och mer verkade bekymrade över att försöka säkra sina första tre poäng på länge. Rädslan av att förlora dessa potentiellt ihopskrapade poäng, gjorde att spelet blev mer och mer ängsligt, vilket Kungsängen inte var sena att utnyttja.

Kungsängen skapar också ett bra läge i den 65:e minuten dock utan resultat, samtidigt som Viggan är ytterst nära att öka på ledningen två minuter senare, då man efter en hörna får se en av motståndarbackarna rädda på mållinjen. I den 82:a minuten är Göran Dahlberg endast två meter i 30 garders vinkel från målvakten, men avståndet blir för litet och skottet går direkt på målvakten.

Matchuret visar på 88 minuter när Kungsängens nyförvärv, Mohammad Tadayon, stärker motståndarnas självförtroende genom att reducera till 1-2. Viggans självförtroende, som nu knappast är på topp, får sig dock en kick när Jens, minuten efter reduceringsmålet, får se sitt skott parallellt slicka Lungsängens målbur och för den som stod alldeles bredvid var det ovisst om bollen skulle hamna i burgavelns insida eller inte. Men det gjorde den nu inte.

Med den senaste Råsundamatchen i färskt minne (de kvitterade på övertid), hade pessimisterna nu rena julafton, då Kungsängen på de avslutande tilläggsminuterna lyckades skaffa sig den ena hörnan och frisparken efter den andra, något som inte var särskilt bra, vare sig för Viggans, eller åskådarnas nervsystem. Men när domaren till sist hittade pipan så släppte förlamningen och alla kunde andas ut. Tre viktiga poäng hade tagits.

Sett över matchen var det en helt rättvis seger, även om Viggans självförtroende inte är helt återställt, något som särskilt kom till uttryck under den andra halvleken och då främst i slutskedet. Det positiva, bortsett från de tre poängen, var dock att man hittat tillbaka till den tid då man lyckades skapa målchanser, nu gäller det bara att effektivisera avsluten också. Skillnaden i inställning, jämfört med förra helgens avslagna match mot Unik, kan inte nog understrykas.

Vi får hoppas att den sitter i till på lördag, då man i derbyt mot Vallentuna möter en motståndare i samma utsatta situation som Kungsängen, om inte värre. Förra mötet slutade med 2-1 vinst för Viggan, sedan Viggan genom Martin Brogren gjort mål redan efter två minuters spel. Trots att Viggan då hade en man mindre under större delen av andra halvlek, lyckades man ändå göra 2-0, innan Vallentuna till sist reducerade. Nästa match lär blir bli spännande, så se till att vara där!