FC Järfälla - Viggbyholms IK 1-1 (0-0)
Tisdag 13:e augusti 2013, kl 19.00 på Järfällavallen

Det enda som egentligen talade mot Viggan i mötet mot Järfälla, var väl att det var den 13 augusti 2013, samt att man aldrig tidigare vunnit på Järfällavallen, vare sig med A- eller B-laget, något som kan väga nog så tungt mentalt i dessa sammanhang.

Det som å andra sidan talade för Viggan, var att man avslutade vårsäsongen med två riktigt bra insatser, inkl 5-1 matchen mot just Järfälla, samt att man inledde höstsäsongen med en mycket imponerande insats mot Sumpan, även om det blev en oturlig 1-2 förlust. Järfälla, som ohjälpligt låg förankrad i botten med endast 7 poäng, slåss för sin fortsatta överlevnad i division 4 och var i behov av alla halmstrån som fanns till buds.

Även om det hade mässats i dagar om vikten av att inte åka ut med en redan diskonterad trepoängare, samt att det i omklädningsrummet flaggades ivrigt med rött om att samma inställning måste visas som i matchen mot Sumpan, så var det något som försvann på vägen ut ur omklädningsrummet. Ingen vet dock vart allt detta tog vägen.

Redan efter två minuter fick Järfälla sin första hörna och det var väl kanske inte så märkvärdigt i sig, men när det visade sig att deras bollinnehav inte var någon tillfällighet och då minuterna tickade iväg, började man undra. Järfälla kom att dominera den första halvtimmen totalt och hade man lyckats göra mål på sitt friläge i den 18:e minuten, hade nog kvällen slutat i total katastrof.

Dessbättre var Christoffer i målet på hugget och kunde avvärja frontalangreppet, men spelet från de rödas sida var under all kritik. Järfälla vann så gott som varje bollduell och när Viggan lyckades få tag i bolluslingen tappade man den direkt. Järfälla syntes fulla av självförtroende, något som ej kunde synas innanför de röda tröjorna och det var helt ofattbart hur man kunde ha tappat det momentum som var signifikativt för Sumpanmatchen några dagar innan.

Det tog Viggan 28 minuter att återfå medvetandet r Viggans bästa chans, då Göran från ganska nära håll håller på att nicka in bollen i mål, men målvakten lyckas boxa bort bollen, något som skulle bli kännetecknande för honom, då han ytterst sällan lyckades greppa bollen.

Första halvlek var helt enkelt en katastrof spelmässigt, även om man under den sista kvarten började prestera något som man hade kunnat förvänta sig, men dessförinnan fanns inte ett enda gott ord att säga. Järfälla hade trots spelövertaget bara antecknat sig för ett bra läge. Görans chans var det enda Viggan fick med i protokollet, i övrigt fanns inte mycket att skriva hem om.

Uppenbarligen hade det varit högläsning ur katekesen i pausvilan, eftersom de röda nu kom ut med en hel annan attityd, något som också direkt gav avtryck i statistiken, då man redan efter två minuter hade åstadkommit två hörnor. Viggans Akilleshäl tycks i år ligga i det som händer strax efter en egen skapad farlighet, även så denna gång, ty minuten efter får Järfälla ett nytt friläge men Järfällaspelaren väljer att försöka dra Christoffer i en fint men då hinner de röda till undsättning och den målchansen rann ut i sanden.

I den 53:e minuten lägger Brogren en frispark nere på vänsterkanten, där Mild med kraft vidarebefordrar bollen mot mål, men målvakten lyckas boxa ut den till Göran Dahlberg, som likt en kobra hugger till på direkten och det står 1-0 till Viggan. Mild som nyss skjutit in sig, får efter ytterligare fyra minuter ett mycket bra läge, men hade glömt bort koordinaterna, varför bollen går utanför.

Matchbilden har nu ändrats radikalt och Viggan jobbar frenetiskt och i den 59:e får Leo ett bra läge och avlossar stora kanonen, men skjuter över. I den 62:a driver Glenn Jonsson effektivt fram bollen till Mild, som är ytterst nära, men det hela slutar med en hörna, Viggans femte så långt i den andra halvleken. Fyra minuter senare avlossar Mild ytterligare ett skott, men som går utanför.

I den 71:a testar Glenn en sk ormdödare, men målvakten hinner ner och tar bollen. Just nu är det mest spel mot ett mål, Järfällas. Den rätta koncentrationen verkar dock inte finnas på plats, då det känns i luften att en viss frustration råder över att man inte kan forcera in 2-0 målet, som skulle kunna tysta Järfälla för gott.

En av de fetare chanserna dyker upp i den 75:e minuten, då Glenn vid straffpunkten får en passning från höger, varvid han direktvänder och skjuter från höften. Det skottet hade definitivt gått rakt i mål, om det nu inte hade gått över. En riktigt fet chans var det dock. Minuten efter gör Järfälla en ganska sällsynt raid upp mot Christoffer och skjuter mitt på. Bättre gick det dock i den 78:e, då det rådde lite Kronfågelvarning därbak och kvitteringen var ett faktum, 1-1.

Viggans absolut fetaste chans kom i den 83:e minuten, då Glenn lyckats skaka av sig de flesta på vänsterkanten och har ögonkontakt med målvakten, där han kommer fem meter från stolpen, precis utmed kortlinjen. Det är mycket rött framför mål, så undertecknad, som är ytterst lägligt placerad, börjar skissa på ett mål. Passningen som kommer går parallellt med kortlinjen och sedermera med mållinjen, utan att någon lyckas peta in bollen, trots att den bara är några decimeter från mållinjen.

Närmast till att ha blivit matchhjälte där var Markus Flodmark, som om han hade haft lite större bröstkorg (och vi talar millimeter här) enkelt skulle ha kunnat brösta in bollen, maga in den, alternativt knäat in den om han haft hög benföring. På övertid får Viggan ytterligare en chans, men Glenns skott tar mitt på målvakten. Matchen slutar 1-1, men kändes som en blytung förlust, även om man väger in Järfällas dominans under den första 30 minuterna. Men det som kändes tyngst var Viggans bristande närvaro i matchen under denna tid.

Sett över hela matchen var insatsen så diametralt olik den som serverades fem dagar tidigare mot Sumpan, där man agerade som en homogen lagenhet, nu blev det mer individuella insatser, som därmed kom att sakna det kollektiva trycket, vilket annars förmodligen hade fällt avgörandet. Förvisso en poäng, men det gjorde glappet uppåt större och neråt mindre. En sådan här match till och vi riskerar att hamna i betydligt sämre sällskap än vad vi gör just nu.

På söndag finns möjligheten att revanschera sig mot Skå och visa alla som följer oss att det här var en engångsföreteelse. Förhoppningarna låg i att vi skulle få en bra start på höstsäsongen och besvikelsen var stor att vi inte fick det mot Sumpan, där vi briljerade i uppvisandet av kämpaglöd, men oturligt förlorade. Nu var besvikelsen större, men av helt andra orsaker, även om vi fick med oss en poäng.