Viggbyholms IK FF - Kista SC 1-2 (0-1)
Lördag 23:e maj 2015, kl 13.00 på Hägernäs IP

Förra året när Viggan mötte Kista SC som då var nykomlingar i division 4, blev det 1-1 i premiärmatchen borta, sedan Mikael Sten kvitterat på övertid, något som även höll på att hända igen i sista sekunden i dagens match, då han tilldömdes en straff. Hemma gick det betydligt enklare då Viggan vann komfortabelt med 3-0.

Dessvärre så går inte allt som smort i år, då Viggan lider av målgörarångest, något som kostat oss åtskilliga poäng hittills. Trots ofta övertygande spel i de flesta av matcherna, kanske Blue Hill undantaget, så kunde Viggan ha fått med sig åtminstone en poäng i de flesta övriga matcherna, liksom även denna dag.

Likt samtliga föregående matcher har Viggan inte lyckats ställa samma manskap på benen två matcher i rad och så var fallet även i dag. Nu saknades bl a Göran Dahlberg, Jan Tauer och Mikael Houlst, en trio som säkert inte heller skulle ha gjort bort sig mot serietvåan och vårens kometlag Kista SC.

Ny mellan stolparna var nygamlingen Patric ”Kajan” Kajhed, som var med senast 2010, när Viggan kvalade upp till division 3. Bortsett från att ha räddat ett soloframträdande, hade Kajan inte särskilt mycket att göra denna dag, då Kistas bägge mål kom på en frispark respektive straff. Allt annat var mest lättare plockpotatis för denne garvade räv.

En som inte hade det riktiga flytet denna dag var Anton Johnsson, som pga ett urladdat telefonbatteri försov sig och missade samlingen och anslöt en dryg kvart innan match, men med tanke på vad som senare skulle hända i inledningen av matchen, kanske Anton skulle ha föredragit att ha stannat kvar i bädden.

Hursomhelst, domaren blåser till spel och redan efter två minuter kommer ”Fille” Carlsson farande på vänsterkanten och kommer så långt att han etablerar ögonkontakt med målvakten och en enkel tåfis skulle med absolut största sannolikhet att gett Viggan ledningen. Fille väljer istället helt osjälviskt att spela in till höger, där Glenn väntade, men duffar och bollen rullar istället försmädligt sakta till en motståndare.

Kista tar därefter över mer och mer av bollinnehavet, dock utan att skapa några farligheter, men antecknas säkert för 65 – 35 procent av spel med boll. Kvicka var de dessutom, vilket medförde en hel del bolljagande från Viggans sida. Efter 16 minuter får de en frispark, av många bedömd som billig, särskilt mot bakgrund av att Viggan rätteligen borde haft en i momentet innan.

Detta oaktat, lyckas de förpassa bollen över muren och in i Kajans högra hörn. Ingen stänkare, utan ett väl avvägt lobbskott, avlossat strax utanför straffområdeslinjen. Lite snopet kändes det, förmodligen mest så för Kajan själv, som säkert inte såg när blixten slog ner. 0-1.

Viggan hade så här lång inte direkt övertygat, något som Kista emellertid hade gjort. Viking hade dock under tiden hunnit med att skicka in ett bra inlägg, som dock rann ut i gräset. I den 17:e får Kista en hörna och nu började man känna sig lite obehaglig till mods. Kista hade ju presenterat en imponerande poängskörd så här långt i serien.

När man som mest sitter och väntar på att Viggan skall komma igång, drabbas laget av ett rött kort, sedan Anton valt att uttala sig (om än riktat till sig själv) på ett sådant sätt, att genuspanelen med ansvar för könsrelaterade uttryck, fann det läge att ingripa från kanten. Domaren, som inte var van vid sådana uttryck var idel öra, utdelar därför sitt rödaste kort och Anton fick återgå till bingen.

En synnerligen svart kvart för Viggan. Detta medförde nu att man skulle tvingas överleva de närmaste 70 minuterna med endast 10 man på planen. Viggan känner nu pressen och med redan ett baklängesmål, upplevs varje initiativ från Kista som ytterst nervpåfrestande. Dessbättre inskränker sig det nu bara till ett riktigt försök under den första halvleken, men ett riktigt sådant.

Men Kajan är med på noterna och räddar det uppkomna friläget i den 27:e minuten och alla pustar ut, då fruktan för ett ras lätt skulle kunna frammanas av den uppkomna situationen. Dessbättre kan Fille lätta på trycket i den 30:e, men anfallet blåses av för offside. Men riktigt fet Vigganchans skulle dock uppenbara sig inom kort.

I den 34:e får Glenn, efter diverse trixande inne i målgården, en jättechans och avfyrar den stora kanonen från höften efter en cirkulärrörelse, men målvakten hinner precis få upp händerna under ribban och tippar till hörna. I det kaotiska läge som föregick skottet, kändes det som att här skulle Viggan kunna kvittera, men så icke.

På hörnreturen håller sig Martin ”Bragi” Brogren framme och avlossar ett skott, som målvakten med viss möda kan styra till en ny hörna. Glenn kan sedan i den 43:e skapa en halvchans, men i övrigt finns inte mycket att rapportera om den första halvleken. Viggan hade större felprocent på sina passningar och mindre bollinnehav än Kista, men detta oaktat stod man upp betydligt bättre än vad man kunde ha förväntat sig med bara 10 man.

Nu var frågan om Viggan skulle orka stå emot under andra halvlek. Oddsen att man skulle ta hem segern var i och för sig ganska höga, men man skulle kanske kunna rädda hem en poäng och på så sätt klara sig ganska helskinnande ur det uppkomna läget. Redan efter 8 minuter in på andra halvlek gör man ett försök att justera resultattavlans innehåll, dock utan att lyckas.

Efter 13 minuter skjuter Kista ca 5 meter över Kajans aluminiumram och två minuter senare är Glenn framme och skjuter ett stenhårt vinkelskott från ganska nära håll, men målvakten lyckas styra ut bollen till hörna. Trots att man bara är 10 man på planen, så trycker Viggan ändå på, vilket är beundransvärt. I den 65:e skjuter Viking från ett ganska bra läge, men då inställningen av elevationsvinkeln var bristfällig, går skottet över.

I den 66:e antecknas Kista för en hörna, som blev resultatlös, men i övrigt känns det som om det är Viggan som trycker på. Vid ett dylikt tillfälle, i den 68:e, får Viggan se ett skottförsök rikoschetteras så illa, att det leder till en kontring för Kista. Men dessbättre för Kajan & Co, så går skottet hästlängder utanför.

Noterbart från matchen är att domaren blåser ganska friskt för frisparkar, i synnerhet till nackdel för det röda laget, känns det i vilket fall som. En av Viggans fetaste chanser dyker sedan upp i den 74:e minuten, sedan Kistas målvakt misslyckas med att ta fast bollen och släpper retur till hungriga Viggbyiter.

Alla slåss om att få en tå på bollen utan att direkt lyckas, innan man till sist kan frigöra den så pass, att skottläge uppstår för en mer fristående person. Målvakten är då liggande på marken och målet är tomt. Den som får chansen är Sebastian Kraitsik. Han väljer skottlobbsmodellen, men får se att han tagit i för hårt och att bollen därför passerar över ribban och det tomma målet.

I den 75:e är Viking på gång igen, men fortfarande med felinställd elevationsvinkel, varför även detta skott går över. Nu går Viggan samtidigt ner på en trebackslinje i jakten på en kvittering, vilket ger Glenn en bra möjlighet, efter ett riktigt bra anfall i den 79:e minuten. Inlägget går just framför målvakten, men ingen av de röda nådde fram.

Om första halvlek gick på poäng till Kista, så är det mesta under den andra halvleken mycket i Viggans händer och det finns förhoppningar om att en kvittering inte är långt borta. Sålunda bjuds Viggan på en jättechans, när en av Kistas backar är ytterst nära att nicka in bollen i eget mål, men den dristige målvakten hinner få upp några fingrar på bollen och lyckas tippa till hörna.

Under denna formidabla press drabbas Viggan, inte helt oväntat, av en kontring i den 86:e minuten, där en Kistaspelare kommer helt ren med Kajan. Men önskan om att punktera matchen och bli matchhjälte blir för stor för den unge Kistaspelaren och han trycker iväg bollen långt utanför.

I den 88:e däremot har Kista större tur med sig, sedan bollen oturligt studsat upp på en underarm, något domaren inte är sen att påpeka och på den utdömda straffen kan Kista göra 0-2 och luften skulle därefter ha kunnat ha gå ur vilket lag som helst, men inte ur Viggan visade det sig.

Istället blåstes det till full attack med allt vad man hade och i den 90:e kommer utdelningen, sedan Nisse kan pressa in 1-2 på en retur. Viggan börjar trots den sena timmen få vittring och tänjer sig till det yttersta, vilket i matchens sista anfall medför att Mikael Sten välts omkull inne i straffområdet. Gud hör bön!

Det sista som händer i matchen är att Mikael ”Einstein” Sten tågar fram med bollen och lägger den på straffpunkten. Publiken kan redan se rubrikerna på löpsedlarna: ”Chockvändning av Viggan!”. Einstein, som i matchprogrammet redogjort för den tidigare straffläggaren Vikings sömnproblem, efter straffmissen mot Kista Galaxy i premiären, tar nu sats. Publiken håller andan.

EN poäng inom räckhåll och ett under är på gång att ske, två mål på i princip övertid. Skulle det bli en sensation? Svaret på den frågan kom sekunden senare, när Einstein & Co får se bollen vina högt över ribban ut mot E18. Förlust, men en ytterst hedersam sådan, även om det aldrig kommer att synas i tabellsammanställningen. Vem skulle ha velat lägga den straffen i det läget? Ja inte undertecknad i vilket fall.

Ännu en förlust i raden av oflytsmatcher, som lika gärna skulle kunnat ha medfört en poäng. Nu gäller det att ruska av sig detta, så att det inte blir en självuppfyllande profetia med oflytet. Nästa lördag finns chansen att Viggan kan ta poäng igen, gärna då allihop. Svårt att en sådan här dag lyfta fram någon särskild spelare, då insatsen kännetecknades av en ytterst habil kollektiv insats, där ledordet skrivs ”hög moral”.