Viggbyholms IK - Ängby IF 1-1 (0-1)
Onsdag 26:e juni 2013, kl 19.30 på Hägernäs IP


De yttre förutsättningarna var de allra bästa inför returmötet mellan Viggan och Ängby. Sol, varmt, ganska gott om folk (87 åskådare) denna gång, grön om än hård gräsmatta, ja så såg det ut inför första halvlek. Inför den andra halvleken tornade molnen upp sig, men höll tätt under hela matchen som tur var.

De inre förutsättningarna skiljde sig nog ganska markant mellan lagen, där Ängby åkte ut till Viggan med en viss förmodad underskattning i bakhuvudet, efter att ha sopat dit Viggan borta på Ängby IP med hela 4-0, där siffrorna dessutom var i underkant.

Viggan, som i och för sig hade tvålat dit Järfälla onsdagen innan med hela 5-1, kände sig nu rejält revanschsugna efter utskåpningen senast mot Ängby och hade stålsatt sig att detta inte skulle få upprepa sig, något man också kom att leva upp till, visade det sig.

Redan i matchinledningen visade Viggan prov på den järnvilja, som inför matchen uppbådats de senaste dagarna, och under de första fem minuterna var det i princip bara ett lag på banan. Detta skulle dock förändras successivt, då Ängby mer och mer kom in i matchen. Efter alla rapporter man fått från den förra matchen, var man ganska orolig att scenariot från den skulle upprepa sig, vilket dock aldrig kom att ske.

Trollgubben Glenn Jonsson, som många hade stora förväntningar på, gick dessvärre sönder redan efter 17 minuter och blev ännu en gubbe på skadelistan, sedan han drabbats av en sträckning i vaden, varvid Larry skickades ner från toppen och ut på vänsterflanken. Viggan lyckades i den vevan tillskansa sig två hörnor, som totalt sedan blev dussinet i matchen, där de olika nyinövade varianterna kom att testas.

På bilderna här under framgår att Viggans hörnor var långt ifrån ofarliga och det var ofta som det bara var en hårsmån från att någon av dem skulle resultera i mål. Några som dock hade bättre flyt med sina hörnor var Ängby, som i den 23:e minuten lyckas nicka in 1-0, efter tre gjorda kardinalfel, som Petri här redogör för. 1) Själv bländades han av solen och fick inget grepp på bollen. 2) X (en mittfältare) markerade inte sin spelare. 3) Y (en yttermittfältare) lämnade sin stolpe, vilket skapade fria händer för Svarvars i Ängby att nicka in bollen.

Det var ingen som var direkt stolt över sin insats i den situationen, särskilt som många röda minuten innan hade uppträtt som i en av burarna hos Kronfågel. Petri hade då till sist fått strecka ut hela sin lekamen och med ett pekfinger förpassa bollen ur närområdet, efter det att Ängby fått ett flertal chanser att försöka få in bollen, i något som närmast får kallas flipperspel, där endast antalet närvarande ben hindrade bollen från att gå i mål.

Det var nog Ängbys fetaste chans, även om det nu blev mål i minuten efter. Viggan, som för dagen hade tagit på sig igelkottaskinnet, och lagt sig lågt i banan för att satsa på kontringar samt fasta situationer, efter att ha lärt sig av misstagen från sist, försvarar sig med näbbar och klor, medan Ängby noteras för ett allt större bollinnehav. Under vissa perioder får Ängby Viggan i brygga, dock utan att Viggan för den skull hamnar i någon ohållbar situation och när man väl sticker upp så skapar man oreda hos motståndarna.

I matchens 41:a minut kommer Larry i ett bra läge på vänsterkanten och avlossar en riktig rökare, som ser ut att gå in i det bortre krysset, men målvakten hinner få några fingrar på bollen och styr den till hörna. På hörnan är Viggan ytterst nära att göra mål, något som också upprepar sig vid den påföljande hörnan, två minuter senare. Övningarna kvällen innan visade sig ha effekt.

Halvtidsvila och 0-1 underläge, något som inte kändes helt omöjligt att förändra, särskilt som man legat under med 0-3 i halvtid i senaste mötet. Viggan vilar inte heller på hanen, utan redan efter tre minuter in i den andra halvleken lägger Markus Mild en perfekt djupledsboll, som Göran Dahlberg hinner upp och vänder in mot mål från högerkanten. Medelst den sk Boablicken förhäxar han uppenbarligen målvakten och lägger bollen mellan benen och det är kvitterat till 1-1.

Just nu är det ingen som kan säga hur matchen skall sluta, då spelet böljar fram och tillbaka och det är kamp om varenda boll, en felspark, ett slumpskott skulle nu kunna avgöra matchen. Även om det inte kan hänföras till något av dessa exempel, så kan Viggan i den 62:a minuten visa upp ett av matchens absolut snyggaste anfall, där Mild och Göran i växelspel sågar sig igenom Ängbyförsvaret och hade det inte varit så att Göran, efter en tidigare tjurrusning, tömt sina krafter, skulle han enligt sig själv, ha satt bollen i det läget han fick, men skottet gick över.

Mellan den 68:e och 78:e minuten radar Viggan upp inte mindre än fem hörnor, dock utan att någon resulterar i mål. Ängby pressar dock för tre poäng och Viggan får jobba kopiöst för att hålla alla gröna borta från Petri, men trots det sticker man upp gång på gång och i den 89:e får man en frispark som Leo lägger. Som förväntat, kommer en riktig rökare den här gången på en meters höjd, som skulle ha gått direkt i mål, om bollen inte touchat en försvarare och gått ut till hörna.

Bland det sista som händer i matchen är just denna hörna och det är bara millimeter från att Viggan får en tå på bollen och kan stöta in den, men så blev inte fallet och matchen slutar 1-1. Förmodligen ett ganska rättvist resultat, sett över hela matchen. Någon av Viggans alla hörnor borde ha resulterat i mål, men Ängby hade det största bollinnehavet och hade ofta ett på slutet trött, men samlat Viggan att försöka ta sig igenom, vilket dock inte gav några direkt öppna chanser.

En gedigen kämpainsats av Viggan, som fick lite revansch för den nesliga förlusten i förra mötet. En poäng är ändå en poäng och gör att man skapar sig en bra plattform att jobba vidare ifrån när höstsäsongen börjar, då man förhoppningsvis skall få lite bättre förutsättningar, vad gäller spelarbeståndet om de vi hoppas på skall bli friskförklarade.

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17

Laguppställning
Petri Anufrijeff
Daniel Breeze (66)
Christer Dahlgren
Martin Brogren
Mikael Houlst, K
Niklas Magnusson
Göran Dahlberg
Nils Pasthy
Larry Liljeholm (64, 77)
Markus Mild (77)
Niklas Jonsson (20)
Leo E Fjellstad, avb (20)
Anelis Redzic, avb (66)
Sam Schamborg, avb (64)
Dennis Dahlberg, avb

Målgörare
Göran Dahlberg (48)

(se skytteligan)

Gula kort
-

Röda kort
-

Domare
Gajko Jajic, HD
Babak Hashemi Moghadam, AD1
Sorin Dragos Raileanu, AD2

Matchens Viking
Petri Anufrijeff

Matchens VIKing

Publik
87 personer

Väder
Blåsigt, sol/moln, +20