Ursvik IK - Viggbyholms IK FF 0-2 (0-1)
Söndag 17:e maj 2015, kl 18.00 på Ursviks IP

Vädermässigt var det usch, usch i Ursvik. Regn hela dagen och under hela matchen och det är svårt att hitta något liknande. För Viggans del blev det dock en avslutning i solsken, resultat- och spelmässigt.

Viggans senaste matcher har kantats av oförklarliga baklängesmål och kanske framförallt lika oförklarliga missade målchanser, vilket sammantaget har lett till en icke oväntad frustration, något som förlusten senast mot Sollentuna understryker.

Trots alla missade chanser och insläppta mål, ligger Viggan dock målmässigt inte alltför risigt till i tabellen med sina 10 gjorda och 11 insläppta mål. I dagsläget innebär det en åttondeplacering på 6 poäng, 9 poäng upp till ettan, men bara 3 poäng till sistaplatsen och ett koppel av lag som flåsar i nacken.

Söndagens vinst mot Ursvik var således inte helt oviktig, för att uttrycka det milt. Men nu går det inte som efter storsegern mot Andrea Doria (5-1), att luta sig tillbaka och tro att allt går per automatik. (Vilket det inte heller gjorde efter den matchen). Tvärtom, nu gäller att dra åt skosnörena extra hårt och låta adrenalinet flöda i de kommande matcherna för att hålla undan.

Senast Viggan mötte Ursvik i seriesammanhang var 2013, då Viggan vann såväl borta som hemma med 2-0, varför man inför denna match gärna lutade sig mot statistiken. Ursvik, som samma år åkte ur fyran, hade nu återhämtat sig och var återuppflyttade.

Man kunde redan innan matchen känna i omklädningsrummet att alla var överens om att ge järnet denna dag, vilket man också skulle komma att göra. Som vanligt var det dags att ställa en nykomponerad elva på benen, då några kuggar saknades denna dag, som exempelvis Tauer, Houlst och Glenn.

Många drog sig nog in i det längsta innan man lämnade det torra omklädningsrummet för att strutta ut i regnet, men kl 18.00 var alla tvungna att stå uppställda, efter att innan ha ”värmt upp” i den kylslagna blötan så att man var tillräckligt genomsur.

Viggan öppnade starkt och redan efter tre minuter kommer första hörnan (av totalt 8 i denna match). I den 6:e minuten avlossar Lukas Braunschweig ett rykande skott mot Ursviks vänstra kryss som målvakten lyckas tippa till hörna.

På denna hörna, som läggs av Göran Dahlberg, skapas totalt kaos i Ursviks målområde, där ett antal Viggbyiter gör sitt yttersta för att få en tå på bollen, dock utan att lyckas med mål som avsikt. Två minuter senare är det dags för en ny Göranhörna, dock utan resultat.

I den 13:e får Göran på ett rungande kanonskott, vilket räddas av målvakten som tvingas boxa ut bollen och det var fler gånger som Ursvik kom att räddas av denne målvakt. Tre minuter senare är Martin Brogren framme och oroar vid målområdet, men skottet blockas av en tillskyndande back.

I den 17:e kommer Göran ytterst nära, men bollen styrs ut till hörna, där Oscar Maturana efter denna får ett mycket fett läge, men med lite för mycket kraft i skottet får han se bollen gå högt över. Första gången som Ursvik antecknas för en egentlig närvaro på Viggans planhalva var i den 18:e, då de får en hörna, som dock Rasmus i målet avvärjer förtjänstfullt.

Även i den 21:a sticker de upp igen och Rasmus får rädda till hörna, men mycket mer än så var det knappast under den första halvleken. I den 24:e håller sig Lukas framme, men ankommer en nanosekund för sent, då målvakten hinner ner först. I den 28:e har Martin ett jätteläge, men en tillskyndande back räddar målet från påhälsning, endast 60 cm från mållinjen.

Anelis slår en hörna i den 29:e och minuten efter avlossar Viking stora artilleriet, men skottet räddas. Två minuter därefter är Viking i farten igen, men den här gången skjuter han över ribban. Viggan har som synes anlagt en stor press och formligen belägrar Ursviks straffområde och i den 33:e tror man att Lukas skall bli målgörare, men skottet räddas igen.

Men Lukas ger sig inte och två minuter senare är han i farten igen, men den här gången fälls han som en fura och domaren pekar på straffpunkten, som inte finns, varför ett uppskattat stegande tar vid. Sten, alias Einstein, stegar fram som exekutor och läger bollen på plats.

Med tanke på hur svårt Viggan haft det (bl a en missad straff) med att göra mål på sina chanser i tidigare matcher, var detta ett välkommet tillfälle och kanske en välbehövlig hjälp. Einstein gör inget misstag. 1-0 till Viggan och nervtrasslet rätade säkert ut sig både här och där.

Lukas, som uppenbarligen gillar krutrök, avlossar ytterligare ett skott i den 40:e, som även det räddas. Minuten efter får Göran ett klockrent läge att öka på ledningen, men tar förmodligen även han i för mycket, varför han får se bollen susa över ribban.

Halvleken avslutas med att Ursvik får en hörna i den 43:e, som Rasmus enkelt tar hand om och i den 44:e skjuter Viking över i ett bra läge. Ja, Viggan skapade som vanligt många bra lägen, men att få in bollen mellan stolparna var desto svårare och det var väl därför tur att straffen kom, som lite hjälp på traven.

Dyngsura av svett och nederbörd samlas de röda inne i omklädningsrummet och det rådde ingen tvekan om att alla var synnerligen nöjda med sin insats, även om det var lite målfattigt. Det var en taktiskt sett extremt väl genomförd halvlek, där särskilt mittfältet, med hjälp av försvaret, skapade en ogenomtränglig Maginotlinje.

Under samlingen tar Göran till orda ”Grabbar, vi måste hålla oss framme på returena!” vilket lät väldigt bra, med tanke på hur många gånger bollen legat och dallrat inne i Ursviks straffområde. Vad Ursvik pratat om i sitt omklädningsrum är ovisst, men något måste de ha lyssnat till.

I den 49:e får de till en hörna som Ramus dock tar utan större besvär. Minuten efter blåses nyss nämnde Rasmus av för att ha hållit i bollen för länge, dvs mer än sex sekunder. Anledningen var att en Ursviksspelare stått i vägen, ett skäl som domaren dock inte tog till sig. Detta innebar en farlig frispark vid yttre målområdeslinjen, som dock tog i muren när den väl slogs.

Man skall leva som man lär tänkte nog Göran, när Lukas i den 52:a minuten driver in mot mål och när skottet väl kommer, returneras bollen ut till Göran, som likt en kobra hugger direkt och trycker in bollen otagbart i mål. 2-0 till Viggan. 1-0 kändes tunt, varför 2-0 kom att kännas betydligt tryggare.

I den 57:e får Filip ”Fille” Carlsson på en rökare som dock tas. Göran slår en hörna i den 60:e som följs upp av en från Martin i den 62:a, bägge utan synbart resultat. Viggan, som så här långt i matchen, dominerat såväl spel som chanser, har nu tappat lite av första halvlekens adrenalinstinna spel, vilket Ursvik inte är sena att utnyttja.

Mellan den 65:e och 68:e lyckas de inte skapa mindre än fem hörnor på raken, alla dock utan att påverka matchresultatet tack vare två räddningar på mållinjen. Trängda av underläget lyfter sig Ursvik och skapar mer oreda än vad man vant sig med, även om Viggans mittfält och försvar röjer undan alla försök till genombrott.

Det känns som de fått ett mentalt övertag just under denna period i matchen, men Viggan äter sig in i matchen igen och skapar två hörnor i den 75:e och 83:e, bägge slagna av Göran. Viggan har nu på de två senaste matcherna skapat inte mindre än 22 hörnor och ingen har lett till mål. Här måste uppenbarligen övas!

Ursvik sticker upp i den 87:e, då man får en frispark som Rasmus dock tar och minuten efter drabbas Rasmus ånyo av en petimetertillrättavisning, då han enligt domaren befunnit sig utanför målområdeslinjen med en tå vid utsparken. Ny frispark vid målområdeslinjen. Även denna gång utan resultat.

Trots det urusla vädret var detta ändå en solskensvinst för Viggan, som så väl behövde den, både för självförtroendet och inte minst för tabellplaceringen. En kanoninsats av alla, men framförallt en kollektiv seger, där alla jobbade för varandra. Kan vi ta med oss detta till på lördag så skall Kista SC få sig en match de också.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25