Spånga IS - Viggbyholms IK 1-1 (0-1)
Lördag 24:e augusti 2013, kl 14.00 på Spånga IP

Lördagen den 24 augusti kl 14.00 spelade Viggan sin första match dagtid sedan den 19 juni, då man slog Järfälla med 5-1 på Hägernäs IP. Däremellan har det spelats fem kvällsmatcher, av vilka man förlorat en, medan resten av matcherna har slutat oavgjort. Glädjen över att få spela i dagsljus förtogs dock lite av att man denna dag led av ett icke oansenligt underskott av spelarmaterial.

Från den senaste matchen saknades inte mindre än sex startspelare, Bollsta, Glenn, Mild, Sten, Leo och Tuna och minst lika många var dessutom indisponibla av diverse orsaker, varför bänken blev synnerligen luftig på Spånga IP denna gång. Viggan hade historiskt sett ett ganska bra facit mot Spånga, sedan man besegrat dem med 3-0 i kvalet till division 3 i oktober 2010, samt nu senast i våras, då Viggan återigen vann med 3-0.

På de senaste fem matcherna har Viggan, i och med lördagens resultat, 1-1 mot Spånga, lyckats kryssa i fyra av dessa matcher, medan man endast förlorade mot Sumpan, där man dock borde ha vunnit med lite flyt. Totalt har det dock hittills blivit inte mindre än sex oavgjorda matcher denna säsong:

Viggan – Vaxholm, 20 april: 1-1, där Vaxholm kvitterade på en otrolig frispark från halva plan, när endast fyra minuter återstod av matchen.

Skå – Viggan, 1 juni: 1-1. Skå tog ledningen på straff efter en kvart, men Göran Dahlberg nickar in 1-1 i 45:e minuten. Sedan pressar Viggan ordentligt för seger men får inte in bollen.

Viggan – Ängby, 15 juni: 1-1. Efter den nesliga bortatorsken mot Ängby, kan Viggan revanschera sig spelmässigt och var så när att ta alla poängen i slutminuten, sedan man tidigare kvitterat genom Göran Dahlberg i den 48:e minuten.

Järfälla – Viggan, 13 augusti: 1-1. Trots en medioker första halvlek, kan Viggan ändå ta ledningen med 1-0 i den 53:e minuten genom Göran Dahlberg. Järfälla ger inte upp och kvitterar sedan med bara 12 minuter kvar.

Viggan – Skå/Bygdegård, 18 augusti: 4-4. Bland det värsta man varit med om. Viggan leder med 3-0 i halvlek, för att sedan tappa hakan totalt i den andra halvleken, varvid Skå går upp till en 4-3 ledning. Först när fem minuter återstod kan Mikael Sten kvittera till 4-4.

Spånga IS – Viggan, 24 augusti: 1-1. En lika tung "förlust" som mot Vaxholm, då Viggan haft ledningen ända sedan den 8:e minuten, för att sedan med matchens sista spark få lämna ifrån sig två extremt viktiga poäng.

Nu skall man väl i ärlighetens namn säga att resultatet ingalunda var orättvist, då Spånga tilläts ha det största bollinnehavet under matchen, mycket beroende på den taktik som målats upp innan, där man berett sig på att ligga lågt och satsa på kontringar.

Tunga återbud under veckan hade tvingat ledningen till flera omdisponeringar av spelarmaterialet och då några av de deltagande, även de, var behäftade med skavanker, gällde det att utnyttja truppen på mest skonsamma sätt. Henrik Zacco, som gick på topp, spelade för första gången på flera år från start och med sin åkomma och hans ännu ej fullt utvecklade konditionsstatus, gjorde att han fick vila runt mittcirkeln och utnyttja de chanser som bjöds, vilket han också gjorde.

Göran Dahlberg, som under året visat vilken universalspelare han är, fick dela mittbackspositionen med Anton Johnsson, som gjorde sin andra match efter sin långtidsskada. Tuna, som just opererat tummen i veckan, gav utrymme åt Niklas Magnusson på högerbackspositionen, medan Martin Brogren åter var på plats till vänster efter sin avstängning. När det blåste som hårdast stod hela backlinjen upp som en ogenomtränglig mur.

Mittlinjen befästes, lite beroende på bänkens beskaffenhet, av lite olika formationer, då Leo lämnat in handuken på morgonen, men Markus Flodmark, Nisse, Larry, Sam och Daniel delade solidariskt på bördan. På topp gick som sagt Zacco, till en början adjungerad av Houlst, som sedan fick ta en mer defensiv roll när trycket ökade. Petri i målet, stabil som vanligt. Från förra matchen saknades även Mild, Sten och Bollsta som ej var disponibla denna dag.

Viggan fick en smakstart på matchen och tog initiativet direkt. Markus Flodmark slår en vänsterhörna efter åtta minuter, som Zacco, efter en halvdan målvaktsretur kan trycka upp i nättaket (se bild 3 i målsekvensen nedan). 1-0 till Viggan kändes just då rättvist och behövligt. Spånga var nu pressade och drog på sig tre gula kort under de första 10 minuterna.

Efter 10 minuter har Viggan ett jätteläge att öka på ledningen, då Zacco kan göra 2-0, men då han dessvärre missar öppet mål och tåar bollen på fel sida av stolpen.

Spånga, som nu börjar hämta sig efter denna chocköppning, börjar samla sig och får mer och mer att säga till om. Kring den 25:e minuten får Petri göra skäl för namnet och i den 39:e räddar han Viggan igen, genom en väl genomförd fotparad. Trots ett stort bollinnehav och spelövertag, mycket beroende på den tidigare upplagda taktiken, så lyckas Spånga inte skapa de riktigt farliga lägena, bortsett då från de redan nämnda. Viggan sticker dock upp i några giftiga anfall i slutet av halvleken.

I den andra har Viggan i den 50:e minuten ett bra läge att öka på ledningen, sedan Houlst tagit i allt vad han orkat och träffat ribban, så att den dallrade bra länge efteråt. Tre minuter senare har Viggan ett riktigt bra anfall, där Zacco nickar just utanför. Larry, som Spånga gått ordentligt hårt åt, får byta några gånger under andra halvlek, men när han var på planen, skapade han ordentlig oreda i Spångaförsvaret.

Spånga tar över mer och mer av bollinnehavet, dock utan att komma till några direkta farligheter, men i den 75:e minuten har man ett bra läge, men skjuter över, vilket annars var signifikativt för motståndarna denna dag. Viggan sticker då och då upp med sina kontringar och i den 84:e lägger Martin Brogren en frispark på vänsterkanten, som så småningom hamnar framför Zaccos bröstkorg. Hade han haft lite mer hår på bröstet, alternativt att det varit några millimeter större, hade han enkelt sprungit in med bollen i tomt mål, där han befann sig. Närmare än så är svårt att komma, men ändå en riktigt fin prestation av en som har hela vänsterbenet i en stödskena.

Klockan går och Viggan kämpar febrilt för att hålla rent framför de framrusande blåklädda Spångaspelarna och i den 87:e får de till ett riktigt svettigt anfall, som nästan aldrig tog slut, men Viggan stod pall även denna gång. När klockan slog över till 90.00 började nog de flesta känna, att äntligen skulle man få gå hem med alla tre poängen.

Men 48 sekunder senare händer det som inte får hända. Spånga får ett inkast nere på högerkanten och efter ett inlägg in i gröten, där förmodligen minst 20 spelare befann sig, lyckas en Spångaspelare, nr 10, Georg Jakob, vända på en femöring och skjuter från höften rakt upp i nättaket och så var den dagen förstörd, särskilt som domaren direkt därpå blåser av matchen.

Ja, vad kan man lära sig av detta? Jo, ”it ain’t over until the fat lady sings”.

Tråkigt, riktigt tråkigt, även om resultatet inte var orättvist, men Viggans behov av poäng är betydligt större än den utdelning man lyckas få i matcherna. Även om Viggan endast förlorat en match av de senaste sex, så är det ett jobbigt sätt att försöka klättra i tabellen för att undvika träskmarkerna.

På lördag väntar Hässelby, som vi har revansch att fordra mot, sedan vi förlorade med 0-2 borta, men där vi borde avgjort matchen flera gånger om, bara under första halvlek. Med sex oavgjorda i bagaget verkar enda medicinen vara att göra fler mål på de chanser som vi ändå skapar. Mot Hässelby är det dags att börja nu på lördag kl 13.00 nere på Hägernäs IP.