Heby AIF - Viggbyholms IK FF 1-3 (0-1)
Lördag 5 juni 2021, kl 13.00 på Tegelvallen

Lördagen den 5 juni kl 10.00 var det uppsittning på bussen vid Hägernäs IP. Alla var på plats vid utsatt tid, för vem skulle väl vilja missa en premiär efter ett halvårs väntan. Inte sedan den 2 oktober förra året hade en seriematch spelats och efter att coronan helt dragit ner rullgardinen för all kontakt med boll till mitten av januari, så var abstinensen självklart svår hos samtliga församlade.

Även om organiserad träning med vissa restriktioner tillåtits från januari, var ovissheten om huruvida det skulle bli något fotbollsspel alls detta år stor, ja mycket stor. Det mest troliga var att det som bäst skulle kunna bli tal om en enkelserie i höst liksom förra året, särskilt som den första premiären 10 april skjutits fram till den 22 maj och sedan även den till 5 juni.

Men, till sist enades regering och FHM om att från den 1 juni skulle man släppa lite på kranen och tillåta spel även för division 2 och 3 och då Viggan nu hävt sig upp till division 3-nivå, så visste glädjen inga gränser efter beskedet och adrenalinet flödade. Men frågan var hur man stod sig i konkurrensen mot de andra lagen, då inga träningsmatcher varit tillåtna under den förlidna tiden.

Viggan, som dessutom tagit emot nästan ett dussin vältrimmade yngre spelare, som ännu inte fått känna på krutrök i högre sammanhang, var nog extra osäkra på statusen i truppen. Men i samband med att man släppte lite på restriktionerna den 1 juni bokades en träningsmatch in mot IK Frej i samma vecka som premiären skulle äga rum.

I den matchen luftades inte mindre än 24 spelare och vad man såg då var att det fanns mycket spring i benen hos alla ungdomar, vilket lända dem till heder. Matchen slutade 3-1 till Viggan och gav förhoppningar om att kunna åfröjdas i ungdomens vår - än klappar hjärtat med friska slag, och den ljusnande framtid är vårå, kändes det som.

Åter till lördagens premiärmatch mot Heby AIF uppe i västraste Uppland, där Sala i Västmanland nog var den närmaste kontrollstationen för den oinvigde orienteraren. Heby bjöd på en gigantisk anläggning som varit med några år, då klubben såg dagens ljus redan 1912, även om den storslagna träläktaren var av senare datum.

Imponerande var även att se att man lyckats komma över en tolftedels läktarsektion med sittplatser från gamla Råsundastadion och Olympia, som placerats på andra sidan planen, som tillsammans med träläktaren skapade en fin inramning för det tillåtna publikantalet som reglementsmässigt uppgick till 100 personer.

Klockan närmade sig 13.00, det magiska klockslaget då världen skulle börja på nytt. Solen stod högt på himlen och termometern dallrade på 26-27 grader i skuggan, den som nu fanns att finna, ty det var inte många kvadratdecimeter av skugga som gick att uppböda inom de närmaste kvadratkilometerna.

Alla var nog överens, såväl hemmalaget som det gästande laget, att underlaget som bestod av en tidig variant av konstgräs, hade sett sina bästa dagar, något säkert Sveriges Geologiska Institut skulle instämma i. Antingen kan man skylla på detta eller på premiärnerver, men det såg lite nervöst och spänt ut i inledningen av matchen, åtminstone sett med röda ögon.

Redan efter fem minuter kan en i Viggans försvarsmakt leverera en illa genomtänkt passning som ger Heby en skottchans, men då även de verkade tagna av stundens allvar, skadeskåts endast några förbiflygande fiskmåsar förmodligen på väg mot Fyrisån. Två minuter senare för Viggan sin första av totalt 10 hörnor och det blir Johan Peet som peggar upp.

Uppenbarligen hade han tänkt sig själv som förste målskytt i premiären då han siktade mot det främre krysset. Det kunde ha gått vägen, men bollen curlade en aning för mycket på slutet och tog istället i svetsfogen mellan stolpen och ribban och så gick det försöket om intet. Men en bra slagen hörna var det.

I den 11:e minuten får Heby en hörna och eftersom de verkade något bättre bevandrade på det för Viggan helt nya underlaget, skapade de en riktig farlig situation, dock utan att det påverkade resultattavlan. Man kan efter de inledande 10 minuterna notera att Viggan nog led mest av premiärnerver denna dag.

Hursomhelst, efter dessa inledande minuter fick man kontroll på nervsystemet och i den 13:e minuten lägger Lukas Nilsson en dubbelhörna, där särskilt den andra var förknippad med varningstext, ty så nära var det att Viggan tagit ledningen efter att Jonathan Vestman från två meters håll kryddat på allt vad han kunde, varvid det förmodligen uppstod en benfraktur någonstans i Hebyförsvaret.

Erik Herre kommer i den 17:e minuten i en bra löpning och när så när ända fram med sina intentioner, men bollen hamnade i burgaveln, dess utsida dock. I den 18:e för Viggan sin fjärde hörna, men inte heller denna gång blev det utdelning även om bollen touchade ribbans framkant och ut.

Minuten efter skapar Viggan ännu ett bra läge, där Axel Macquart-Moulin i sin framfart träffas av en armbåge på näsan, varvid kraftigt blodvite uppstod. Axel, som tillhör generationen Young Guns, hade liksom de övriga i denna grupp visat framfötterna på ett imponerande sätt. Nu trodde vi nog alla att Axel var ur led, men efter uppstoppning och omplåstring syntes han återigen på banan. Ett sjukhusbesök efter matchen blev det dock.

I den 24:e är Erik Herre på täppan igen, efter att David Higgs lagt en av sina patenterade fjärrstyrda missiler som hamnade på Herres fötter, men inte ens denna gång lyckades det för Herre att språcka nollan. Det var mycket Viggan nu efter de inledande 10 minuterna och i den 25:e får man ännu en hörna.

Heby hade insett att man nu mött en reptilsnabb motståndare och såg till att bussen var parkerad på rätt ställe framför mål och så satsade man istället på kontringar när sådana tillfällen erbjöds, eller direkt farliga långbollar som öppnade upp i det röda försvaret. Ett exempel på detta kom nu efter nyss nämnda hörna, då man fick fri lejd mot Vigganmålet som samtidigt utmynnade i en egen hörna för Heby.

Viggan skapar ännu en hörna i den 29:e och två minuter senare kommer Herre och Axel i ett nytt torpedanfall, där Axel avslutar med ett skott som tar i ribbans överkant. I den 33:e är det dags för ett nytt bra läge för Viggan och det känns som om Viggan har matchen i sina händer och det brukar aldrig vara ett bra mentalt utgångsläge.

I den 34:e kommer nämligen Heby i en soloräd, sedan en del av det röda manskapet koncentrerat sig på att försöka få domarkörens uppmärksamhet på att en offside var i uppseglande. Domaren slog dövörat till och Harald Hemström i målet fick göra sig större än vanligt för att dörigenom kunna ta bollen. Domarna var för övrigt väldigt bra enligt samstämmiga uppgifter.

Fortfarande 0-0 och det hade väl inte varit att skämmas över i en premiär på bortaplan, men Viggan ville mer. Äntligen så för då Erik Herre till det som han vill och kan rulla in en markboll bakom målvakten i det bortre hörnet och så blev han ändå premiärskytt till sist.

Men han var inte nöjd med det, utan i den 43:e lobbskjuter han och alla håller andan. Målvakten var långt ute och det såg riktigt positivt ut för denne Herre, men en osynlig frånlandsvind gjorde att bollen fortsatte över såväl målvakt som målbur, så Viggans ledningsmål blev det enda att notera innan halvtidsvilan tog vid.

Det man mest imponerades över var nog Viggans offensiva spel, dår the Young Guns hela tiden rev upp djupa sår i det ofta belägrade Hebyförsvaret. Men det skulle komma mer från oväntat håll. Viggan inleder en kompakt press i inledningen av den andra halvleken och utgången av matchen känns nu ganska säker.

I den 49:e kommer Lukas igenom på vänsterkanten, men skjutglad som han är blundar han tydligen i avtryckarögonblicket och för se skottet ta i burgavelns utsida. I den 53:e lägger Peet ett perfekt inlägg framför mål, där den omplåstrade Axel gör upp och nickar men bollen går över mål i ett annars bra läge.

När man är som bäst övertygad om hur matchen skall sluta kommer Heby i ett anfall på högerkanten i den 54:e minuten och får in ett inlägg som via volley förpassas otagbart in i nätmaskorna bakom Harald. Ett riktigt snyggt mål som fick fiollådorna att öppnas på vid gavel i det röda laget och på tillresta supportrar. 1-1 och i nervcentralen tändes den röda lampan, då detta inte var med i beräkningen.

En stor del av spelet kom framledes att förläggas på Hebys planhalva i ett desperat försök att försöka återta ledningen. I den 63:e en ny Vigganhörna som slutar med en nick i burgaveln och två minuter senare är Axel på väg igenom men målvakten räddar. Ny hörna i 75:e och minuten efter för Axel på ett löst skott som målvakten även denna gång tar.

Klockan tickar på och med bara en kvart kvar så stiger onekligen spänningen hos bägge lagen. Men i den 79:e minuten kommer så slutligen det förlösande målet. Heby har varit belägrade ett bra tag nu och man riktigt ser hur krafterna evaporerar i hettan när de kämpar med näbbar och klor för att hålla de röda svärmande insekterna borta.

Lukas, som skapat brandgator på vänsterkanten efter alla ilskna anfallsförsök, kan få in en boll till Erik Herre som lägger in sitt och Viggans andra mål. 2-1 till Viggan med 10 minuter kvar. Trots Axels skada har han ännu näsa för att göra mål, även om det inte riktigt vill sig i slutfasen, som exempelvis i den 81:a då han får ett s.k. jätteläge mitt framför mål men utan resultatpåverkan.

I den 84:e kommer en ny hörna för Viggan, men hörnor kan vara livsfarliga för både de som lägger dem och för de som skall försvara sig, som vi fick exempel på under den första halvleken. Sålunda får Heby till en kontring direkt på Viggans hörna och tack vare Harald i målet fortsatte resultatet stå sig.

I den 85:e är det så åter dags för ett nytt berömt jätteläge för Viggan, där ett flertal skott avlossas och man måste ge Hebys försvar en eloge för det heroiska försvarsarbete de utförde, särskilt under den andra halvleken och i synnerhet under slutfasen av matchen. Alltför många gulsvarta ben på en koncentrerad yta gjorde det dock omöjligt för Viggan att forcera in bollen.

Men så i den 89:e minuten kan en trio bestäende av Erik, Johan och Lukas till sist lyckas dyrka upp Hebys försvarslås, där Johan till sist osjälviskt väljer att passa Lukas som gör processen kort och dunkar in 3-1 till Viggan. Nu trodde man förstås att det hela var klart.

I den 91:a minuten skjuter Max Sjölander ett skott och på returen är Hjalmar Thorgerzon framme och petar in 4-1, trodde nog mången, något som dock skulle dementeras kort därefter då en offsideanalys gett vid handen att målet skulle underkännas. När domaren sedan blåste av matchen stod Viggan som vinnare i sin premiärmatch.

En helgjuten insats av det röda laget dör kombinationen av erfaret manskap och ungdomlig spetskompetens imponerade. Lite illavarslande är det dock att utdelningen blev noll på 10 lagda hörnor. Några nya varianter skulle nog inte sitta fel. Nu gäller det dock att inte gripas av hybris då Viggan redan på lördag skall ta sig an Uppsala-Kurd, som kom trea i division 3 Norra Svealand förra året och som också vann sin premiärmatch.