Sundbybergs IK - Viggbyholms IK 2-1 (2-0)
Torsdag 8:e augusti 2013, kl 19.30 på Sundbybergs IP


Torsdagskvällens möte mellan Viggan och Sumpan på Sundbybergs IP, var det andra denna säsong, där Sumpan vunnit det första med 1-0. Sedan 2008 var detta den fjärde säsongen lagen möttes. 2008 vann Viggan bägge gångerna med 2-1 och 6-1. Året därpå, 2009, blev det oavgjort i bägge matcherna, 4-4 och 2-2 och 2010 vann Sumpan bägge matcherna med 1-0 resp 4-1.

Sumpan var på 1960-talet den ständiga tvåan i den näst högsta serien och fick då tampas omväxlande med Hammarby, AIK och Djurgården, men därefter har det varit en långsam vandring neråt i tabellerna. Årets upplaga av Sumpan verkar stabil och ambitionen är också att försöka häva sig uppåt i systemet, något de två senaste sommarförvärven från Rotebro och Vasalund är ett bevis på.

Viggan, som under våren dragits med ofattbara skadeproblem, börjar nu få ordning på manskapet, vilket resultaten från de senaste två matcherna innan sommaren också är ett kvitto på. Inför Sumpanmatchen var det väl främst Glenn Jonsson och Zacco, som man främst hade varit nyfiken på att få se igen. Helt ny i galleriet var annars Markus Flodmark, som anslutit från TIS under sommaren samt reservmålvakten Christoffer Johansson från Österåker.

När lagen möttes förra gången, den 9 juni, höll vädrets makter också på att spela ett spratt, men matchen genomfördes till sist. Den här gången var det väl främst SMHIs rapporter som skapade osäkerhet om matchens genomförande. Lagom till samling så började dock himlaportarna att öppna sig och stod sedan på vid gavel under de närmaste fyra timmarna, vilket gjorde matchen till den blötaste naturgrästillställning, som man hittills genomlevt.

Den mentala kraftsamling som Viggan gjorde strax innan uttåget till matchstart, med några minuters total tystnad, inkluderande 100%-ig koncentration, var en stark upplevelse. Här var det laddat till tusen! Larsa klargjorde upplägget inför matchen, där han bl a särskilt poängterade hur Sumpans målvakt i det förra mötet totalt hade dominerat luftrummet, varför man denna gång skulle försöka hålla sig utmed marken.

I ihållande hällande regn så marscherade trupperna ut på den då redan dyngblöta planen, något som successivt skulle utvecklas till en plaskdamm för allehanda aktiviteter, långt ifrån vad som skulle kunna uppfattas som fotbollsspel. Detta till trots, så fick Viggans uppladdning i omklädningsrummet direkt effekt och redan efter fem minuter kan Leo dra på en ormdödare, enligt Larsas direktiv, som dessvärre smiter utanför Jönssons högra stolpe.

Vattenkaskaderna står i högan sky varje gång mer än två spelare träffas kring bollen och kortpassningsspel ser ut att vara en högriskfaktor denna afton. Att försöka forcera fram bollen i vattenmassorna syntes till och med vara teoretiskt omöjligt, en uppfattning som dock Larry omkullkastar i den 25:e minuten, då han gör sig fri på vänsterkanten och skär in i straffområdet och serverar Göran en synnerligen delikat passning, som alla förväntar sig skall förvaltas till mål. Men det skottet smet utanför Jönssons vänstra stolpe denna gång.

Sumpans första farlighet kom i den 28:e minuten då Pennti tvingas slänga sig i det dyblöta gräset och med hela sin lekamen täcka bollbanan, vilket han gjorde med bravur. Minuten efter är Larry åter på upptäcktsfärd på fiendemark och serverar denna gång Mild en smörpassning, som helt friställer honom med Jönsson i målet. Dessvärre går skottet mitt på och där försvann en mycket fet chans till ledning.

När man minst anar det är olyckan framme, när nr 20 i Viggan (tror vi) nickar med bakhuvudet så olyckligt att det blir till en smörpassning för Sumpan, som inte heller är sena att utnyttja detta fina erbjudande. 1-0, lite snopet då det är Sumpans andra skott mot mål. Nyförvärvet, fd Vasalundsspelaren Daniel Badjelan, hade en fot med i detta mål, så han blev en synnerligen god förstärkning för Sumpan, då han även svarar för Sumpans nästa mål.

Trots detta trummar Viggan på som om inget hänt och i slutminuten av första halvlek är Mild också ytterst nära att kvittera, men som lök på laxen går bollen till en kontring, efter det att någon (inga namn här heller) missbedömt en bollmottagning, vilket friställer Daniel Badjelan, som inte gör något misstag. 2-0 på tre försök och bättre samtalsämnen kan man faktiskt ha i omklädningsrummet strax efteråt.

Inte ens det ihärdiga regnandet kan sätta ner Viggans humör denna afton och man startar den andra halvleken som om inget hade hänt. Redan efter åtta minuter har Mild åter ett jätteläge, men Jönsson är med på noterna och kan sittandes medelst fotsulorna avvärja Milds försök. Här borde det också ha varit mål. Viggan trummar dock på och efter 10 minuter får Martin Brogren en frispark nere till höger, som han gör en kort variant på till Jocke Thunström, som i sin tur drar på allt vad han orkar och det skottet hade Jönsson inte en chans på. 1-2.

Nu ligger något i luften och det är ytterst sällan som Sumpan ens tar sig över mittlinjen, så kompakt är Viggans spelövertag under så gott som hela andra halvlek. Skott på skott avlossas mot Jönssonmålet och om de inte går utanför lyckas han parera dem. Leo hade exempelvis ett bra läge i den 65:e minuten, men det blev ett exempel på utanförskap.

Slutet av matchen är ett homogent tryck mot Sumpanmålet och man väntar bara på att bollen skall trilla dit, men resultatet står sig. I den 87:e minuten har Viggan exempelvis ett otal skottförsök inne i boxen och tar skotten inte på något ben, så är Jönsson där. Under de absolut sista skälvande minuterna är det dock extremt nära att Viggan åtminstone får med sig en pinne hem, då Anton får på en stormnick, på vilken Jönsson medelst en TV4-räddning, lyckas boxa upp bollen i undersidan av ribban.

Bollen är på väg ner mot mållinjen. Skall den gå in? Nej, den hamnar strax utanför, dock utom räckhåll för Jönsson! Nisse, som gärna vill titulera sig som matchhjälte efteråt, är snabbt där för att trycka in bollen över linjen. Skall det gå?

Nej igen! En grön fot kom farandes från ingenstans och blockar så att bollen går ut, men det var så ytterst, ytterst nära denna gång. Snopet? Ja, absolut!

Ingen kan vara besviken på Viggans insats denna afton, må vara då på målskyttet, men med tanke på att man tryckte ner Sumpan på deras planhalva under hela andra halvlek och inte tillät dem skapa någonting, så känns det ändå lite bittert att få resa hem utan en enda poäng. Sett över hela matchen, borde detta har varit Viggans afton, men då det fortfarande är målen som räknas så stod Sumpan som vinnare av alla tre poängen även denna gång, vilket var lite surt.

Ja, vad kan man ta med sig från denna match? När det gäller passningsspel mm så är det svårt att dra några växlar på det, då det var omöjligt att utföra ordinärt fotbollsspel med de förutsättningar som rådde, men när det gäller inställning och offervilja, så har man bevisat att det som hände i de två sista vårmatcherna inte var någon tillfällighet. Kan man behålla detta Go och alla är på plats, så kan man se framtiden an med tillförsikt och vi får hoppas att det även gäller på tisdagkväll, mot Järfälla.

Ett stort grattis till den fina insatsen!

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7

Laguppställning
Petri Anufrijeff
Daniel Breeze (46)
Martin Brogren
Mikael Houlst, K
Joachim Thunström (71)
Göran Dahlberg
Nils Pasthy
Leo E Fjellstad
Larry Liljeholm
Markus Mild (60)
Mikael Sten
Christer Dahlgren, avb
Anton Johnsson, avb (46)
Anelis Redzic, avb (71)
Markus Flodmark, avb (60)
Christoffer Johansson, avb

Målgörare
Joachim Thuntröm (55)

(se skytteligan)

Gula kort
Leo E Fjellstad (29)
Mikael Sten (45+2)

Röda kort
-

Domare
Richard Holöien, HD
Amir Ali Vesnic, AD1
Shyar Kadir, AD2

Matchens Viking
Larry Liljeholm

Matchens VIKing

Publik
14 personer

Väder
Ösregn, +19