Viggbyholms IK - Ursvik IK 2-0 (0-0)
Lördag 5:e oktober 2013, kl 14.00 på Hägernäs IP

Lördagen den 7 oktober stod oss vädergudarna bi. Ett utlovat massivt regn uteblev och ersattes istället av en gråmantlad himmel, som höll tätt såväl före som under matchen. Men det var inte bara vädergudarna som stod på Viggans sida denna dag. Även andra högre makter hade för en gångs skull samlats ovanför Hägernäs IP.

Det var en helt avgörande match som skulle spelas med en mycket hög insats i potten, där förloraren åkte ur serien, medan vinnaren fick stanna kvar. Även ett annat scenario fanns med på kartan, då det vid ett oavgjort resultat mellan Viggan och Ursvik skulle kunna få oanade konsekvenser för seriekollegan Enebyberg. Vid förlust mot Ängby skulle istället Enebyberg åka ut, medan Viggan såväl som Ursvik skulle bli kvar i division 4. Ganska spännande med andra ord.

Säsongen 2013 hade innan Ursviksmatchen varit kantad av missräkningar och då inte bara poängmässigt, utan kanske framförallt när det gällde missade målchanser, något som Viggan i år varit väldigt duktiga på. Även denna dag skulle man spä på förrådet av dylika målchanser, där många gick upp i rök, men med den skillnaden att man även lyckades göra två mål, som också blev direkt avgörande.

Veckan innan matchen hade man för att skapa allra bästa möjliga mentala förutsättningar, låtit bjuda in tvenne doktorander från Göteborgs Idrottshögskola, som skulle föreläsa om vikten av diverse olika motivationsteorier. På torsdagskvällen samlades därför hela gruppen för andaktsfull insupning av dessa lärdomar.

Även om några anade misstankar under föreläsningens gång, så var det först efter densamma som sanningen uppenbarades. Hela föreläsningen filmades med dolda kameror av produktionsbolaget Baloba och kommer att visas på TV 6 i vecka 9 nästa år. I USA går motsvarande program under namnet Impractical Jokes. Det skall bli extra intressant att få studera åhörarnas miner, såväl under som efter detta miniseminarium. Som alla förstår rörde det sig alltså inte om några äkta doktorander.

Hursomhelst, avsikten att lossa på spänningarna inför ödesmatchen mot Ursvik på lördagseftermiddagen fick effekt, även om det nu dröjde ända till den andra halvleken, eftersom det först var då som nervknutarna började lösas upp. Första halvlek var en krampaktig uppgörelse, där inget av lagen visade sig från sin bästa sida och ingenting av värde finns egentligen att rapportera därifrån.

Ursvik öppnade i och för sig piggast, men efter en kvart hade Viggan börjat kasta loss de nervknippen som var mest i vägen och i den 15:e minuten har man också matchens enda egentliga chans, då Mikael Houlst, från kortlinjen får in bollen precis framför målet, där stor oreda rådde. Det var då inte många centimeter som skilde från att Markus Mild nått fram med stortån och petat in bollen som låg utom räckhåll för målvakten.

Bortsett från denna chans så var det ett antal hörnor som Viggan skapade, dock utan att dessa kunde materialiseras. Det kändes ända upp på läktaren att det var darrigt och nervöst nere på planen, något alla missade inlägg och passningar bär vittnesmål om. Alltså 0-0 på Hägernäs IP, samtidigt som Enebyberg ledde mot Ängby med 1-0, varför Viggan i detta läge inte längre skulle hänga kvar.

Uppenbarligen var det en efterlängtad halvtidsvila som behövdes i kombination med högläsning ur någon sakral skrift, ty effekt av vilan blev det. Även om Viggan tagit över en del av spelet efter första kvarten i första halvleken, så hade man ändå inte lyckats komma till skott. Nu blev det dock andra bullar av redan från start.

Utdelning blev det också ganska snabbt och efter fem minuters spel så får Viggan en hörna, som Martin Brogren elegant lägger så att Sergio Meyer Leiva lika effektfullt kan nicka in bollen i mål. Ryktena säger att detta var, om ej en inövad variant, så var det i vilket fall en föreslagen variant av hörna, där den minste spelaren skulle stå längst bak. Detta för att invagga motståndarna i tron att denne skulle vara oförmögen att nå upp till bollen.

Men ack så fel dessa fick. Sergio nickar med stor precision in bollen i mål och det stod 1-0 till Viggan. Med detta mål i ryggen växer självförtroendet hos de röda och två minuter senare får man en dubbelhörna, som dock ej resulterar, men som förmodligen satte extra skräck hos de gulrandiga. Nedslagna av baklängesmålet, får Ursvik i den 54:e minuten se en av sina spelare utvisad, efter en dobbning i kombination med ett icke könsneutralt uttryck.

I den 58:e minuten får Markus Mild ett fint tillfälle att spä på målskillnaden, men skottet går utanför. Bättre går det dock två minuter senare, i den 60:e, då han pressar in bollen bakom Kaufmann i Ursvikskassen, 2-0 till Viggan. Minuten efter kan hans namne, Markus Flodmark närapå förbättra statistiken men skottet räddas.

I den 65:e kommer den seratlige Henrik Zacco, med nummer 11 på ryggen, helt fri med Kaufmann, men vinkeln på vänsterfoten var felkalibrerad, varför skottet smiter förbi målvakten och just utanför stolpen. Kollegan Göran Dahlberg får i den 67:e en passning, som denne försöker direktskarva in i mål från ett synnerligen bra läge, men bollen går över/utanför.

Som synes är det bara rött på planen och i den 69:e är Flodmark framme igen och är i ett ytterst fint läge nära att få nätkänning, men det skottet gick över. Men Viggan pressar på och minuten efter är det dags igen för Henrik Zacco att testa vinkelfoten, då han åter ensam med Kaufmann, misslyckas med att tunnla densamme varför det hela mynnade ut i en hörna.

Viggan fortsätter att pressa på för att öka målskillnaden, även om rapporter nu inkommit att Enebyberg fortfarande leder med 1-0 mot Ängby, vilket just nu innebär att Ursvik är på väg ur och Viggan blir kvar. I den 72:a är Flodmark så långt framme att han kan skåda Kaufmann i vitögat, men skottet tar i utsidan av gaveln från ganska nära håll.

I den 79:e får Viggan en dubbelhörna utan resultat, men situationen måste ånyo ha satt skräck i de gulrandiga, med tanke på vilka bjässar Viggan kunde slänga in i straffområdet, typ Anton, Houlst och Zacco. I den 86:e är så Mild helt fri med målvakten, men störs av Kaufmanns ögonvitor, varför skottet går mitt på. Matchen avslutas med en frispark, som Martin Brogren på begäran önskas slå direkt i mål. Martin efterkommer begäran, men skottet tar i kryssribban och på returen är Anelis Redzic där och petar in returen, men målet blåses av för offside.

Domaren blåser sedan av matchen och Viggan döms som värdiga segrare och som belöning för sin insats får man förnyat kontrakt, medan Ursvik förpassas ur serien och får spela i division 5 nästa år. Kanske inte Viggas bästa match, men det var kamp om varje kvadratcentimeter och de flesta vann man också. Resultatet var kanske lite i underkant, men vad gjorde väl det, när det var poängen som räknades denna dag.

Ett stort grattis till alla som såg till att rädda den situation som så svårförklarligt uppstått på höstkanten, när ingen boll ville rulla Viggans väg, bortsett från idag då man i vilket fall fick in två på alla försök.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23