Viggbyholms IK FF - Spånga IS 1-3 (0-2)
Lördag 25:e april 2015, kl 13.00 på Hägernäs IP

Viggan har knappast fått någon mjukstart på årets säsong, sedan man fått möta de tre lag som av Nordicbet tippats som tättrio i årets serie. Mot topptippade Kista Galaxy föll man ganska oturligt med 0-1, medan förra helgens möte mot Andrea Doria slutade med en femetta. Dagens match mot Spånga skulle ha kunnat bli en fortsättning på framgångskurvan, men yttre omständigheter bidrog till att sätta stopp för det.

Till denna viktiga match hade dessvärre ett stort bortfall av spelare ägt rum, pga avstängning, resor, sjukdom, vilket gjorde att sex man saknades från förra veckans laguppställning, där exempelvis hela mittfältet lös med sin frånvaro. Att ytterligare manskap var indisponibelt gjorde inte heller det lättare att sätta upp en homogen och samspelt styrka.

Hursomhelst, efter diverse pusslande kunde man ändå ställa upp med en ganska nykomponerad elva plus ett antal nya drabanter på bänken, där man på vissa håll ännu inte riktigt hunnit komma upp i matchtempo av diverse skäl. I avsaknad av denna information, hade Nordicbet dristat sig till att sätta oddset 2,00 för Vigganseger och 2,50 för Spångaseger, vilket senare skulle visa sig lite väl optimistiskt.

Viggan har nu lärt sig lite om Spånga de senaste åren och första gången lagen möttes var 2010, då Viggan spelade bort Spånga från division 3 i kvalspelet, för att istället själva ta den platsen, sedan man vunnit med 3-0 borta. Efter det har man mötts i division 4, år 2013 och 2014, där resultaten har blivit: 3-0; 1-1 respektive 1-1 och 1-4, med Viggans siffror först.

Spånga kom med råg i ryggen till Hägernäs IP efter premiärseger mot Andrea Doria med 2-1 och sedan vinst mot IFK Vaxholm med 1-0. Viggans 5-1 seger mot Andrea Doria förra helgen måste dock ha ingett viss respekt, något som successivt tonades ner när matchen väl börjat.

Viggan börjar dock bra och skapar en hörna redan efter tre minuter, som dock blev resultatlös. I den 6:e testar Spånga sitt första skott, som dock går skyhögt över Rasmus i Vigganmålet. Minuten efter skapar man åter ett bra läge men skjuter utanför och det börjar onekligen osa lite hett om de röda öronen.

I den 10:e kommer Viggan fram bra på vänsterkanten och Fille är en centimeter från att nå bollen med pannan, vilket annars skulle kunnat ha orsaka en hel del problem för Spånga. Matchen böljar fram och tillbaka och i den 11:e skapar Spånga ett dubbelläge, men Rasmus är med på noterna och parerar vid bägge tillfällena.

Sålunda kan Viggan kontra med att minuten efter skapa två hörnor efter varandra, men även de utan resultat. I den 15:e har Rasmus blivit överspelad och Anelis Redzic tvingas rädda på mållinjen och nu känns det instabilt lite här och var, något som också snart kommer att visa sig på ett mer uttalat sätt.

I den 17:e får Spånga en frispark ute på vänsterkanten, som såg ganska ofarligt ut till en början, men bollen går ända bort till höger om Viggans mål, där nr 7, Markus Blomquist, får stå ganska omarkerad och slå in ledningsbollen för Spånga: 0-1. Tungt, mycket tungt, men det skulle bli än värre, då Spånga under hand skapat ett övertag i spelet och lyckats tränga tillbaka Viggan alltför långt i det egna försvarsområdet.

I den 19:e minuten kommer man i ett soloförfarande på högerkanten och när Rasmus går ut för att fånga bollen vid fötterna på den framrusande Spångaspelaren, tas både boll och spelare på en gång, vilket renderar en straffsignal som följd. Två minuter senare, i den 21:a, kan Viggans baneman, Markus Blomquist, åter lägga bollen i nätmaskorna bakom Rasmus. 0-2. Knappast den början som Viggan hade tänkt sig.

Men trots dessa ödesminuter repar Viggan mod och i den 23:e kommer Mackan Flodmark på högerkanten och spelar fram Filip ”Fille” Carlsson som får på en riktig kanonrökare, som borde ha kunnat gå i mål, om nu inte Erik Lissel i Spångamålet lyckats få vantarna på bollen, så att den styrs ut till hörna, som sedan blir resultatlös. Mycket bra läge var det annars.

I den 24:e får Spånga iväg ett farligt skott som dock tas och två minuter senare är vi på den andra planhalvan, där Viggan får se en frispark som mynnar ut i intet. I den 34:e får Viggan åter en frispark i ganska bra läge, men efter en rikoschett kan Spånga kontra och medelst en fotparad kan Rasmus rädda Spångasolistens skott till hörna. Två minuter senare får Rasmus rädda ytterligare ett skott och det är mycket Spånga just nu.

Jan Tauer, som varit uppbunden på annat håll, har nu anlänt till arenan och släpps ut i manegen i den 40:e minuten och med detta inhopp kommer också mycket ny värdefull energi. Två minuter efter inhoppet får han ett inlägg, som han på direktvolley gör mål på, tror undertecknad som står alldeles bredvid, men Erik i Spångamålet idioträddar skottet till mångas förvåning.

Halvleken avslutas med ett Spångaläge som blir resultatlöst och sammanfattningsvis kan man säga att Spånga vann halvleken både på poäng och målmässigt, där dock de två snabba baklängesmålen fick en direkt negativ inverkan på Vigganspelarna.

Andra halvlek börjar med en Spångahörna redan efter två minuter och i den 53:e får Rasmus göra ytterligare ett ingripande. Tauers inträde på banan har gett Viggan ny energi och Viggan har nu en mycket bra period och i den 54:e får Nils Pasthy en chans, som han säkert aldrig kommer att glömma. Bollen ligger vid mållinjen men Nisse lyckas inte få in den hur mycket han än försöker och det kommer säkert att bli en del mardrömmar framöver. Fetare chans är svårt att få.

I den 60:e skjuter Fille från ganska långt håll och enligt vissa utsagor touchar bollen någon så att den går in strax under ribban och det är reducerat till 1-2, vilket ger Viggan blodad tand. Eftersom många av de nya ännu inte är redo för matchtempo i 90 minuter, eller mindre än så, äger en mängd byten rum för att hålla syresättningen på en någorlunda sund nivå, vilket i sig sätter sina spår i spelet.

I den 65:e lägger Tauer en frispark som går till hörna och på denna är Nisse ytterst nära att nicka i mål, men bollen smiter utanför. I den 65:e har Viggan ytterligare en chans, men bollen boxas ut. Minuten efter får Spånga en högerhörna som nickas in. 1-3. I de två föregående matcherna hade Viggan släppt in ett mål i respektive match – på hörna. Nu sker det igen. Av Viggans fem insläppta mål har alltså tre tillkommit på hörnor och ett på straff. Här behöver uppenbarligen övas!

I den 75:e har Spånga ett skott i stolpen, vilket sände kalla kårar utmed ryggen, vilket får Viggan att satsa allt på ett kort och gå ner på en trebackslinje och skickar upp det längsta och tyngsta. Fille får i ett bra läge på ett skott i den 78:e, men som tas lätt om hand. Minuten efter skjuter Tauer på direktvolley ett hårt närskott som målvakten lyckas slänga sig på och få fingrarna på så att bollen styrs ut, helt otrolig räddning.

I den 81:a får Viggan en ny hörna, men även denna utan resultat, vilket är konstigt då hörnor normalt har varit Viggans styrka genom åren. I den 82:a är det dags igen för en ny hörna, men även denna rinner ut i gräset. Minuten efter är det dags för en frispark, men även denna blir resultatlös. Ett hett tips kan nu vara att intensifiera träningen på såväl offensiva som defensiva hörnor, liksom även på frisparksvarianter.

I den 87:e får Spånga en frispark strax utanför straffområdet, som går igenom muren och tvingar Rasmus till en dubbelräddning. Trots att Viggan trycker på och skapar ännu en hörna i den 89:e, så står sig slutresultatet. Ett för dagen förtunnat Viggan lyckades inte riktigt leva upp till förväntningarna från förra lördagen och trots att det svider måste man erkänna att segern för Spånga var rättvis, sett över hela matchen.

Nästa söndag kl 19.00 är det dags att ta sig an Blue Hill borta på Skytteholm och det brukar inte vara några lätta tillställningar det heller. I premiären slog de Hallonbergen med 3-2 för att sedan förlora mot Kista Galaxy med 0-4 och nu senast mot Andrea Doria med 1-3. Förhoppningsvis har många i Viggan då återvänt från sin frånvaro, så att vi kan mobilisera alla krafter för en välbehövlig seger.