Viggbyholms IK FF - Rådmansö SK 2-2 (0-1)
Söndag 10 april 2022, kl 15.00 på Vikingavallen

Ja, så var det äntligen dags för seriepremiär i division 3 Norra Svealand, fredagen den 8 april. Efter två år av pandemi och därtill hörande uppskjutningar och framflyttningar av matcher, så skulle det nu bli av på riktigt, trodde man. Men veckan innan hade vädermeteorologerna tagit fram de svarta filtpennorna och målat upp ett scenario med snösmockor och upp till 20 cm snö på den utsatta premiärdagen.

Luttrade av tidigare framflyttningar bestämdes det därför att ta det säkra framför det osäkra och flytta matchen till söndagen och för säkerhets skull också till den uppvärmda Vikingavallen. Tidpunkten sattes till 14.30. Men kommunens blocktider gjorde att tiden till sist blev 15.00, något som de flesta av de 70 anlända åskådarna uppenbarligen hade uppsnappat.

På grund av flytten hade Coach Roberth Björknesjö blivit oförmögen att närvara, varför rodret övertogs av Coach Olausson, mångårig skeppare i Viggan. Startelvan var satt men fick i slutminuterna ändras på grund av valet i Frankrike, då alla röster räknas även om de avläggs här. Några rockader fixades i sista sekund innan det var dags att beträda manegen.

De blårandiga rospiggarna från Roslagen skulle för första gången spela match i division 3 och de skulle stöttas av en icke oansenlig supporterskara på läktaren. Fulla av tillförsikt och med en god portion adrenalin var de snabba att ta fatt i taktpinnen och redan efter 35 sekunder får man till sin första hörna. Viggan hämtade sig dock snabbt och kontrade med ett bra anfall två minuter senare.

I den 5:e minuten var det så dags för Rådmansös andra hörna, på vilken man dessutom skapar ett bra läge men bollen går utanför. Minuten efter var det dags för ännu en ny hörna och redan under denna inledning stod det klart att motståndarna inte var att leka med. Viggans snittålder, som nu ligger på ca 21,5 år efter en generationsväxling, kändes vid en snabb passkontroll som att den låg en bit under rospiggarnas, kanske med vissa undantag.

Vid en snabb okulärbesiktning syntes även de röda spelarna vara betydligt lättare på foten, jämfört med de ditresta motståndarna, åtminstone om det skulle bli fråga om en invägningskontroll. Hursomhelst, de blårandiga visade upp ett imponerande och organiserat spel som gjorde mången Viggansupporter orolig och nog fanns det fog för det.

Redan efter 9 minuter (Viggans akilleshäl är ur empirisk synvinkel ofta blottad under denna period av spelet) kan sålunda Rådmansö ta ledningen, efter ett iscensatt anfall på högerkanten och sedan in i mitten, där den blårandige Rasmus Lindberg inte gör något misstag utan ger sitt lag ledningen. Norrtelje Tidning som var på plats och TV-sände matchen lät Rasmus ta till orda:

”Jonte” kom med passningen där och min enda tanke var att komma före backen. Jag vet fan inte vad som hände, men jag flög in med bollen i målet. Riktigt skönt, skrattar Lindberg.” Hursomhelst, en hel del öppna fiollådor syntes i det röda lägret, även om det inte bör ha kommit som en total överraskning, med tanke på att man inte riktigt var med i matchen från början.

De blårandiga känns inte som några direkta nykomlingar och tar för sig ordentligt, medan det omvända kan sägas om de helröda, som inte riktigt fick det att fungera utan fick lägga mycket tid på att jaga boll. Ny Rådmansöhörna i den 12:e och det kändes inte rikt bra just nu, särskilt som Viggan inte fick till vare sig spel eller målchanser.

Ett undantag kom dock i den 17:e då Max får till ett löst halvskott som höll på att överlista målvakten, men han hann ner och räddade på mållinjen. I den 19:e får motståndarna en frispark som leder till en hörna och de blårandiga dominerar spelet i detta skede av matchen. I den 22:a kommer ett nytt anfall från höger, där man för övrigt var riktigt aktiva, som sedan leder till inspel och kräver en avancerad fotparad av Kevin för att freda Vigganmålet.

Så här långt är det Rådmansö som leder klart på poäng och även målmässigt, men det verkar ändå som Viggan är på väg ut ur sin paltkoma. Emil Schough får ett bra frisparksläge i den 26:e och två minuter senare kan Max Sjölander lägga en hörna och ett visst hopp börjar spira. I den 33:e får Muhammed ett bra skottläge men bollen försvann ur sikte bland molnen.

Viggan har vid flera tillfällen under våren visat ineffektivitet under inledningen av matcherna och dagens tillställning är absolut inget undantag. Man har ofta fått vänta ett bra tag innan motorerna har varmkörts och så även denna gång. I den 36:e får Viggan till ett riktigt bra anfall, även om det inte leder till något konkret avslut. Minuten efter ligger man fortfarande kvar inom Rådmansös försvarsområde.

André Eliasson gör då en dubbel Tuplov och vänder på en femöring (av den gamla sorten) och får iväg en riktig projektil, som om den gått något åt höger eller vänster säkerligen gett utdelning i form av ett mål. Nu tog skottet dock rakt mitt på målvakten som säkert fick lättare brännskador i händerna.

Glädjande är nu att se hur de röda hämtat sig successivt ur den förlamande koman man befann sig i under inledningen av matchen och nu tar man även för sig mer och mer. Ett intressant läge uppstår i den 40:e minuten, då målvakten befinner sig en bra bit ut på planen, något Vispen, Lukas Hollingworth, noterar, varvid han slänger iväg ett 50-meters skott i hopp om att bollen skall hinna före målvakten.

Alla följer bollbanan…men målvakten var något snabbare än bollen och hinner i tid att stoppa den från att gå in i det annars så tomma målet, men spännande var det. Efter 47 minuter får så Viggan avslutningsvis en hörna, vilket ändå får indikera att man börjat röra sig lite mer på motståndarnas planhalva under slutet på halvleken.

Efter matchen sa enligt Norrtelje Tidning den glade målskytten från Rådmansö: ” Riktigt bra ändå. Det var en jäkla kämpainsats. Första 30 var vi bättre än dem, men vi fick slita under sista delen och de var duktiga. Inget snack om saken.” Och det måste man ju hålla med honom om.

Frågan var nu vad Viggan skulle göra i omklädningsrummet under pausvilan. Även om det såg bättre ut på slutet, förmodligen mycket beroende på att premiärnerverna började räta ut sig, och att man dessutom började få utdelning på allt spring under försäsongen, som till sist skulle få de blårandiga att kippa efter luft på slutet. Axel, som nu infunnit sig från valsedlarna i det franska valet, var nu på plats och skulle snart placeras ut där han var tänkt från början och några andra äss fanns också i Olaussons rockärmar.

Jorå, redan i den första matchminuten driver Viggan upp ett giftigt anfall på högerkanten, som så småningom leder fram till en hörna, som Emil expedierar så förtjänstfullt att det blir lite av Kalabaliken i Bender framför Rådmansömålet. Aggebo, sin vana trogen, håller sig framme uppe i luften och nickar, men bollen räddas av back på mållinjen.

Till sist får dock den reslige André Eliasson dit pannan på bollen och lyckas få den över mållinjen och även om VAR-domarna inte var på plats, så kunde en rättskaffens linjedomare verifiera målet. Kvitterat till 1-1 och det började kännas som om Viggans kraftsamling till slut skulle ge resultat. I den 49:e får man sedan till en ny hörna och det börjar se betydligt bättre ut.

Minuten efter är det dags för en ny hörna men ingen utdelning denna gång heller. De blårandiga håller spelet uppe och skapar en egen hörna i den 54:e minuten. Det man saknade i form av chanser för Viggan under den första halvleken, skulle man nu få desto mer av under den andra halvleken.

Efter 58 minuters spel får Max på en riktig rökare som målvakten halvräddar, och då håller sig Vispen framme och medelst en stödbensfint är han ytterst nära att få in bollen. Tre minuter senare kommer Muhammed ganska ren på högerkanten och gör ett försök att lobbskjuta över målvakten, men bollen går strax utanför målvaktens högra stolprot, men nära var det.

I den 63:e är Axel Marquart-Moulin ytterst nära att ge Viggan ledningen, då han och målvakten kämpar om en boll som ligger mitt framför näsan på målvakten, men den senare hinner först. Det ligger onekligen ett ledningsmål i luften nu. Men då händer det som just då inte fanns på kartan.

I den 70:e minuten kommer de blårandiga på högerkanten och mer eller mindre från kortlinjen får man in en boll framför mål, där Rasmus Lindberg från Rådmansö oattackerad får stå och nicka in bollen i obevakat mål. Ganska snopet med tanke på hur matchbilden utvecklat sig.

I den 78:e får Viggan en gratischans, sedan en blårandig back gjort en livsfarlig bakåtpassning till sin målvakt, varvid den reptilsnabbe Axel läser det hela och är ytterst nära att medelst en tå förpassa bollen vidare in i mål. Men det skulle skapas fler chanser.

Hjalmar går i den 82:a minuten från försvarsområdet genom hela mittfältet och spelar ut till Gabriel Hererra, som får in bollen till Axel, som i sin tur skall bredsida in bollen i nät, men just då dyker en blårandig sko upp i absolut sista sekunden. En riktigt fet chans var det annars att Viggan skulle kunna ha kvitterat. Två minuter senare får Viggan en hörna.

Efter ett tag kommer ett inlägg, där Simon Andersson använder sig av all sin muskelmassa i kontakt med målvakten i den luftduell som uppstår. En dog fight som golvar den något större målvakten. Simon, som ständigt bär ett svart fontanellbälte runt huvudet, var nog i extra starkt behov av detta just då, eftersom domaren direkt sökte det röda kortet i bakfickan. Utvisad! Med reducerad numerär fick nu Viggan försöka jaga en kvittering på begränsad tid.

I den 88:e minuten får så Viggan en hörna som Max Sjölander effektuerar, och så pass bra att den framskjutne vänsterbacken Jonathan Vestman, som är huvudet längre än de flesta, kommer först med pannan på bollen. Han hinner dessutom se hur bollen borrar sig in i innanmätet av nätmaskorna, vilket betydde kvittering till 2-2 trots det reducerade manskapet.

Trots minimerade i antal har Viggan fått blodvittring, särskilt då man ser att den under försäsongen uppbyggda konditionen verkar överträffa den som motståndarna just nu kan uppvisa. Även om ränderna aldrig går ur, så var det nog inte långt ifrån, då de blårandiga utsattes för en massiv offensiv från de röda spelarna i jakten på ett segermål.

I den andra tilläggsminuten får Hjarlmar Thorgerzon på en riktig rökare, som hade tagit i målvaktens högra stolprots insida, om han nu inte horisontellt hade lyckats förpassa sig dit i sista sekunden och tippa bollen till hörna. Två minuter senare en ny hörna för Viggan och det hänger i luften just nu, att det skall bli mål, då de blårandiga tröjorna börjar färga av sig i ansiktena på de tillbakapressade rospiggarna.

I den femte tilläggsminuten kommer Emil Schough farande och avlossar en riktig projektil, som skulle ha gått i mål, om inte målvakten offrat sina handflator för att bollen skulle gå ut till hörna. Hörnan slås och sen blåser domaren av matchen som alltså slutade 2-2. Gladast var nog nykomlingarna från Roslagen som fått utdelning av poäng i premiären.

Efter matchen summerade Rådmansös målgörare Rasmus Lindberg det hela för Christopher Grönlund på Norrtelje Tidning: ”Att vi gör en bra match mot ett skickligt motstånd. ”Viggan” har tappat några spelare, men kommer nog att vara bra i år. Vi stod upp bra, för de hade ändå skickliga spelare på nästan alla positioner och höll ett bra tempo. Och vi var ändå där, fast vi inte tidigare spelat på den här nivän.”

Ja, vad lärde vi oss av detta? Framförallt att man måste lägga i högsta växeln ifrån början och vara snabbast på att ta tag i taktpinnen. Det lyckades Viggan inte med idag inledningsvis, men arbetade sig så småningom in i matchen och när motorn till sist blev varm, snurrade kugghjulen av sig själva och det får man ta med sig till bortamatchen mot Sumpan i påsk.