Hallonbergen - Viggbyholms IK FF 1-0 (0-0)
Fredag 12:e april 2019, kl 20.00 på Örvallen

Äntligen dags för seriepremiär, även om man hade önskat sig en annan temperatur och tidpunkt i veckan, då kl 20.00 en fredagskväll inte direkt ger en några premiärkänslor. Resultatmässigt är inte heller Hallonbergen någon önskemotståndare, då de som oftast har dragit det längsta strået i de senaste drabbningarna.

2018 vann de med 3-2 och 2-1, och det med hjälp av inalles tre fasta situationer på straffar, något som även skulle fälla avgörandet i fredagskvällens match, även om det denna gång var genom en frispark, nu några meter från strafflinjen dock. Ingen kan ta ifrån Hallonbergen att det var en synnerligen snyggt slagen frispark, helt otagbar i Haralds högra kryss. Men i den 91:a minuten, det var bara alltför surt.

Snacket i kulisserna hade fått Viggan att framstå som favoriter inför denna drabbning, och om avsluten hade varit lite mer distinkta och tursamma hade man nog också kunnat lämna Örvallen med ett fortsatt favoritskap. Aldrig tidigare hade man väl kunnat fylla spelarlistan med så pass många tunga namn som även innefattade långbänken.

Nya för säsongen var denna dag David Higgs och Pierre Ahlberg från Täby City, Joakim Viklund, Petter Andersson, André Eliasson från Iggesunds IK och Simon Johansson från Frej. Även Anton Johnson och William Oberg var nya för säsongen även om de var återvändare. Med andra ord en klar förstärkning vilket höjde förhoppningarna och sänkte oddset.

Tidigare forwarden Viking Peterson fick nu axla rollen som vänsterback efter sin succéinsats på denna position under Hälsingecupen tidigare i vår. Mittbackslåset utgjordes av herrarna Higgs och Göran Dahlberg, ett nog så rutinerad duo som till höger flankerades av den välmeriterade Christian Freby. Denna konstellation skulle visa sig utgöra en hermetiskt tillsluten betongmur under hela matchen.

Mittfältet skulle till stor del utgöras av norrlandsmaffian med Joakim Viklund (hädanefter kallad Jocke) och Petter Andersson (nedan kallad Pettsson) i den innersta kretsen, med närkontakt till en släpande forward vid namn André Eliasson. På ytterflankerna sågs unge Simon Johansson och Pierre Ahlberg (nedan kallad Pirro). Viggans främste spelare, såväl geografiskt på planen som legendariskt, blev nu den gänglige Henrik Zacco.

Så började det hela och inget lag är starkare än dess bänk, och den var för dagen välfylld med idel ädel klasspelare som exempelvis Nils Pasthy, Anton Johnson, Filip Carlsson, Jonathan Vestman från Frej och hemvändande William Oberg från IFK Österåker. Med andra ord reservmagasinet var laddat med högexplosiv ammunition.

Och det började så bra. Redan efter tre minuter skapar Viggan sin första hörna och man visade också framtänderna på ett imponerande sätt. Viggan skapade snabbt ett visst osmotiskt tryck i de bakre regionerna hos Hallonen och i den 7:e rusar Pirro, likt en cannon ball, fram på vänsterkanten och mången var nog övertygad om att Viggan och Pirro skulle få göra sitt första mål, men det bidde dessvärre bara till en hörna sedan bollen träffat målvakten.

I den 9:e minuten skapar Hallonen sin första hörna och i och med detta kom de in i matchen och hade en period på 5-6 minuter då Viggan fick backa hemåt. Det skall i ärlighetens namn sägas att de vitklädda var såväl snabba i sina omställningar som skickliga med bollbehandlingen, så det gällde hela tiden att den röda Maginotlinjen där bak var på alerten.

Särskilt under den inledande fasen av matchen visade sig Viggan på hugget såväl framåt som bakåt, vilket i detta läge särskilt symboliserades av Vikings och Pirros insatser på respektive position. Pirros tjurrusningar på vänsterkanten måste ha gett skrämselhicka hos mången Hallonback.

I den 15:e minuten skapar Viggan ett kanonläge, där man lätt kunde ha förväntat sig utdelning, men millimetrarna var inte på Viggans sida denna afton skulle det visa sig. Istället skapar Hallonen i den 16:e oreda framför Harald i den efterkommande omställningen då Viggan fick det väldigt svårt att rensa bort bollen.

Spelet böljar nu fram och tillbaka och bollen får se sig omkring på hela planen, där särskilt de vita spelarna kommer bra överens med densamma, även om det är de röda som skapar chanserna. I den 19:e får Viggan en frispark i bra läge utan att chansen kan effektueras på ett bra sätt.

I den 23:e kommer Viggan i ett riktigt bra anfall sedan Pirro skaffat sig ett bra skottläge men med för liten krutladdning, varför bollen omhändertas ganska enkelt av målvakten. Två minuter senare har Viking avancerat ända upp mot kortlinjen men skottvinkeln blir för liten varvid bollen stoppas av målvakten vid stolpen.

En av Viggans absolut fetaste chanser uppstod i den 26:e minuten då man kommer tre mot en och där alla nog redan hade tagit ut målet i förskott. Vem som skulle lägga in bollen var den stora frågan, men när man tittade upp så hade den överambitiösa trion endast lyckats åstadkomma en hörna. Bättre kan vi.

Fram tills nu var det Hallonen som imponerade med sitt bolltrillande medan Viggan stod för de vassa kontringarna. När Hallonen kom närmare vårt straffområde tvingades de ofta avsluta anfallen med långdistansskott och merparten av dessa gick oftast högt, mycket högt över.

I den 35:e skaffar sig Hallonen en hörna men två minuter senare kommer Zacco ångandes fram genom den vita backlinjen men trängs i själva skottögonblicket. Hallonens främsta styrka var de fjärrstyrda bollarna som var inprogrammerade ut på kanterna, där det alltid fanns en vit man som balanserade på sidlinjen, redo att ta hand om alla ditskickade bollar, något vi borde ta efter.

Viggans andra superfeta chans uppstår i den 40:e minuten då Zacco på känt manér seglar upp på vänsterkanten och lobbar över målvakten i en lite för snäv vinkel, men bollen når inte insidan av den bortre burgaveln, utan kommer ånyo i spel och på det efterkommandet skottet räddas situationen av tillskyndande försvarare. Men ack vad nära det var!

Halvleken avslutas med ytterligare ett bra anfall och med lite flax borde Viggan ha haft ledningen vid det här laget, sett till de chanser som man skapade. När det gällde att träffa rätt med passningar vann Hallonen ganska klart, men när det gällde farligheter vann Viggan stort.

Den andra halvleken inleds med ett visst övertag från de vita och i den 52:a minuten testar man ett skott utifrån som Harald dock enkelt greppar. Minuten efter tillskansar man sig även en hörna utan resultat. Pettsson avlossar i den 55:e ett skott som även det omhändertas.

I den 63:e minuten får Viggan till ett riktigt långt och bra anfall. Till skillnad från den första halvleken kan nu Viggan ofta se till att få längre bollinnehav men skapar å andra sidan inte lika många farligheter som under den första halvleken. Mittfältet med Pettsson i spetsen får nu mer och mer att säga till om i den inre cirkeln.

Ännu ett bra anfall avläses i den 66:e minuten som i slutändan leder till en hörna. Två minuter senare är det dags för ännu en hörna men även denna blir resultatlös och Viggan har nu skaffat sig ett visst spelövertag i matchen. I den 70:e får dock Hallonen till en hörna.

Nu känns det som om något ligger i luften och i den 72:a kommer Viggan i ett nytt bra anfall men även detta leder endast till en resultatlös hörna. I den 75:e är Viggan nära att få till det igen efter ett riktigt bra anfall men utan att någon får höra något nätrassel.

Minuten efter höll det på att sluta som det brukar göra mot Hallonen, då de är ivriga förespråkare för straff nere i Viggans straffområde, sedan en vit ramlat omkull, men domaren är obeveklig och gör wash out till de vitas stora förtret. Sju minuter kvar av matchen och ställningen är fortfarande 0-0 och ett enda litet misstag kan nu bli förödande.

Då är Pettsson ytterst nära att runda den vita målvakten utanför straffområdet, men denne är då långt utanför sitt härad, vilket han upptäcker först då han lyckas lägga vantarna på bollen framför Pettssons fötter. Domaren som sett det hela utdelar sitt första röda kort och målvakten avvisas från planen under stora protester.

Nu öppnar sig en fet möjlighet för Viggan att göra processen kort med sina motståndare. Men trots alla goda intentioner förmår man inte utnyttja detta gyllene tillfälle. Istället trummar Hallonen på som om de trodde att de fortfarande var elva man på planen och vid ett sådant tillfälle hamnar man nere i Viggans försvarsområde.

Klockan står nu på 90 minuter och alla förväntar sig att matchen skall sluta 0-0. Men då erhåller Hallonen en frispark några meter utanför Viggans straffområde. Även om den gode Ali Abdillahi Hussein skulle ha stått kvar hela kvällen och skjutit frisparkar, så lär han knappast ha gjort om det han nu gjorde. Han lyckas få till en perfekt slagen frispark som susar otagbart in i Harlads högra kryss och så var den aftonen förstörd.

Återigen hade Hallonen snott poäng i slutskedet av matchen och återigen på en s.k. fast situation. Det här var ytterst surt och minst en poäng borde Viggan ha haft med sig hem om inte alla, sett till hur chanserna fördelat sig under matchen. Nu gäller det att snabbt glömma detta och sikta in sig mot onsdagens match mot Husby och hoppas på mer flyt där.

En del premiärnerver fanns säkert hos många, vilket bl a avtecknade sig i några ologiska passningar då och då som ledde till farliga omställningar, men i stort skötte sig alla oklanderligt individuellt, även om det finns en hel del att göra för att få hela kollektivet mer inoljat. Bakåt var det idiotsäkert men framåt måste vi få till ett högre ihållande tryck och med en större skärpa i avslutningarna.

Kul att alla nyanlända visade framfötterna, som unge Simon på sin kant liksom den oljade blixten Pirro på andra kanten. Att norrlandsbataljonen skulle leverera det visste vi ju redan sedan tidigare. Synd att ha Viking på en backposition men bättre backlinje än tillsammans med Higgs, Göran och Freby blir svårt att matcha.

/Gula Örnen

En notering: Från förra årets bortamatch återfanns endast tre st spelare i denna match.