Ängby IF - Viggbyholms IK 2-1 (0-0)
Lördag 17:e september 2011, kl 14.00 på Ängby IP


Matchen mot Ängby IF fick en mycket trevlig inramning med en av sensommarens soligaste dagar och det var endast avsaknaden av en ambulerande kaffeservering som störde den annars så idylliska anläggningen.

Ängby IP är annars inte förknippat med några trevligare minnen för Viggans del, då de tre besök man gjort där under 2000-talet endast slutat med besvikelse.

Tabellmässigt var matchen kanske inte stekhet, då Ängby hade en någorlunda marginal ner till kvalstrecket, efter att ha gjort en hisnande resa från platsen i bottenträsket, som man tidigare abonnerat på. Viggan å sin sida hade dock en hel del att kämpa för, då man fortfarande kunde känna lukten av tättrion och särskilt då om dagens resultat skulle gå Viggans väg, vilket de också gjorde, om man nu bara skött sina egna kort.

Då den första halvleken lämnade anteckningsblocket helblankt, kan man istället koncentrera sig på att försöka analysera vad det var som gjorde att inget bläck fastnat. Redan från början insåg man att denna match skulle kunna få stora likheter från den första halvleken i vårmötet. Då liksom nu var det Ängby som svarade för det största bollinnehavet och behärskade bollandet med stor framgång, vilket fick Viggan att mestadels jaga boll.

Inga direkta chanser skapades åt något håll och det hela kändes ganska avslaget, även om det i mittcirkeln med omnejd föregick en och annan individuell envig. Även om många som saknades i matchen mot Franke förra lördagen, var en hel del tillbaka till dagens match, även om droppande näsor och stela nackar fortfarande ledde till en plats på långbänken.

Några nyheter för dagen var att Nicklas Lindberg gjorde premiär som mittbackslås tillsammans med den aldrig sviktande Gaston Nunez. Källman och Gylldorf intog ytterbackspositionerna, vilket också var en ny konstellation. Nisse Pasthy fick en vänsterytterroll, Victor och Houlst samsades i mitten medan Freby var kvar på högeryttern. På topp kunde man nu se Jens Eklöf assisterad av en släpande Leo och på pappret såg detta ut som en riktigt bra lösning, där Petri satte punkt för truppen längst bak.

Vad som sedan hände överensstämde nog inte riktigt med ritningarna och om det berodde på att Ängby inte tillät oss spela efter det ursprungliga upplägget, eller om det berodde på något annat, är mycket svårt att avgöra. Hursomhelst, var det svårt för Viggan att hitta dirigentpinnen och därmed också ta över initiativet i matchen.

Detta var Viggans sjätte match på konstgräs, där de fyra första var i inledningen av serien, mot Upsala IF (b), Bollstanäs (h), Ängby IF (h) och Franke (b). Hemma blev det fyra poäng och borta en poäng. Den femte matchen, den mot Råsunda borta, slutade med noll poäng och med dagens match har man alltså på sex konstgräsmatcher sammanlagt tagit fem poäng, varav fyra är i två matcher på hemmaplan.

I och med att dagens match också gav noll poäng, kan man konstatera att Viggan inte är direkt bra på att plocka poäng på konstgräs, särskilt inte om det är på bortaplan. Ännu mer accentuerat blir detta om man ser till hela serien, där Viggan definitivt inte kan klassas som favoriter när det gäller bortamatcher, eller vad sägs om denna statistik: Av 10 bortamatcher har Viggan vunnit fyra, spelat en oavgjord och förlorat fem. Bättre har det då gått på hemmaplan där man på 10 matcher vunnit sex, spelat fyra oavgjorda och inte förlorat en enda match.

Dagens match mot Ängby hamnar tyvärr i kategorin för mindre lyckade tillställningar, tillsammans med matcherna mot Råsunda borta, Bele Barkarby och Unik borta. Inget lag kan prestera maximum under en hel säsong, men det är lite konstigt att det alltid inträffar på bortaplan. Efter att ha varit tippade som slagpåsar innan seriestarten har Viggan utfört mirakel, genom att mot alla oddssättares odds, hålla sig i toppskiktet av serien under hela säsongen, vilket gör att prestationskraven hela tiden har ökat, något som kan kännas otacksamt i sammanhanget.

Åter till matchen och den andra halvleken. Det verkade nu ganska uppenbart att denna match skulle sluta oavgjort 0-0, med tanke på de få chanser som skapades och den åsikten gällde ända fram till den 53:e minuten, då Jerry Månsson kom förbi på högerkanten och skär in mot mål, där dock Petri är med på noterna och genom att slänga sig, räddar han också skottet.

Dessvärre lyckades han inte hålla bollen och på returen är Jerry ohotad framme och slår in returen. 1-0, vilket trots allt kändes ganska snopet. Det anmärkningsvärda med detta mål var att linjedomaren vinkat för offside, en uppfattning som domaren tydligen inte delade och efter en hel del palaver så dömdes det mål till de röda spelarnas stora frustration.

Tretton minuter senare får Ängby en frispark i ett bra läge. En perfekt slagen frispark som lika perfekt räddas av Petri genom en fenomenal dykning i högerhörnet. Men skottet var hårt och inte ens Petri kan klistra bollen varför Jerry, ganska ohotad även denna gång såg det ut som, kan peta in 2-0 och rullgardinen kändes ganska ordentligt neddragen.

En av ytterst få positiva saker man kan ta med sig från denna match var när Viggan tilldömdes en straff efter 80 minuters spel och Gaston Nunez kan reducera till 1-2 och därigenom placera sig i Viggans historieböcker, som den som slog in Viggans 2500:e mål genom tiderna i seriesammanhang. Trots en massiv forcering på slutet nådde inte Viggan ända fram, men det var först då man kände igen de röda spelarna. Inte minst insläppet av Martin Brogren och Göran Dahlberg bidrog till detta.

Det som var önskvärt innan dagens match, att Franke skulle slå Bollstanäs, fick nu omvänd effekt, då Frankes seger gör att man plötsligt flåsar Viggan i nacken. Två matcher kvar och nu endast fyra poängs marginal ner till Franke, gör att de två återstående matcherna ändå får stor betydelse, då det gäller kampen om att säkra fjärdeplatsen, när nu mer högflygande planer verkar bortom räckhåll.

//Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22

Laguppställning
Petri Anufrijeff
Tom Gyldorff
Nicklas Lindberg (68)
Gaston Nunez
Mikael Houlst, K
Christian Freby (86)
Nils Pasthy (57)
Leo Edholm Fjellstad
David Källman
Jens Eklöf
Victor Stenberg
Christer Dahlgren, ers
Martin Brogren, ers (57)
Göran Dahlberg, ers (68)
Sam Lundholm, ers
Daniel Breeze, ers
Larrymar Liljeholm, ers (86)
Patric Kajhed, ers

Målgörare
Gaston Nunez, straff (80)

(se skytteligan)

Gula kort
Jens Eklöf (34)
Mikael Houlst (54)
Leo Edholm Fjellstad (73)

Röda kort
-

Domare
Adam Ladebäck, HD
Panajot Gjoka, AD1
Numan Acikyol, AD2

Matchens Viking
Gaston Nunez

Matchens VIKing

Publik
80 personer

Väder
+14, sol