Viggbyholms IK - IFK Viksjö 3-2 (0-1)
Onsdag 25:e april 2013, kl 20.15 på Hägernäs IP

Aldrig tidigare har Viggan spelat en seriematch en torsdagskväll och aldrig så sent som 20.15. Uppenbarligen är våra åskådare helt medvetna om detta och uteblev sålunda från något som de förmodligen ångrade bittert dagen efter. Endast 34 själar hade sökt sig ner denna afton, vilket är den sämsta publiksiffran på åtminstone 15 år och så går de miste om en av de häftigaste insatserna av Viggan någonsin.

Hursomhelst, denna afton var det IFK Viksjö som stod på menyn och det kändes som en svårsmält rätt, med tanke på allt försnack som varit, även om nu Viksjö gick på en nit mot Skå/Bygdegård i lördags. Viggan hade även de känningar av sura uppstötningar från sin lördagsmatch, då man sumpade två poäng lite i onödan. Två favorittippade lag skulle alltså göra upp om skalpen denna afton.

För Viggans del kunde det hela ha börjat betydligt bättre, då Mikael Sten på uppvärmningen ådrog sig en ljumskinfarkt och tvingades utgå från den uppgjorda planen redan efter 3 minuter. Det hela började sedan lite trevande från bägge håll, där Viggan efter fem minuter skapar en bra chans efter en hörna, men sedan är det Viksjö som dominerar de kommande 20 minuterna.

I den 15:e minuten får Petri göra en soloräddning framför fötterna på en framfusig Viksjöare och två minuter senare kan inte ens Petri freda målet, då Viksjös Adam Enblom ger motståndarna ledningen, sedan Viggan misslyckats med att rensa bort bollen. Ett elementärt misstag må det synas.

Dock kommer detta att bli en ringklocka för Viggan, för plötsligt verkar det som om alla kommer på tå och avslutar den andra halvleken med att dominera matchen helt. Redan i den 24:e minuten tändes ljuset i tunneln, då Larry elegant spelar fram Glenn, som på vänsterkanten springer ifrån sin uppvaktare och slår in en smörpassning till Göran Dahlberg, som kommer som skjuten ur en kanon och skickar in bollen i nät. 1-1.

Ja, det trodde alla och gör nog så även idag, men domaren tyckte annorlunda och ställningen var sålunda fortsatt 0-1. I den 30:e slår Glenn en högerhörna, som efter ett antal skottförsök nästan håller på att slinka in, men tar till sist på ett Viksjöben ut till hörna. Tre minuter senare är Glenn åter i farten med en hörna och denna gång nickar Anton Jonsson över.

Efter den med röda ögon uppenbara missbedömningen av offsidesituationen tidigare, övergick missnöjet i stormstyrka när den andra linjemannen missar ett inkast, där Viksjö en meter utanför sidlinjen, tillåts göra ett farligt inlägg mot Vigganmålet, mitt framför avbytarbåsen. Med tanke på domarinsatsen förra lördagen börjar man bli lite orolig inför framtida duster. Den här gången fick Viksjö fem varningar, medan Viggan stannade på fyra, dvs två mindre än i förra matchen.

I slutskedet av halvleken får Viggan till ett riktigt bra anfall, som avslutas med att Markus Mild provar skottlyckan, men målvakten var med på noterna. IFK Viksjö ägde den första halvan av halvleken, medan Viggan dominerade den andra, så i det läget hade det känts betydligt bättre med ett oavgjort resultat.

Viggan, som är ett tystlåtet spelmanslag, överraskades nog av Viksjös verbala kontroll av etern och många åskådare led av att decibelramarna överskreds ordentligt, ja det var faktiskt några snäpp högre än när Vaxholm var på besök. Kanske Viggan borde ta efter lite där, om än kanske inte i samma utsträckning.

Nu var nog alla i tron att Viggans nyvunna engagemang skulle hålla i sig även under andra halvlek, men där bedrog man sig. Viksjö kändes mer aggressiva och det kändes som man också började ta kontroll över matchen. Glenn kan dock i den 60:e minuten återuppväcka andarna och gör en soloräd från halva plan, gör några gubbar, men när han väl står öga mot öga med målvakten, så är krafterna slut och det blir endast ett löst skott som lätt tas om hand.

I den 66:e minuten är det så dags att rynka på pannan, sedan Viggan gjort en mindre lyckad insats i den annars så stabila backlinjen, när Viksjös Ali Al-Mosawi därefter får utmanövrera sina överrockar och skära in mot Petri och även tillåtas göra 2-0 till Viksjö, från en till synes liten vinkel. Nu rådde mörker och det kändes som detta var spiken i kistan.

Ledarstaben gör nu några lyckade rockader, där bl a D. Breeze släpps in i manegen efter 70 minuter. Tio minuter senare spelar han bokstavligen huvudrollen vid en högerhörna, som Martin Brogren exekverar. Bollen hamnar till slut vid Niklas Magnussons fötter och denne skjuter i ribbans undersida och på returen håller sig Breeze framme och pannar in reduceringen 1-2. Tio minuter kvar och endast en obotlig optimist kan hitta ett halmstrå i detta läge.

Uppenbarligen tillhör Glenn detta släkte, ty i den 84:e minuten kan Martin Brogren förpassa en boll, som Mild medelst en konstdämpning kan vidarebefordra till Glenn, som inte drar sig för ett målgivande försök, vilket också lyckas, då målvakten inte lyckas hålla bollen. Kvitterat till 2-2 på fyra minuter och plötsligt såg allting så mycket ljusare ut.

Men det kommer mera. Endast 50 sekunder efter Viggans kvittering kan Glenn göra ett inlägg, som når Markus Milds tår och med en av dessa kan han även fjutta in ledningsmålet 3-2, vilket trots vissa tillägg skulle visa sig räcka till en seger. Absolut inte någon av Viggans bästa matcher sett över 90 minuter, men vilken kraftansträngning! Underläge 0-2 med tio minuter kvar och sedan lyckas med konststycket att göra tre mål på fyra minuter, det är stort, mycket stort.

Tre målgörare, räddade Viggans ära denna sena afton, men de övriga åtta spelarna bidrog minst lika mycket till denna historiska bedrift, något man sent kommer att glömma. Det finns många som går att lyfta fram en sådan här dag, men till syvende och sist var detta resultatet av en gedigen laginsats, där viljan att inte ge upp lyste i var mans ögon.

Nu väntar en dryg veckas ledighet innan det är dags för Rissne IF borta nästa lördag kl 15.00. Oflax mot Vaxholm i lördags byttes mot flyt i går mot Viksjö, så nu får vi hoppas att det håller i sig, inte minst mot bakgrund av all oflyt vi hade förra året.