Viggbyholms IK - IFK Vaxholm 1-1 (0-0)
Lördag 20:e april 2013, kl 13.00 på Hägernäs IP

Återigen tappade Viggan viktiga poäng i slutskedet av en match, något man fick vänja sig med under förra året i division 3. Den här gången var det dock i division 4 och mot Vaxholm som knep två poäng från Viggan, och det när endast fyra minuter återstod av matchen. Sättet det gjordes på gör inte saken heller bättre. Om bollar kunde tänka, skulle den aktuella bollen säkert dra sig till minnes Karin Boye och hennes odödliga ord: "Nog finns det mål och mening på vår färd - men det är vägen som är mödan värd". Men 40 meter? Kom igen!

Vaxholm får alltså en frispark drygt 40 meter från mål och han som slog den lär nog inte upprepa det inom en överskådlig framtid. Förmodligen var det avsett som ett inlägg, men vissa källor har fört fram teorin om att det kan ha rört sig om en vindförändring. Petri å sin sida, som personligen brukar tillämpa Phytagoras sats, missbedömer uppenbarligen hypotenusans längd och räknar med att bollen skall dimpa ner framför tårna. Hursomhelst, bollen svävar in i mål, över desperat uppsträckta målvaktshandskar. Vem som blev mest förvånad är nog svårt att avgöra, målvakten eller målskytten. Men 1-1 blev resultatet.

Nåja, innan dess hade det sparkats boll i 86 minuter och tyngdpunkten måste nog läggas på just sparka, då det inte bjöds på mycket till skönspel. Det var kamp om varje boll och inget lag kom till några direkta avslut, Viggan var dock lite hetare framåt totalt. Efter en halvtimmes spel kan Leo exempelvis få iväg en bra stänkare, som målvakten dock räddar vid stolpen. Några minuter senare har Glenn gjort sig förtjänt av ett nätrassel, men målvakten är ånyo på sin vakt.

Det skall dock inflikas att dagens domare mer upplevdes som en lapplisa, utrustad med en visselpipa och kortlek. Han var flink med leken och hann utdela sex gula kort till Viggan och förmodligen lika många till Vaxholm, där det senare laget även uppnådde bonusgränsen och fick ett rött i slutminuterna. Inte undra på, då pipan ljöd så gott som hela tiden.

Även om Viggans försvar var hermetisktillslutet denna dag, där hela kvartetten skall ha full pott av poäng, kunde de faktiskt ha kunnat hålla nollan även i denna match, om nu inte den där flygande Holländaren varit med i matchen. Det som var högst irriterande denna match var att ca 40 procent av alla passningar tog på en Vaxholmare. Vid uppspel fick det ofta förödande konsekvenser, då bollbanan ändrades diametralt åt andra hållet och skapade onödiga farligheter.

Trots att matchen stod och vägde, även om Viggan kändes något vassare framåt, så kände många att det här nog skulle kunna gå vägen ändå på något vis. När Viggan sedan tillkämpar sig en hörna 52 minuter in i matchen, som Glenn exekverar, kan undertecknad från endast ett fåtal meter uppleva hur resen Anton Johnson höjer sig över mängden och med framsidan av sin intelligensbehållare förpassar han bollen in i nätmaskorna. 1-0 till Viggan.

En suck av lättnad drog genom publikhavet på 87 personer, där uppskattningsvis de flesta var partiska. Allt detta hade föregåtts av en smärre press, där Nils Pasthy i momentet tidigare fått iväg en rökare som strök utmed vadbenet på en försvarare men som gled ut till hörna. För dem som tycker om extra spänning, bör en av våra backars skottförsök mot det egna målet två minuter tidigare ha utgjort en klimax på denna föreställning, men som tur var så var Petri med på noterna.

Även om Vaxholm var ordentligt ettriga ute på planen, så var man inte alltför giftiga när det kom till kritan framför mål, med ett ordentligt undantag och det var i den 60:e minuten, då man lyckades överlista Petri, men sidodomaren som var på alerten, såg dock offsiden och vinkade av målet.

Vid det här laget var det inte mycket till samordnat spel, det var helt enkelt omöjligt, med tanke på alla avblåsningar för såväl stort som smått. Vaxholm antecknas för en farlighet i den 75:e minuten, då Petri måste utnyttja sin lekamen till fullo och störtdyka vid fötterna på en Vaxholmare, som upplevdes vara alltför nära målburen för att det skulle kännas hälsosamt.

Med ett måls underläge kände Vaxholmen pressen att det här kunde sluta med den andra raka förlusten och mobiliserar därför allt vad man har framåt och skapar stor press på Viggan de sista tio minuterna. Viggan har dessutom gjort ett antal byten, där Julio Silva, som kommit in får lämna manegen efter knappt tio minuter, sedan han skadats. In kommer istället Larry och på andra kanten går Glenn ut och in kom Anelis. Även Gonzalo Maturana släpps in bland tigrarna, medan Nils Pasthy uppsöker långbänken.

Vi som varit med ett tag, vet att de sista minuterna kan vara väl så outhärdliga, då allt kan hända innan den fetlagda damen slutat sjunga. Och givetvis så händer det även denna gång och vad som hände avhandlades ju i början av detta epos. Surt sa räven, men en poäng är fortfarande poäng och kan bli nog så viktigt på sluttampen, vilket vi fått erfara tidigare. Vi får ta med oss det positiva i detta och försöka satsa på full pott på torsdag istället.

Viggan och Vaxholm tog ut varandra så att inget av lagen kunde spela ut efter de riktlinjer man förmodligen haft för avsikt att agera efter, men är det kamp om poängen så är det. Viggas försvar stod upp bra och extra kul att en mittback, Anton Johnson, kom med i målprotokollet. Med tanke på att det mesta av spelet tilldrog sig i mittcirkelns periferi, så var det också där som det blev som mest oroligt. Framåt så var det nog främst i den andra halvleken som man lyckades skära sig fram.

Nu blev denna omgångs resultat väldigt omvälvande i tabellen, vilket bidrar till att spänningen är fortsatt olidlig, trots att bara två omgångar spelats. På torsdag kväll 20.15 spelas nästa match, då Viggan möter Viksjö, som idag föll med 1-3 mot Skå/Bygdegård. Såväl Viksjö som Vaxholm är hållna som kandidater till att vara med i toppstriden, så den här serien kan nog bli betydligt jämnare än vad Nordicbet & Co trott från början.