Viggbyholms IK - Sundbybergs IK 0-1 (0-0)
Söndag 9:e juni 2013, kl 17.00 på Hägernäs IP


Söndagen den 9 juni kom att bli en riktig kalldusch för Viggan, både före och under matchen mot Sumpan. Efter en strålande förmiddag, så blev vädret som förbytt, istället för sol blev det vid lunchtid blixt och åska, med ihällande regn som öste ner, varvid telefonerna började gå varma. Skulle matchen behöva ställas in? Efter att Loberg smugit sig ut efter att vädret lugnat sig och gjort de berömda studstesterna på Hägernäs IP, kunde det konstateras att trots vissa vattensamlingar kring Norra Stå, så hade mattan svalt det mesta. Det blev match!

Sumpan, som matchen innan tvålat till Vaxholm med 2-0, föregicks av ett rykte om att vara på gång i serien, något som inte kändes helt bekvämt, mot bakgrund av att Sumpan aldrig varit Viggans önskemotståndare historiskt sett. Må vara att Viggan 2008 vann bägge mötena med 2-1 och 6-1, för att året efter notera resultaten 4-4 och 2-2. Men året då Viggan gick upp i division 3, dvs 2010, gick det sämre, då Sumpan vann bägge matcherna med 1-0 och 4-1.

Nu var frågan om Viggan skulle klara av de gröna Kryptonitgubbarna från Sundbyberg denna gång. Ja, nog såg det ytterst positivt ut under den första kvarten, då Viggan tog för sig ordentligt, vilket också var nödvändigt om man skulle hänga med i den övre delen av tabellen. Under de första inledande åtta omgångarna hade Viggan ännu inte avslöjat om man var fågel eller fisk, då man blandat och gett ordentligt, vilket också visat sig resultatmässigt.

Fram till den 15:e minuten såg det dock ut som Viggan skulle kunna ta hem alla poängen, om man nu fortsatte på den inslagna vägen, men i Sumpans första anfall lyckas de, i en tilltrasslad situation nere vid Petris högra stolpe, få till ett skott som också tog i nyss nämnda stolpes utsida. Detta blev en väckarklocka för bägge lagen. Dessvärre för Viggans del, så tappade man allt det spel man tidigare haft, medan Sumpan istället tog över kommandot. En ny stolpträff i Petris ramverk kom i den 20:e minuten och nu osade det katt ordentligt.

Utan att åter gå in på Viggans skadeproblematik under den gångna våren, kan i sammanhanget nämnas att man inte kunnat ställa upp med samma lag två matcher efter varandra, ja, faktiskt inte ens någon gång under säsongen. Den här gången hade exempelvis, den från sin ytterkant välkände Göran Dahlberg, flyttats ner som mittback, efter att ha gjort en strålande debut på den platsen i en B-lagsmatch veckan innan. Nu gjorde han ånyo en felfri insats här och var en av planens bästa spelare.Tillsammans med Christer Bollsta Dahlgren i mittblocket, utgjorde Göran en effektiv bromskloss mot framstormande Sumpanspelare. Glädjande är att se hur också Bollsta går från klarhet till klarhet och nu gör en av sina bästa säsonger i Viggan, att han sedan dessutom kan göra mål och servera giftiga frisparkar är inte heller det fel.

På backflankerna ackompanjerades de båda av Nicke Magnusson på högern och den före detta giftige yttermittfältaren Martin Bragi Brogren till vänster, som inte heller de gjorde någon besviken. Mittfältet till vänster bestod denna dag av Glenn Niklas Jonsson, som kom direkt lagom till match från ett blixtförsenat Göteborgståg och längst ut på högern hittade man Larry bland grästovorna. I mitten stoltserade Leo och Mild. Även det en ganska ny konstellation. På topp sågs Nisse och Houlsten, medan Petri vaktade kassen som vanligt och på ett sådant sätt att han premierades som Matchens Viking.

Om man exempelvis ser till sista kvarten mot Skå i den senaste matchen, eller till den första halvleken mot Hässelby, eller rent av till hela matchen mot Spånga, så återfanns idag inte den kollektiva energi som tidigare varit så iögonfallande, bortsett då från den första kvarten idag. Trots idoga försök att få till det, så var det inte mycket som lyckades framåt, där Viggan inte heller skapade några direkta farligheter av värde.

Sumpan däremot var på riktigt alert humör och det mesta gick deras väg denna dag, något som inte minst Petri fick erfara. I den 58.e minuten får han exempelvis göra en av sina patenterade räddningar och denna gång på mållinjen. Minuten efter är det på håret igen, men Petri får ut bollen till hörna. Just nu är det inte mycket som fungerar i Viggans spel och mycket bolljagande blir det.

Klockan går och 0-0 står sig fortfarande och egentligen kan det gå hur som helst, även om det är Sumpan som bestämmer det mesta på planen. Men när 11 minuter återstår av matchen, får Sumpan en frispark till vänster, som efter diverse flipperspel hamnar vid en grön fot och ljuset slocknar. 0-1, trots förhoppningar om att åtminstone försöka sno åt sig en pinne denna dag medelst igelkottsförsvar.

Men det kunde ha gått. Bragi får i den 86:e minuten ett strålande tillfälle att justera matchtavlan. En frispark från högersidan dimper ner hos Bragi, som med öppet mål där han står, får möjligheten att panna in bollen, men dessvärre går den alltför högt över. Kolsvart kunde det dock ha blivit i den 90:e minuten, då Sumpan får sin tredje ramträff, denna gång i ribban. Nu blev det 0-1 och det sedan Viggan hamnat i brygga under de sista 20 minuterna.

Den här matchen vill man allra helst lägga till handlingarna så snabbt som möjligt, då den lämnar en mycket tam eftersmak i munnen. Tidigare har man gnällt över alla målchanser som Viggan missat och därmed också viktiga poäng, men den här gången har man inget att anföra till sitt försvar. Sumpan var det klart bättre laget och vann rättvist, även om det känns surt med de inbyggda förväntningar som man ändå hade med sig om ett avancemang i tabellen.

Nu väntar Ängby borta nästa lördag, ånyo en av Viggans ickefavoritmotståndare, särskilt om det är på bortaplan. Man kan bara hoppas att Sumpanmatchen skapade ordentligt med revanschlusta och att man nu åker bort till Ängby med en riktigt stiff upperlip för att plocka poäng. Dessvärre kommer undertecknad att vara frånvarande då, och då inte bara i bildlig bemärkelse, varför Krutov kommer att svara för runristningen på lördag.

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13

Laguppställning
Petri Anufrijeff
Christer Dahlgren
Martin Brogren
Mikael Houlst, K
Niklas Magnusson (70)
Göran Dahlberg
Nils Pasthy
Leo Edholm F
Larry Liljeholm (67, 77)
Makus Mild (77)
Niklas Jonsson (85)
Daniel Ghazarian, avb
Anelis Redzic, avb (67)
Yannick Broh, avb (85)
Sam Schamborg, avb (70)
Robin Sporrong, avb

Målgörare
-

(se skytteligan)

Gula kort
Niklas Magnusson (63)

Röda kort
-

Domare
Rikard Aspegren, HD
Amir Ali Vesnic, AD1
Konstantinos Kakarnakis, AD2

Matchens Viking
Petri Anufrijeff

Matchens VIKing

Publik
54 personer

Väder
Vxl molnighet, +15