Hässelby SK - Viggbyholms IK 2-0 (0-0)
Lördag 18:e maj 2013, kl 14.00 på Hässelby Gårds BP

Lördagen den 18 maj var ytterligare ett exempel på femtio nyanser av grått, om än mindre upphetsande. Såväl molnprognoserna som målprognoserna kom ordentligt på skam. En utlovad fet sol ersattes av ett gediget grått molntäcke och de som var inställda på målfest från Viggans sida blev även de besvikna.

Viggan kom till spel med två förluster i ryggsäcken, 0-1 mot Rissne och 2-3 mot Enebyberg och var nu i skriande behov av poäng mot Hässelby för att hänga med i galoppen, när snart en tredjedel av loppet är avverkat. Det som eventuellt talade mot detta var det gamla vanliga, underskott på spelare som kan stå på benen.

Den här gången hade Coach & Co fått vända upp och ner på schackbrädet och gjort alla tänkbara rockader som finns i läroboken för att få till det. Den första pjäsen som sattes ut var Petri, stadigt förankrad i myllan framför mål. När man kom till backlinjen var det bara Breeze som var disponibel sedan förra matchen, men nu fick han flytta in från ytterbackspositionen till mitten.

Nygamla för dagen var Mikael Sten och Martin Brogren, bägge återvändande från konvalescenshemmet. Den förre som gick sönder redan mot Viksjö, höll nu bara en halvtimme på sin nya position som mittback, innan han tvingades linka av planen. Martin, som skadade sig i första halvlek mot Rissne, kunde nu dock återta sin position som vänsterback och höll hela tiden ut. Sam Schamborg gjorde debut som högerback.

På mittfältet återfanns femtio procent från förra matchen, utgörandes av Göran Dahlberg på högern och Glenn Jonsson på vänsterflanken. I mitten fick ännu en återvändare, Markus Mild, som omväxling testa denna nya position, tillsammans med Niklas Magnusson, som tidigare besatt en högerbacksposition. Nytt för dagen var också spjutspetslegeringen Nils Pasthy och Larrymar Liljeholm, som hade som uppgift att slå hål på Hässelbys försvar.

Och allt började bra, ja, riktigt bra. Viggan tog genast ett stabilt grepp om matchen och Hässelby kom knappt över mittlinjen inledningsvis. Ett resultat av denna belägring blev ett otal hörnor som Viggan tillskansade sig. Mild är ytterst nära att nicka in en Glennhörna efter en knapp kvart men "räddas" dessvärre av en medspelare och efter en halvtimme får Viggan tre hörnor på raken, som man dessvärre ej kan utnyttja. Totalt blev det åtta hörnor under den första halvleken.

Larry har något riktigt stort på gång efter drygt 30 minuter, då han får på en riktig rökare som tar i övre ribbkrysset och ut. Larry gjorde ånyo en riktigt stark insats med stor löpvillighet och ansvar för tillbakajobbet. Vid det här laget får Mikael Sten ta sig av banan, sedan han åter fått känningar av sin tidigare skada och ersätts nu av Anelis Redzic. Pressen fortsätter och utgången av matchen verkar solklar, det är bara en tidsfråga när Viggans första mål skall komma.

I den 40:e minuten gör Glenn en enfotsfint och direktskjuter med den andra foten, ett skott som borde ha gått in i nio fall av tio, om nu inte Hässelbys målvakt haft en av sina bättre dagar. Med en riktig TV-slängning lyckas han nå bollen genom att boxa ut bollen, vilket var en enastående prestation, tycker undertecknad som stod alldeles bredvid och såg det hela.

Alla i Viggan vädrar morgonluft i pausen och stämningen är på topp, efter en riktigt bra insats, där man haft kommandot under större delen av den första halvleken. Men när glädjen är som störst är ofta besvikelsen som närmast. Viggan har just fått se sin andre mittback, Breeze, linka av planen vid halvtidsvilan och som nu ersattes av Julio, vilken flyttades upp på mittfältet, medan Niklas Magnusson fick backa tillbaka ett steg.

Efter endast fem minuter kommer Hässelby fram på högerkanten och kan med skicklighet och förmodligen en stor portion tur lobba över en utrusande Petri i målet, som om han haft ögon i nacken skulle ha fått se bollen dimpa ner i nätmaskorna. Viggan såg nu ut som fiollådor i ansiktet och fattade nog inte riktigt vad som hänt och många undrar fortfarande vad det var som hände.

Trots denna västgötaklimax laddar Viggan om och skapar snabbt ett par bra chanser dock utan resultat. Bättre går det då för motståndarna, som i den 63:e minuten kan göra 2-0. Ett mål, som för övrigt var en exakt kopia av det mål Märsta gjorde förra året. Frispark från samma ställe. En omarkerad bortre stolpe. En motståndare, som ensam kan nicka in bollen i mål vid denna ensamma stolpe.

I ett desperat försök att komma ikapp, går Viggan ner på en trebackslinje, samtidigt som man då blottar sin strupe bakåt. Sam går då ut och ersätts av Yannick, som sätts in längst fram. Trots en fortsatt mängd hörnor är Viggan oförmögna att utnyttja dessa på ett effektivt sätt. Med facit i hand borde åtminstone någon eller några av dessa otaliga chanser ha resulterat i något bättre. Här måste övas!

Vid de kontringar som uppstår under denna period är vi ytterst tacksamma för att kunna ha en stabil pjäs i målet och Petri gjorde oss heller aldrig besvikna därvidlag. Matchen slutar 2-0 till Hässelby, ett resultat som var helt otänkbart, efter att man hade sett den första halvleken. Men alla påtvingade rockader och det tidiga baklängesmålet i andra halvlek, skapade såväl frustration och stress, varvid det väloljade maskineriet gnisslade betydligt därefter.

Nu gäller att ta med sig allt det positiva från den här matchen, och det finns det också en hel del av, för att man skall kunna blicka framåt till nästa utmaning på lördag, då Spånga kommer på besök. Då lär också Houlst, Leo och Bollsta komma tillbaks från sina avstängningar samt även Anton, vilket ger fler pjäser att välja på när det gäller att formera styrkorna.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19