Ängby IF - Viggbyholms IK 4-0 (3-0)
Lördag 15:e juni 2013, kl 14.00 på Ängby IP

I omgång 10 av division 4 Norra åkte Viggan på en svidande förlust mot Ängby IF. Dels talar 4-0 sitt tydliga språk, men framförallt sättet man förlorade på var riktigt dåligt. Men vi tar det från början.

Arvid Hagstedt hade en positiv känsla inför mötet med Ängby. "Det är dags nu. Det känns så." Viggan som efter förlusten i den senaste omgången mot Sundbyberg, valde att träna lugnare under veckan. Arvid fortsätter: "Hoppas på att Sten är hel, han kunde inte gå för fullt på förra träningen." Arvid avslutade med att prata om Breeze: "Han är en Joker. Man vet inte hur länge han håller. Vi fortsätter att laborera i mitten tills Anton är tillbaka."

Viggan har i år en mycket tunnare trupp än tidigare år, vilket lett till klassiska evighetsrockader i startuppställningen och dagens match var inget undantag. Daniel Breeze var tillbaka i startelvan inför dagens match och han sade så här efter uppvärmningen: "Formen är sådär... Inga kommentarer (leendes). Det känns positivt, trots att Ängby har bra form, har snabba omställningar och spelare. Vi kommer nog inte ligga superhögt med backlinjen. Vi ska försöka spela smart, då vi har många rutinerade spelare. Vi är inte i medgång utan vi måste vara koncentrerade."

Viggan kunde på pappret mönstra en mycket bra startelva emot Ängby, laget som man nu ville ha revansch emot efter förlusten i sista omgången 2012. En förlust som innebar att Ängby fick kvala för att hålla sig kvar, medan Viggan åkte ur direkt. Nu vann inte Ängby kvalet och dubbelmöte 2013 var ett faktum. Det var inte många från förra året som stod att känna igen i hemmalaget och Jocke Olausson menade på att det var många spelare födda 1994, som spelade i år.

Ängby inledde matchen bäst och redan i den fjärde minuten kommer man ner till kortlinjen på vänster sida och spelar in mot mitten, men tur för Viggan så fanns det ingen mottagare. Viggan skapar ingenting av värde och för varje minut märker man skillnaden på lagen i stort sätt allting. Ängby spelade snabbt, rakt och framförallt rörde man på sig. Viggan duttade i backlinjen och tvingades mer eller mindre att slå långt. Detta berodde främst på dålig rörlighet i kombination att Ängby pressade bra. Detta ledde till att det såg ut som om Viggan slog ifrån sig bollen så fort de hade erövrat den. Mycket riktigt är det också Ängby som förde matchen och i den 15:e minuten kommer också 1-0 mycket logiskt. En Ängby spelare spelade in bollen från högerkanten. En spelare i mitten missade, men Ängby fyllde på i boxen mycket bra och en spelare på bortre offrade sig och 1-0 var ett faktum.

I den 19:e minuten fick Micke Sten gult kort och minuten tackade han för sig genom att byta med Dennis. Från sidan fick sedan Micke Sten och alla andra se hur Ängby kunde göra 2-0 i den 23:e minuten. Ängby fick till ett tryck i Viggans straffområde och 2-0 målet liknade det första målet, bara att det nu skedde från vänsterkanten.

Viggan skapade ingenting framåt, men i den 28:e minuten slog Larry en frispark från högerkanten som målvakten var tvungen att boxa ut. En halvchans noterades. I den 33:e minuten sade Jocke Thunström: "Tyvärr ser Viggan lite ut som en slagpåse." Jocke behövde bara vänta i 5 minuter innan det blev konkret fakta. I den 38:e minuten kom 3-0 och matchen var avgjord. En Ängbyspelare fick ta emot bollen i slottet relativt ostörd och sedan mer eller mindre ta sats och skjuta in 3-0 målet. Riktigt passivt försvar från gästernas sida.

I den 40:e minuten kom Viggans första skott på mål. Leo sköt en frispark som letade sig igenom muren, men rakt i famnen på målvakten.. Inga problem att rädda, men det var ett mycket bra skott från Leos sida. Viggan avslutade halvleken med att Göran drev in från höger sida, släppte fint till Dennis som sköt ett skott som inte skrämde hemmalaget.

I paus stod det alltså 3-0 och matchen var mer eller mindre avgjord. I paus kom Yannick in istället för Larry som fick andas i inledningen av den andra halvleken. Sam ersatte också Breeze. Sammanfattningsvis kan man konstatera att Breeze var 25 minuter mindre skadad än Sten.

Ängby inledde också den andra halvleken bäst. Petri i Viggans mål fick freda sitt mål med en dubbelhörna i den 47:e minuten och det var också Petri som höll ner siffrorna till endast 4-0 och får därför utmärkelsen Matchens Viking.

Viggan skapade sin bästa målchans i den 59:e matchminuten då Yannick som gjorde en av sina bättre insatser, passade in till Nizze, men den senare fick ingen vidare träff på bollen och skottet oroade aldrig.

I den 64:e minuten smög Arvid förbi efter att ha lämnat vattenflaskor på bortre sidan: "Mina tankar grusades. J*vla skitarena."

Med fem minuter kvar av matchen kom också matchens sista mål. En Ängbyspelare fick stå fri framför Petri, som gjorde en mycket bra reflexräddning på förstaskottet, men vad hjälper det när samme spelare fick raka in sin egen retur. Dessförinnan hade Ängby skapat en handfull chanser utan utdelning.

Viggan är nu inne i en mycket oroväckande negativ spiral. Hur löser vi detta?