Viggbyholms IK - Hässelby SK 3-1 (1-0)
Lördag 31:e augusti 2013, kl 13.00 på Hägernäs IP

Viggan hade inte lyckats ta en trepoängare sedan den 19 juni, då man besegrade Järfälla hemma med 5-1 och som bottenläget i tabellen såg ut, så blev det mer och mer akut att börja plocka poäng. Även om Viggan bara förlorat en enda gång under denna tid, så bidrog inte alla remimatcher direkt till några glädjeskutt i tabellen.

Men Viggan har visat sig starka på hemmaplan, om man nu räknar bort magplasket mot Enebyberg den 8 maj, då man förlorade på konstgräset med 2-3, samt uddamålsförlusten mot Sumpan den 9 juni, 0-1. I övrigt, har det med lördagens seger över Hässelby, blivit fyra vinster och tre oavgjorda. Totalt i år fem segrar, sex oavgjorda och sex förluster, vilket gjort att man ligger där man ligger.

Förutsättningarna inför matchen mot Hässelby var att en trepoängare var helt nödvändigt, för att kunna hålla armlängds avstånd ner till kvartetten närmast under. Detta var viktigt tabellmässigt, men också ur ett psykologiskt perspektiv, då Viggans oflyt och alla oavgjorda matcher till sist nästan blivit till ett självspelande piano.

Några oväntade återbud under veckan, gjorde att staben återigen fick samlas kring kartorna för att dirigera om trupperna, vilket senare visade sig få positivt genomslag, även i verkligheten. Sålunda skapades en halvny backlinje, med Bollsta på vänstern, medan Göran och Anton bildade mittlås och Leo fick en högerposition. Markus ”Mackan” Flodmark fick starta på högerflajen med Nizze och Sten i mitten, medan Glenn var tillbaka på vänsteryttern.

Den återuppstådda pjäsen Henrik Zacco, som gjorde sin första startmatch mot Spånga helgen innan, kunde nu åter ställas på topp, med benäget bistånd av Mild. I förra matchen hade Zacco visat framfötterna och skulle så även göra denna gång och redan efter tre minuter skär han igenom på vänsterkanten, enligt tradition, och får in en boll just framför målburen, där dock ingen hann få fram några tår, vilket dock ledde till en hörna.

Alla, som var med och såg förra matchen mot Hässelby, minns att man då i princip belägrade Hässelbys planhalva under första halvlek och åstadkom inte mindre än åtta hörnor. Historien upprepade sig denna gång, även om hörnstatistiken stannade på blott sju hörnor. Nyss nämnde Zacco, kan i den 7:e minuten ge Viggan ledningen, sedan Glenn Jonsson fått in en perfekt passning just framför målet. Zacco testar en direktvolley, men får se skottet vina över.

Viggan har börjat riktigt bra och tillåter inte Hässelby att komma in i matchen och man uppvisar aggressivitet både bakåt och framåt, något som dessvärre också leder till två snabba gula kort inom fem minuter. I den 25:e minuten har Sten ett jätteläge, men skottet blir för löst och tas därför lätt omhand. Tre minuter senare har Zacco ytterligare ett läge att bli målgörare, men nickar över på den hörna som Viggan tillskansat sig.

Hässelby antecknas endast för ett skott på mål under första halvlek och det var dessutom så tamt, att Petri knappast behövde anstränga sig. I den 29:e minuten får Nizze på en kanonrökare, som var värd att gå i mål, men målvakten lyckas tippa skottet till hörna. Nu hänger ett mål i luften, det känns och minuten efter Nizzes skott, är det ytterligare ett bra läge för Viggan. Men så till sist kommer det…

Men det tog 34 minuter att få hål på Hässelby och då kom det med besked. Mackan Flodmark hade fått en passning ute på högerflanken och kan rycka sig fri och från ett beskedligt avstånd kan han trycka in bollen i tomt mål, sedan målvakten var på vift. 1-0 till Viggan. Även om Viggan är vana att ta ledningen, så vet man vad som kan hända senare, i slutskedet av matcherna…

Viggan kunde ha fått ytterligare utdelning i slutfasen av halvleken, sedan Anton varit riktigt nära, men nickat över på en hörna i den 41:a. Matchens klo är dock halvlekens sista sekvens. Hässelbys backpar hade ingen större radarkontakt när högerbacken lägger en Harrisburgpassning till sin kollega. Då skall också noteras, att på Hässelbys planhalva fanns i princip bara målvakten, de två backarna och… Zacco. Med näsa för dylika tillfällen, lyckas Zacco sno bollen i passningsbanan och blir sopren med målvakten. Alla var 100-procentigt övertygade om 2-0, men Zaccos aldrig tidigare använda högerfot svek honom denna gång.

Den andra halvleken börjar som den första, och man hade lite svårt att förstå att Hässelby innan matchen låg sju poäng före Viggan i tabellen. Redan efter två minuter är Viggan nära igen och i den 48.e skjuter Glenn just utanför och i den 53:e nickar han sedan över. Hässelbys första egentliga farlighet i matchen kommer först i den 61:a minuten efter en hörna, men tillbudet avstyrdes.

I ett av många genombrottsförsök från Zaccos sida, obstrueras han så kraftigt att rättskiparen dömer straff och i den 66:e kan Mackan elegant finta målvakten och lägga bollen otagbart i det vänstra hörnet, vilket ger Viggan ledningen med 2-0. Två minuter senare är Zacco framme igen och avlossar ett hårt skott i ett bra läge från vänster, men skottet blockeras av målvakten.

Viggan trummar nu på ordentligt, sedan man fått vittring på en trepoängare och två bra Viggananfall är nära att ge utdelning kring den 70:e minuten. I den 72:a har Mackan ett bra läge på sin högerkant, men skottet går till hörna, på vilken Viggan är ytterst nära att göra mål. Bättre tur därvidlag hade Hässelby i den 74:e minuten. Bollsta, som skrubbat sina dobbar med Grummesåpa, halkar för tredje gången i matchen, och just i denna minut öppnas dörren för Hässelby att få vittring på Petri.

Vad som sedan händer är det nog ingen som vet, eller vill veta, men mål blir det, sedan någon, liggandes, fått en tå på bollen så att den rullar in till en reducering, 1-2. Nu kommer ångesten krypande. Lagom till matchstart hade regnet börjat falla, dock inte i sådana mängder som vi fick rapporter om från kringliggande häranden, och molnen hängde tunga matchen igenom. Skulle det bli ännu en molndag, eller en måldag för Viggan? Det var frågan.

Med en kvart kvar av matchen och vetskapen om vad som kan hända på en kvart, saker som Viggan mer än väl hade fått uppleva under den gångna säsongen, känner man hur luften nästan tar slut och andningen blir tung. Ty efter Viggans 2-0 mål, vaknade plötsligt Hässelby till liv och satte för första gången under matchen press på Viggan, som nu fick ägna sig rätt mycket åt defensivt agerande. Reduceringsmålet i den 74:e minuten, hur taffligt nu det än var, så var det ändå en utdelning på Hässelbys uppvaknande.

Denna situation visar ånyo hur viktigt det är, att inte bara göra mål på sina chanser, utan också vikten av att punktera matcher, om tillfälle ges. Ett sådant tillfälle ges exempelvis Mild i den 78:e minuten, då han i duell med målvakten får se sin chans, ett riktigt bra närskott, omvandlas till hörna. Ljudet från dem med artificiella tandkonstruktioner, kunde nu höras från läktarplats, så stark var oron över vad som skulle kunna hända. Den som kunde få tyst på detta skallrande, var ingen mindre än Mikael Sten, alias Einstein, som löste alla från sin ångest.

Yannick, som släppts ut i den 81:a minuten, dras ner inte långt från straffområdet och på den påföljande frisparken, som exekveras av Glenn, skapas en farlighet framför Johannes Andersson i Hässelbymålet, där Einstein trycker in bollen i nätmaskorna och saken var biff. 3-1 till Viggan med fyra minuter kvar och nu kunde inte ens Loberg vara orolig för utgången i denna match.

Viggan tar sin första och mer än välförtjänta trepoängare på länge och lättar därmed på trycket hos dem som mäter avståndet i den nedre delen av tabellen. Det är svårt att lyfta fram någon särskild en sådan här dag, men Göran lyftes fram av Gamla VIK:are och det var ett synnerligen bra val. Omskolad till mittback, har han nu i de två senaste matcher där han agerat back, gjort det på ett synnerligen imponerande sätt, trots att han denna dag led av en halvfluss, dvs en lättare förkylning.

Leos lyckade kryssningsmissiler från högerbackspositionen, diagonalt över hela planen, ner till Glenn på vänsterkanten, gjorde stort intryck och skapade kontinuerligt farligheter nere hos Hässelby. Anton har alltid haft huvudet på skaft, och dessutom med ett långt sådant, så vinner han så gott som samtliga luftdueller, något Viggan saknat tidigare. Bollsta måste byta såpmärke till nästa match, om han skall kunna stå alla tio ronderna. Men väl på benen, så står han stadigt där han skall försvara sina 300 kvadratmeter.

Kul för flyfotade Mackan Flodmark att göra entré i Viggan och dessutom kunna få gå hem med två mål i bakfickan, stort! Kan inte vara kul att vara motståndare och se Einstein i vitögat och bli lurad varje gång. Snacka om att bli gråhårig! Om Zacco filar lite på sin portvinstå och spänner om styrskenan på vänsterbenet, kommer han göra hat trick nästa gång, det är bombsäkert. Sammantaget, en riktigt fin insats av Viggan, där man långa stunder kunde njuta av en härlig inställning och mycket bra spel, riktigt härligt att se!

Enda plumpen i protokollet, närmare bestämt fyra stycken, var att Göran, Anton, Nizze och Leo fick varsitt gult kort, som ackumuleras till en avstängning mot Enebyberg på lördag. Att sedan Glenn och Mackan är bortresta gör ju inte saken direkt bättre. Men i år har vi fått vänja oss med att spela med nya uppsättningar varje gång, så varför skulle det inte fungera nästa lördag också?

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18