Viggbyholms IK - Järfälla FC 5-1 (1-0)
Onsdag 19:e juni 2013, kl 19.00 på Hägernäs IP


Onsdagskvällen bjöd på bra fotbollsväder, även om väderspänningen gick att ta på strax innan matchen, då så mycket stod på spel i kampen om de åtråvärda och nödvändiga poängen. Järfälla, som låg sist i tabellen med sju poäng, skulle vid en eventuell vinst ligga endast en poäng efter Viggan och det var knappast ett scenario man ville ha inför sommaruppehållet. Vid en omvänd utgång skulle situationen se betydligt ljusare ut.

Järfälla, hade liksom Viggan, en del plumpar i protokollet innan, då man under de senaste sex matcherna endast tagit en poäng och det mot Ängby (2-2). I övrigt var det idel förluster, där man förlorat mot Sundbyberg (1-5), Spånga (1-4), Viksjö (0-2), Ursvik (2-5) och Vaxholm (1-5). Viggan hade å sin sida två svidande förluster i de två senaste matcherna, mot Sundbyberg (0-1) och så Ängby (0-4) och med noll gjorda mål i dessa två matcher samt att man i den föregående endast gjort ett mål, så var frågetecknen många inför Järfällamatchen.

Även om Viggans backlinje var intakt från förra matchen, vilket i sig förmodligen var första gången denna säsong, så hade ånyo en del rockader skett framåt, där Nils Pasthy nu fick kampera ihop med Houlst i mittblocket, medan Larry idag lyftes upp och fick en ny lekkamrat i Yannick längst fram, vilken fick förtroendet att börja från start för första gången, en möjlighet som han också på bästa sätt skulle ta till vara på.

Så var de personella förutsättningarna och nu gällde det bara att alla var överens om vad som stod på spel, vilket skulle visa sig också bli fallet. I den 11:e minuten kan Yannick lägga in ett perfekt inlägg, som Nicke Magnusson möter med pannan och där var man nog beredd att tända den röda lampan, men målvakten lyckas tippa bollen till hörna, den första av 10 under den första halvleken. Minuten efter har Viggan ånyo ett bra anfall, som dock rann ut i sanden.

I den 16:e får Viggan en frispark, som målvakten tvingas boxa ut till hörna, där Bragi Brogren på hörnreturen skjuter i burgavelns utsida. I den 19:e får så Viggan en trippelhörna utan att det resulterar i något. I den 25:e ännu en hörna och i den 27:e blir det två hörnor till, men inget mål. Viggan hade alltså 10 hörnor totalt bara under första halvlek och i matchen mot Hässelby hade man åtta, utan att göra mål. Dvs 18 hörnor utan mål under 90 minuter, vilket inte är bra och här måste man nog på allvar börja studera de unika möjligheterna som fasta situationer utgör.

I den 30:e minuten får Viggan frispark strax utanför straffområdet sedan Yannick fällts. Bollen tar sig igenom muren men tas av målvakten. Två minuter senare lägger Göran av årets rökare, men målvakten lyckas slänga sig och rädda skottet. Mål där och Göran kunde ha levt länge på det. Järfälla hade ingen bra dag på jobbet, eller rättare sagt, Viggan tillät dem aldrig att komma in i matchen och det fanns inte en tillstymmelse till möjlighet att Viggan skulle förlora denna match, så säkert såg det ut.

Men, åter kom Hässelbymatchen upp i medvetandet. Total dominans under första halvlek, men inga mål. Tänk om det skulle gå troll i den här matchen också? Det räcker ju med att motståndarna får en snedträff och gör mål. Nu hade i och för sig Järfälla bara två skott på mål under hela matchen, varav 50% dessvärre gick in, på vad som nästan skulle kunna kallas för en snedträff, men det skedde först i den andra halvleken, som tur var.

När minutvisaren börjar närma sig 45, lyckas Yannick påpassligt ta sig igenom Järfällaförsvaret och blir ensam med målvakten. Istället för att försöka lägga bollen i något av hörnen, tvingas Yannick göra en Foppa och runda målvakten, vilket gör publiken helsvettiga, då man redan diskonterat ett mål här. Men Yannick lyckas och sätter bollen säkert i mål och Viggan kan gå till pausvila med en välförtjänt ledning med 1-0. Halvleken avslutas signifikativt med ytterligare två hörnor.

I den andra halvleken börjar Järfälla trycka på något och även om Nisse i den 59:e har ett bra läge att nicka in en frispark, så får han se bollen gå över. När Järfälla, efter en del oförklarliga händelser i de bakre röda regionerna, får tillfälle att kvittera, så gör man så också på sitt andra och enda försök under matchen, varvid mörka moln hastigt samlade sig över Hägernäs IP.

Glenn Jonsson, den flyfotade, hade vid upprepade tillfällen försett sina kollegor med instick, dock utan att dessa resulterat i något som kunde bidra till matchtavlans förändring. Men i den 73:e så bestämmer han sig för att göra hela jobbet själv och på sin resa mot motståndarmålet så gör han en del gubbar innan han till sist avslutar med att skjuta in 2-1 via stolpens insida. En delikatess och molnen försvann lika snabbt som de kommit.

Houlst skjuter i den 75:e ett skott som målvakten lyckas rädda med en fotparad, vilket han dock inte kunde upprepa i den 78:e minuten, då flyfotade Glenn passar fram till Markus Mild, som solokvist kan rulla in 3-1 och stämningen var nu närmast hög bland publiken. Mild hade då varit inne i sju minuter och må därmed kunna betecknas som synnerligen effektiv.

Två hörnor i 80:e och 81:a blir likaså dessa resultatlösa, men i en annan fast situation i den 82:e, kan Bragi Brogren lägga en frispark som Nisse Pasthy språngnickar in, i vilket fall ser det så ut på bilden här under. 4-1 och Midsommarfirandet synes inom räckhåll! Men det kommer mer. Minuten efter, i den 84:e, så skjuter Glenn ett skott, på vilket det blir retur och vem håller sig framme? Jo, Mild, som via ribbans undersida stänker in 5-1, vilket också blir slutresultatet.

Även om Viggan inte spelade för fullt, vilket i alla lägen inte heller verkade vara nödvändigt, så uppvisade man stabilitet och till sist också målmedvetenhet, något som får framtiden att se betydligt ljusare ut igen. Många skall ha heder och ära denna dag, men det var extra kul att Yannick fick göra första målet och i övrigt visa sig ytterst kapabel att ställa till oreda hos motståndarna.

Mild, som efter sängläge, gör ett inhopp och petar in två mål på sex minuter. Viggans egen Duracellkanin, Larry, som i och för sig blev mållös, men likt en skållad råtta for han över hela planen och gjorde en jättematch rakt igenom. För första gången kommer Petri inte med i Hall of Fame, då han bara fick två skott på sig. Glenn är alltid Glenn och med sina Schnurrbarts på vänsterkanten lyckas han alltid göra sina motståndare illamående efter ett tag. Ett snyggt mål gjorde han också och dessutom var han anledning till ett, och blev utsedd till Matchens Viking av Gamla VIK:ares representant Björn Pousett.

Backlinjen kan, bortsett från baklängesmålet, slå sig för bröstet då man inte tillät Järfälla att närma sig Petri och hela linjen såg från sidan ut som en synnerligen stabil samling, där man uppträdde väl så resolut. På mittfältet kunde nu Nisse anteckna sig i målprotokollet, vilket även Houlst och Göran var ytterst nära att göra, vilket lovar gott för framtiden om de fortsätter på den inslagna stigen.

Trots total måltorka under de två senaste matcherna, där man dessutom inte skapade en enda riktig målchans, så kom äntligen ketchupeffekten, med fyra mål inom 11 minuter på sluttampen, vilket får en att dra sig till minnes matchen mot Viksjö, då det blev tre mål på fyra minuter och vinst. Det finns alltså en inneboende målinstinkt, men det gäller bara att ta fram den i tid och inte vänta alltför länge, då det tär på åskådarnas nervsystem.

Glad Midsommar!
//Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16

Laguppställning
Petri Anufrijeff
Daniel Breeze (69)
Christer Dahlgren
Martin Brogren
Mikael Houlst, K
Niklas Magnusson
Göran Dahlberg (83)
Nils Pasthy
Larry Liljeholm
Niklas Jonsson
Yannick Broh (71)
Gonne Maturana, avb
Anelis Redzic, avb (69)
Markus Mild, avb (71)
Sam Schamborg, avb (83)
Dennis Dahlberg, avb

Målgörare
Yannik Broh (43)
Niklas Jonsson (73)
Markus Mild (78)
Nils Pasthy (82)
Markus Mild (84)

(se skytteligan)

Gula kort
Yannick Broh (35)
Mikael Sten (86)

Röda kort
-

Domare
Youssef Bennani, HD
Henrik Karlsson, AD1
Kristian Marosi, AD2

Matchens Viking
Niklas Jonsson

Matchens VIKing

Publik
35 personer

Väder
Blåsigt, sol/moln, +16