IFK Viksjö - Viggbyholms IK 4-3 (1-2)
Lördag 21:a september 2013, kl 13.00 på Viksjövallen

Holmgångarna mellan Viggan och Viksjö har varit många under åren, även om det var en paus då Viggan låg i division 3. Historiskt sett har dock Viggan dragit det längsta strået. 2007 vann Viggan bägge mötena med 5-1 och 4-2. 2008 blev det dock förlust med 3-4 och 0-2. 2009 en vinst 4-0 och en förlust 1-2, medan 2010 innebar två vinster, 4-2 och 6-1.

I våras då lagen möttes igen, efter två års uppehåll, vann Viggan med 3-2, sedan man legat under med 0-2 när 10 minuter återstod av matchen. Men med tre snabba mål inom fyra minuter, kunde Viggan knipa alla tre poängen, till Viksjös stora förvåning och frustration. Med den historiken i bagaget kunde Viggan åka ut till Viksjövallen.

Det som dock skiljde detta möte från tidigare, var att Viksjö nu ledde serien med fyra poängs marginal, medan Viggan hamnat i kölvattnet och nu såg sig i desperat behov av poäng, på grund av det uppkomna läget i tabellens botten. Efter en synnerligen trög våromgång, kantad av en skadelista som var osedvanligt lång och konstant, var förväntningarna högt ställda på höstomgången då folk var tillbaka från konvalescenthemmen.

Men hösten har dessvärre inte alls blivit vad man hoppats på, då man inte lyckats förvalta alla de chanser som man ändå skapat och med endast sex poäng ihopskrapade på de senaste åtta matcherna efter sommaren, så har man också hamnat i en onödigt utsatt position. Av dessa åtta matcher har man endast vunnit en, spelat oavgjort i tre matcher i rad och förlorat fyra, varav tre nu i följd.

Med detta som bakgrund, insåg var och en i Viggan att det nu var dags att börja plocka poäng och det mot ingen mindre än serieettan, som ville befästa sin ledning och avancemang uppåt. Viggan har dock visat tendenser på att göra bättre matcher mot de sk bättre lagen, vilket också skulle bli fallet denna dag, men liksom så många gånger tidigare, föll man när man nästan var framme vid mållinjen.

Viksjö började matchen bäst, spelmässigt, även om det redan fanns med i det röda lagets noteringar från genomgången i omklädningsrummet, varför ett kompakt försvarssystem upprätthölls med option på kontringar, när tillfälle för sådana uppenbarades. Redan efter 10 minuter kan exempelvis Jocke Thunström spela fram till Mikael Houlst, som får ett bra läge, men pressas lite för långt ut till vänster och skottet tar i gaveln.

I den 16:e minuten kommer den fetaste chansen, då Zacco är så när att peta in bollen, men målvakten kommer ut i exakt rätt sekund för att förhindra påhälsning. Viksjö hade som sagt inlett matchen offensivt med mycket boll, dock utan att få något uträttat, men efter den inledande kvarten, kom Viggan in i matchen ordentligt och skapar bl a två riktigt bra hörnor i den 22:a minuten.

I den 26:e minuten kommer Houlst farande på högerkanten och någon dryg meter från kortlinjen slår han in en stenhård passning på en halvmeters höjd, som passerar målvakten och dennes stab, varvid den helt fristående Jocke Thunström enkelt kan förpassa bollen i ett tomt mål. 1-0 till Viggan, vilket var precis den start som behövdes på matchen, denna tunga höst.

Men säg den glädje som varar. I den 30:e kan Viksjö kvittera, sedan man ätit sig fram på högerkanten utan att ha stoppats, varvid man kom alltför nära Petri och här går sedan vittnesmålen isär. En del hävdar att bollen gick under Petri, medan en annan skola hävdar att bollen chippades över. Hursomhelst, kvitterat var det till 1-1. Med tanke på att bara fyra minuter förflutit från ledningsmålet, så kändes det extra tungt.

Bortsett från kvitteringsmålet, kan Viksjö endast antecknas för en farlighet under den första halvleken och det var en boll som parallelltouchade ribbans översida och gick ut. Med sex minuter kvar av halvleken, slår Anton Johnson en perfekt avvägd långboll till Henrik Zacco, som friställer densamme och ensam med målvakten, gör Zacco vad han är van att göra. En liten fint med foten och så är ordningen återställd. Vigganledning med 2-1 och sedan var det i princip bara att vänta ut halvtidsvilan.

Viksjö börjar även den andra halvleken med hög press och det tar lång tid innan Viggan tillåts komma upp på planen. Detta till trots, har Zacco ett bra läge i den 53:e minuten, då han förlägger en boll vid ena stolproten, men alltför löst och målvakten kan plocka upp den. I den 57:e drabbas Göran Dahlberg av ett gult kort, en bit utanför straffområdet. Dessvärre läggs frisparken så att bollen passerar till vänster om muren och hittar den lucka som finns mellan nyss nämnda mur och Petris vänstra stolpe. En malplacerad mur? 2-2 är i vilket fall ett faktum.

Ett mycket tungt baklängesmål i det ögonblicket och tyngre skulle det bli, när Viksjö i den 66:e tillåts göra 3-2, efter det att man tillsammans i backlinjen ej lyckats få bort bollen ordentligt, varför detta mål kändes betydligt tyngre, då Viggan nu för första gången hamnat i underläge. Med drygt 20 minuter kvar av matchen, gällde det nu att försöka återvinna åtminstone en åtråvärd poäng till att börja med.

I den 70:e minuten är detta nästan ett faktum, men Mikael Houlsts nick tar dessvärre i stolpen och ut. Viggan kämpar frenetiskt för en utjämning och den skall också komma. I den 75:e minuten lägger Martin Brogren en väl avvägd hörna, som Houlst kan nicka i mål, 3-3, och nu är Viggan riktigt sugna på ännu fler poäng. Men dessvärre har Viggan fått vänja sig vid att tappa viktiga poäng i slutskedet av matcher och så även denna dag.

Med endast 10 minuter kvar, tillåts Viksjö att åter ta ledningen, efter ett som framstår som ett tillkortakommande i den bakre regionen, vilket leder till det som också blir slutresultatet, 4-3. Trots att Viggan pressar konstant på slutet, där hela laget ofta befinner sig i straffområdet vid de frisparkar och hörnor som genereras, står sig resultatet, även om det var ytterst när till en kvittering i matchens sista skälvande sekund. Chanser och halvchanser skapades i alla fall under slutskedet.

Viksjö hade mest bollinnehav och var okulärt det lag som hade övertaget under stora delar av matchen, men trots detta så skapade man inte särskilt mycket, annat än de fyra mål man gjorde, vilket ändå visar på en riktigt hög effektivitet och det räckte till det man var ute efter, ännu en trepoängare. Viggan slet genom hela matchen och gjorde tre mål, men det hade behövts två till för tre poäng. Eller ett par färre insläppta, om man skall vinna en sådan här fight och det var väl också det som låg allra närmast till.

Med tanke på Viksjös större bollinnehav under den andra halvleken, så fick man Viggan att jaga boll, vilket är resurskrävande för både ben och huvud och måhända var det också det som till sist fällde avgörandet, då det blev ett par baklängesmål för mycket. Viggan gjorde en riktigt bra kämpainsats, där ingen vek ner sig någon gång och Viksjö hade säkert inte heller glömt vad som hände sist, varför glädjen där var extra stor, när domaren till sist blåste av matchen.

Det var Viggans tredje raka förlust, där de två senaste dock var med hedern i behåll. Tidigare hade man tre raka oavgjorda, varför det nu är dags att bryta dessa trippelrader mot Vaxholm på lördag. Tekniken finns, kunskapen finns, viljan finns, nu gäller det bara att få flytet med sig genom hela matchen och nu har Viggan faktiskt tjänat ihop till det. Endast fem segrar på 20 matcher får en att undra vad som inte fungerar. Oflyt eller oskicklighet framför mål?

Viggan som länge trott att man var bortom farozonen, har plötsligt nu fått se det sedan länge uträknade Enebyberg vakna till liv och som nu även blandat sig i kampen om att få vara kvar i finrummet. Enebyberg har tagit 10 poäng i höst, varav hela 7 sedan man slagit Viggan och fått råg i ryggen. Dessförinnan hade man fyra raka förluster. Här kan man snacka om nyvunnet självförtroende!

Nu är det alltså upplagt för en riktigt dramatisk avslutning på serien, åtminstone i de nedre regionerna, eller vad sägs om detta utgångsläge, med endast två omgångar kvar:

8. Rissne IF: 23 poäng, +/-0. Kvar att möta Ursvik (b) och Järfälla (h)
9. Viggan: 21 poäng, -5. Kvar att möta Vaxholm (b) och Ursvik (h)
10. Ursvik: 21 poäng, -15. Kvar att möta Rissne (h) och Viggan (b)
11. Enebyberg: 19 poäng, -15. Kvar att möta Järfälla (b) och Ängby (h)
12. Järfälla: 12 poäng, -34. Redan avsågade

Sista matchen hemma på Hägernäs IP mot Ursvik att bli en riktig rysare, såvida inte Enebyberg mot all förmodan skulle förlora mot Järfälla, samtidigt som Viggan tar poäng mot Vaxholm.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19