Viggbyholms IK - Skå IK & Bygd. 4-4 (3-0)
Söndag 18:e augusti 2013, kl 17.00 på Hägernäs IP

Söndagens match mot Skå IK/Bygdegård var Viggans 15:e för säsongen och den 8:e på hemmaplan. Av dessa åtta hemmamatcher har i år endast två matcher spelats på ordinarie speltid, dvs kl 13.00, övriga har varit kvällsmatcher, något som också publiken tydligen noterat. Av de senaste fem spelade matcherna, såväl borta som hemma, har samtliga varit kvällsmatcher, där söndagens match var den tidigaste, med matchstart kl 17.00, vilket så här även i efterhand inte verkar vara det optimala.

På dessa fem senaste matcher har Viggan tagit 6 poäng, 3 mot Järfälla hemma, 1 mot Ängby hemma, 0 mot Sumpan borta, 1 mot Järfälla borta och nu senast 1 poäng mot Skå hemma. Höstsäsongen har därmed inte fått den upptakt som vi alla önskade oss och i Viggan är man lika förvånade som alla andra runt omkring och särskilt Nordicbet måste klia sig ordentligt i huvudet. Det verkar som det gått troll i bollen.

I söndagsmötet med Skå IK/Bygdegård kunde noteras att endast 8 spelare återfanns i den 16-mannatrupp, som Skå ställde upp med den 1 juni, då matchen slutade 1-1 och nog var det skillnad alltid. Även om Viggan då också var ordentligt brandskattat, så borde man ändå ha avgjort den matchen, men den dåvarande målvakten storspelade och räddade poängen till Skå. Den här gången fick Viggan möta ett betydligt tyngre och spelskickligare lag.

Efter att under våren haft ofattbara problem med skador och därmed också svårigheter att få ihop slagkraftigt lag, har Viggan efter sommaruppehållet fått tillbaka så gott som alla skadade spelare, vilket kraftigt ökat förväntningarna. Uppenbarligen har även de andra lagen lyckats med denna resursförstärkning, att döma av de två senaste matcherna, i kombination med att Viggan inte lyckats nå ”all time high” under några längre perioder i dessa matcher. Sumpanmatchen innan undantaget.

Efter den något mindre positiva insatsen i Järfälla i senaste matchen, var förhoppningarna stora om att vändningen nu skulle komma – och det gjorde den också, men dessvärre under en alltför begränsad tid, som inte var tillräcklig för att kunna bärga alla tre poängen. Viggan blixtöppnade dock och kan i den första minuten skapa ett jätteläge, sedan Glenn spelat in till Larry, som är ytterst nära och på returen får Glenn på ett kanonskott skott som dock blockas.

Nu kändes det som Viggan var på gång och tre minuter senare återupprepas situationen, då Glenn passar in till Larry, som saknar några centimeter från att stöta in bollen i mål. Det här var precis den öppning som man hoppats på och inga moln fanns på himlen, annat än de rent meteorlogiska. I den 16:e minuten får man dock uppleva att Skå kan de också, när man skjuter utanför i ett synnerligen bra läge.

Sedan började det regna manna från skyn. Glenn, som specialiserat sig på att lägga in mackor från vänsterkanten, upprepar sina tidigare tilltag och kan i den 25:e lägga in en perfekt passning någon meter framför mål, där Nisse enkelt och otagbart kan lägga in 1-0 till Viggan och en viss spänning bland spelare, ledare och publik släppte.

Men det skulle komma mer, även åt det andra hållet. I den 27:e tvingas Petri använda nagelspetsarna, för att förpassa bollen i stolpens utsida och på returen skjuter Skå utanför, ett riktigt farligt tillbud. Viggan har som bekant inte har gjort sig kända för att utnyttja sina målchanser och vill denna dag visa att så inte jämt är fallet. I den 33:e lägger Larry en frispark in i målområdet och då utbryter ett rent flipperspel där, när ett antal Viggan spelare skjuter på allt som rör sig utan att något händer, tills Markus Mild fått nog av dessa skottövningar och nästan skjuter hål i nättaket från nära håll. 2-0.

Fyra minuter senare kan Viggan öka på sin ledning, sedan Leo förmodligen skjutit av ett antal ben i muren på en frispark och på returen är flera målhungriga Vigganspelare framme för att skjuta in bollen utan att lyckas, tills Nisse kommer och visar framfötterna och kan skyffla in 3-0, vilket alltså sker i den 37.e minuten. Minuten efter är man nära igen, dock utan resultat.

Sammanfattning av den första halvleken blir alltså att Viggan gör mål på sina chanser, medan Skå misslyckas, trots att det är en synnerligen jämn match. Med 3-0 i ryggen kan man alltså gå till en välförtjänt vila och med förhoppningar om en hägrande trepoängare.

Knappt hade man kommit ut till den andra halvleken förrän det ringer bakom Petri i den 49:e minuten och plötsligt var det reducerat till 1-3, men fortfarande en tvåmålsledning, som dock krymper till endast ett mål, när Skå sex minuter senare gör 2-3, sedan ett totalt lamslaget Vigganförsvar tittar på när målet kommer. Såg nästan ut som om det var blåst, att döma av rörelseschemat bland de röda. Två baklängesmål inom loppet av sex minuter.

I den 58.e minuten kapas Glenn, varvid en Skåspelare får sitt andra gula kort och visas ut. Minuten efter har Viggan en jättechans, men skottet tippas i ribban av målvakten. Men det är inte över än, dessvärre. I den 72:a får Skå en frispark nere vid Viggans straffområde och medan Vigganspelarna diskuterar med domaren om avstånd mm, tar en dristig Skåspelare och rullar in bollen i mål, bakom ett helt omedvetet rött lag. 3-3!

Det var illa nog, men det kunde faktiskt bli värre och det skedde i den 74:e minuten, då Skå tar ledningen, genom att gå från underläge 0-3 till överläge 4-3. Två mål på lika många minuter och det med en man mindre. Man måste faktiskt lyfta på hatten för den insatsen! Nu var det svårt att uppbringa några roliga samtalsämnen på Hägernäs IP.

Viggan går nu ner på en trebackslinje och försöker rädda ansiktet genom att gå för en kvittering. I den 82:a nickar Mikael Sten just utanför, men i den 85:e har han bättre lycka med sig, då han efter en hörna kan få in kvitteringen 4-4, men fortfarande sved det ordentligt i själen. I den 88:e är Viggan nära igen att nicka i mål, men icke. Minuten efter kan Viggan på en frispark nästan nå ända fram, men målvakten tippar till hörna och på den nickar man sedan över.

Ja, vad skall man säga? Mycket har man varit med om, men det här tar nog priset!

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16