Blue Hill - Viggbyholms IK FF 4-1 (1-1)
Söndag 3:e maj 2015, kl 19.00 på Skytteholms IP

Blue Hills alltid bastanta gossar är aldrig lätta att tampas med och Skytteholm har väl direkt heller aldrig varit en arena som Viggan sett fram emot att vistas på och denna gång var det dessutom extra rörigt. Historiskt sett har Viggan mött Blue Hill fyra gånger tidigare.

Första mötet var 2010, då Viggan i premiärmatchen spelade 3-3 hemma och sedan i sista matchen för säsongen då man säkrade en kvalplats till trean, genom att besegra Blue Hill med 5-3, på just Skytteholms IP. Sedan dröjde det till 2014, då det blev 2-2 borta, vilket följdes upp av en hemmavinst med 1-0 på Hägernäs IP.

Innan årets säsongstart hade Nordicbet tippat Viggan på en fjärdeplats (Kista Galaxy etta; Spånga tvåa; Andrea Doria trea och Blue Hill femma), vilket uppenbarligen legat som ett ok på de röda axlarna, om man får tolka inledningen av årets serie. Mot Spånga var vi faktiskt favorittippade efter femettan mot Andrea Doria, men där bedrog de sig Nordicbet, åtminstone sett till resultatet.

Även i söndagsmatchen mot Blue Hill, var Viggan favorittippade 1,65 mot 3,50 och även om man höll tyst om detta, så hjälpte det föga denna gång. Utan att dra några förhastade slutsatser om de övriga lagens kvalitéer, så har vi ändå fått möta de fyra lag som var tippade som fem i topp, vilket kan vara en liten men klen tröst så här långt.

Förra helgens resultat mot Spånga kunde vi vifta bort med att vi saknade ett halvdussin spelare från den eminenta insatsen mot Andrea Doria, men den här gånge fanns inget att skylla på. Enda manskapsförändringen var att Nisse Pasthy fick ställa sig mellan stolparna.

Alla var nog inför matchen lite omedvetet inställda på att vi skulle kunna smita hem med tre poäng från Skytteholm, det hade ju gått förr. Men svartare söndag får man leta efter, något som också kom att accentueras av att Blue Hill dagen till ära spelade i svart. Att solen sedan också gick i moln gjorde inramningen än mer målande. Men det började ganska bra.

Blue Hill (nedan kallat BH) höll på att ställa till det redan i början sedan Viggan fått en snedträff i de bakre regionerna, vilket följdes upp av en hörna, dock utan resultat. Viggan vann för övrigt åtminstone hörnstatistiken med 8-4, alltid något.

Men matchens fetaste chans kom i den 5:e, då Viggan på en högerhörna får en dubbelchans, där Ibbe nickar i förstaläget för att få se den andra chansen också gå upp i rök. Men ett jätteläge var det. Ett minst lika fett läge uppenbarar sig i den 8:e, då Oscar Maturana befinner sig inne i straffområdet och skulle väl under normala omständigheter ha kunnat ge Viggan ledningen, men han lyckas få bollen över mål, vilket i sig var en prestation.

Det osar katt nu. I den 9:e får Viggan en hörna där Oscar skjuter på mål, men målvakten tar bollen. Minuten efter är Mackan Flodmark igenom i en kapplöpning om vem som skall hinna först, målvakten eller Mackan. Mackan kom knappt tvåa på den bollen. BH stack dock upp och fixade en hörna i den 12:e som man nickade i stolpens utsida.

I den 17:e får Viggan en frispark, ungefär vid mittlinjens högerkant, som Ibbe exekverar med sådan finess att Fille Carlsson från ganska långt avstånd kan nicka otagbart in i mål, 1-0 till Viggan och en ganska rättvis ledning också. Viggan eldar på och i den 18:e får man en hörna, där Ibbe i ett bra läge dock nickar över.

I den 24:e är det dags för en ny hörna, som Viggan nickar mot mål, men där bollen tas av målvakten. BH kontar med en egen hörna två minuter senare och minuten efter har Göran Dahlberg ett bra läge, men som mynnar ut i intet. Minuten efter (28:e) skapar Viggan ytterligare ett bra läge, men även denna gång står lyckan inte de djärve bi.

I den 31:a är det åter kapplöpning om bollen med Fille på ena banan, men denna gång var det återigen målvakten som var en nanosekund snabbare. Efter en tilltrasslad situation nere på Viggans vänsterkant, där man inte lyckas sparka bort bollen, får en omarkerad BH-spelare möjligheten att raka in bollen i ett till 47% obevakat mål. 1-1, vilket kändes ytterst snopet i detta läge.

I den 37:e kan Anelis förse Göran med ett bra inlägg, men där Görans nyklippta tånaglar medförde att han inte nådde ända fram till bollen. Baklängesmålet bidrog till att pausvilan förmodligen inte upplevdes lika positivt, som det annars hade gjorts om man hade fått lite mer utdelning på de chanser som uppenbarats.

Även om man förmodligen lite till mans var övertygade om att, baserat på intrycken från första halvlek, det här skulle kunna bli tre poäng, så förstärktes denna känsla i inledningen av andra halvlek. En hörna i den 55:e följdes upp av ännu en tre minuter senare, där en BH-back tvingas nickrädda på mållinjen, men sedan tog luften för Viggan slut, kändes det åtminstone som.

I den 63:e får BH två farliga frisparkar strax utanför straffområdet efter varandra, där den första går i muren och ut, medan den andra tätt därefter till sist hamnar bakom Nisse, men en nitisk domare kan konstatera att en av BH-spelarna var offside, vilket kändes mycket befriande just då.

Sedan slocknar ljuset på Skytteholm i den 72:a minuten, eller om det var solen som försvann för gott bakom molnen. Hursomhelst, en BH-spelare skjuter ett skott, en bra bit utanför straffområdet, rakt framför mål. Nisse, som behandlat målvaktshandskarna med tvåkomponentslim innan matchen, gör som målvakter brukar göra. Upp med händerna för att greppa.

Men sedan är frågan vem som blir mest snopen, Nisse, skytten, åskådarna eller de övriga spelarna. Bollen går mellan Nisses händer in i mål. Hur detta gick till blir en fråga för utvecklingsavdelningen på Epoxylimföretaget. Men 2-1 till BH blev det i alla fall och där drogs nog en och annan tung suck. Även om Viggan inte stod att riktigt känna igen i den andra halvleken, så blev man riktigt bleka nu, samtidigt som adrenalinet hos BH-spelarna flödade fritt.

I den 74:e har i och för sig den nyinbytte Glenn Jonsson ett bra skott som dock omhändertas. Minuten efter en bra frispark som dock går högt över. Underläge och en kvart kvar kräver insatser. Tauer skickas upp på topp och ett visst osmotiskt tryck upplevs nu, liksom i förra matchen mot Spånga, då denna åtgärd också vidtogs. I den 75:e skapar Viggan ännu en hörna utan resultat.

Under detta osmotiska tryck drabbas Viggan av en kontring på sin högersida och i en hastighetstävling om bollen, där Mikael Houlst representerade de röda, lyckas denne fälla den svarte springaren, med påföljd att straff blåstes. Även i Spångamatchen åkte Viggan på en straff emot sig. Nu stod det plötsligt 3-1 till BH.

Inte nog med detta. Houlsten åker dessutom på en frilägesutvisning, varför Viggan får avsluta denna afton med endast 10 man och vi kommer nu därför att sakna Houlsten vid nästa match. Men eländet var inte slut än.

I den 83:a slår sedan BH in spiken i kistan på ett totalfrustrerat Viggan, som trots sina ansträngningar till utjämning, får se bollarna hamna i fel nät hela tiden. Fille har dock ett bra läge i den 84:e att putsa till resultatet, men även detta försök från de röda misslyckades.

BH var denna afton, åtminstone under den andra halvleken, betydligt tyngre och effektivare och man kan inte undgå att imponeras av deras kondition som räckte under alla 90 minuterna. Viggan vägde för lätt i den andra, även om man under den första kompenserat det med att springa lite snabbare och framförallt mer.

BHs strategi att i de flesta lägen rensa bort alla farliga bollar i backlinjen kom att bära frukt, något som Viggan kanske skall kika lite närmare på. Viggans försök att allt som oftast såga sig igenom mittfältet innebar en hel del tappade bollar, som ibland också skapade farliga kontringsmöjligheter. Även om det såg bra ut, visade det sig inte alltid så effektivt.

Matchen avgörs alltså under den sista kvarten och återigen är det ett straffmål som bidrar till att underminera såväl humör som spel. Ett mål betyder så mycket, särskilt som det hamnar i fel kasse. Nu är det bara att spotta i nävarna och försöka komma igen mot Sollentuna på lördag.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19