Viggbyholms IK - Spånga IS 3-0 (2-0)
Lördag 25:e maj 2013, kl 13.00 på Hägernäs IP

Lördagen den 25 maj kan man minnas av olika anledningar, dels för att det blev en mycket sen premiär på naturgräset, dels för strålande solsken och dels för att Viggan vände en negativ trend och vann, samtidigt som man spelade en strålande fotboll under långa stunder. D essvärre kommer man också minnas denna dag då Anton drabbades av en ny skada och även denna gång tvingades att lämna oss i ambulans.

Man brukar säga att historien upprepar sig, vilket även blev fallet denna dag, sedan Viggan besegrat Spånga IS med 3-0, exakt samma siffror som man slog Spånga med den 23 oktober 2010, vilket då medförde att Viggan tog steget upp i division 3. Glädjande var att man idag hade tagit med sig mycket av spelet från första halvlek i senaste matchen mot Hässelby, vilket bidrog till att man nu också dominerade större delen av hela matchen.

Spånga må ha inlett ganska övertygande under de första tio minuterna, men Viggan stack upp emellanåt och efter en kvart så började man lägga beslag på matchen. Larry kan i den 15:e minuten skapa en farlighet, som utmynnar i två hörnor så småningom, varvid den andra höll på att ge utdelning, då Mild nickar just över. Minuten efter är det dags för ännu en ny hörna, denna gång utan att någon farlighet skapas.

I den 23:e minuten har Viggan ånyo ett farligt anfall, som denna gång också mynnar ut i en hörna, vilken Martin Brogren exekverar på ett sådant sätt att Göran Dahlberg elegant kan nicka in 1-0. Målet föregicks av en direkt order från Coach, som bett Leo att dra på sig några spelare, genom att bege sig mot hörnläggare Brogren. Finten lyckades och Leo drog med sig två motståndare, vilket tunnande ut Görans uppvaktning i målområdet.

Redan när domaren blåste till spel, kände man i luften att det var ett supertaggat Viggan som fanns på planen och det var en ren fröjd av att få se den inställning som det bjöds på. Inte ens de vanliga klagomålen från de sk gnällspikarna på läktaren hördes, annat än i positiva ordalag, vilket vittnar om att även de var nöjda med spelet. Alla slet och kämpade om varje boll och uppmuntrande ord kunde höras både från höger och vänster, vilket måste ha stimulerat till ännu bättre spel.

Det är faktiskt svårt att lyfta fram någon särskild en sådan här dag, där alla spelade på den nivå som vi har förväntningar att de skall göra. Den ende som inte behövde överanstränga sig denna dag, var väl närmast Petri i målet, som dessutom fick hålla nollan, vilket var honom väl unt. Anton och Bollsta som mittbackspar höll rent på ett imponerande sätt och det var mycket olyckligt att Anton tvingades lämna arenan.

Martin Brogren och Niklas Magnusson i sina ytterbackspositioner var lika stabila de och svarade för många giftiga uppspel, varierat med långbollar över den kuperade terrängen. Jag tror inte det var någon gång man behövde bli nervös under matchen. Martins insats, särskilt under den andra halvleken, var särskilt imponerande och renderar honom utmärkelsen Matchens Viking, i stark konkurrens med många andra. Både Göran och Larry på yttermittfältet gör en av sina bästa matcher och rev ofta sönder försvaret med sina löpningar. Extra roligt att Göran även denna gång blev den som fick hål på Spångas försvar.

Innermittfältarna Markus Mild och Leo hindrade Spånga från att komma så mycket längre in i banan, än att anfallen kunde stoppas i säkerhetsspärren där, eller fångas upp lite längre bak. Milds ”Zeppelinare” till Larry i halvlekens sista minut, var så välanpassad att Larry med iskall kyla, ensam med målvakten, kunde lägga in bollen och välförtjänst öka Viggans ledning till 2-0.

Dessvärre tvingades Mild lämna i paus för ljumskkänningar, varvid en ny rockad blev aktuell. Magnusson går nu upp i mitten, medan Daniel Breeze beträder den förres högerbacksplats. Det är vid sådana här tillfällen tur, att större delen av Viggans uppsättning är av universalkaraktär. I den 50:e minuten är Larry så gott som fri med målvakten, efter ännu en ljudhastighetslöpning, även om målvakten denna gång var halvsekunden före. Exakt detta upprepade sig även vid ett annat tillfälle.

I den 55:e borde det ha ringt, sedan Larry och Houlst är så gott som är fria med målvakten, där Larry väljer att spela Houlst, som står fri med öppet mål, men Houlst fot blir inte vän med bollen och efter något som måste betraktas som en halvmiss, går bollen med styrfart utanför. Detta var en sk extraordinär fet chans. Två minuter senare är en Spångaback inte långt ifrån att nicka in i eget mål.

Sedan händer det olyckliga att Anton tvingas bryta matchen och forslas iväg med ambulans. In kommer då Sam Schamborg, som ersätter Houlst på topp, varvid den senare går ner på mittbackspositionen, så här kan vi snacka om universalspelare. Nils Pasthy och Houlst, som varit på toppen och rört om i grytan ordentligt, kunde för övrigt bägge ha antecknats för var sitt mål också, om nu inte om hade varit där.

Men ett mål till skulle komma och det kom i den 74:e minuten på en frispark. Alla som var med i matchen mot Vaxholm, vet vad en sk Vaxholmare är. För dem som inte var med kan meddelas att det är då man slår en frispark från ca 40-50 meter och bollen går rakt i mål. Förutom den gången lär det bara ha hänt en gång tidigare, då fd AIK:aren Krister Nordin, från samma plats, sköt direkt i mål i en match mot Ekerö.

Undertecknad, som strategiskt stod väl placerad bakom Spångamålet, såg drönaren komma i luften, men var övertygad om att bollen skulle tas av målvakten, alternativt gå över. Men helt overkligt svävar den över målvakten och in i mål, till mångens förvåning. 3-0! Nu får Bollsta något att berätta om för barn och barnbarn.

Det kunde ha blivit mer. Yannick, som kommit in i den 81:a minuten, kan efter två minuter få uppleva samma situation som Houlst och Larry befann sig i den 55:e minuten. I princip ensamma med målvakten spelar Yannick till Nisse, som får öppet mål, men grips av stundens allvar, varvid bollen går honom ur händerna, till målvaktens stora glädje och förvåning.

En synnerligen välförtjänt seger, som karaktäriseras av en homogen laginsats, där alla spelade för varandra och kan vi bara ta med något av detta spel framöver, så skall det mycket till för att stoppa Viggans framfart i tabellen i fortsättningen.