IFK Vaxholm - Viggbyholms IK FF 1-0 (1-0)
Lördag 30:e maj 2015, kl 16.00 på Vaxö IP

Lördagens derbymatch mellan Vaxholm och Viggan ute på Vaxö IP måste ha varit den blötaste tillställningen så här långt lagen emellan. Och det har blivit några med åren. Sedan 1999 hade lagen mötts 16 gånger, med ett uppehåll för åren 2000-2005, då Viggan låg i en division högre, samt 2011 och 2012 då Viggan låg i division 3.

Under dessa derbyår hade Viggan vunnit sju gånger, spelat oavgjort i fyra matcher samt förlorat i fem. Den totala målskillnaden uppgick till 27 – 20 i Viggans favör. Största målskillnaden i en match var 2006, då Viggan vann borta med 5-0 för att 2008 på samma plats förlora med 6-0. 2009 och 2010, som var två riktigt goda år för Viggan, vann man också alla matcherna.

Förra året, som då ligger betydligt närmare till hands, vann Viggan hemma med 2-0 och spelade oavgjort 2-2 borta, sedan man haft ledningen med 2-0 i halvlek. Matcherna mellan lagen har alltid betraktats som derbyn, även om avståndet klubbarna emellan kan synas lite väl avlägset. Detta oaktat, har det alltid varit spännande och jämna tillställningar, med några få undantag som sagt.

Årets serie verkar bestå av vinnare och förlorare, där en tydlig vattendelare placerar sex lag tätt hoppackade i den undre halvan, medan det för tillfället verkar gå betydligt bättre för dem ovanför vattenytan. Spånga verkar ha ryckt åt sig initiativet i år, även om man har några lag från Kista som flåsar i nacken.

Betydligt mer spännande och intressant verkar det dock vara i bottenregionen, där sex lag just nu synes indragna i en dramatisk kamp om att få slippa sitta med Svarte Petter i höst. Innan dagens match låg Vaxholm en poäng efter Viggan och en seger för endera laget skulle göra att man slapp direktkontakt med kölsvinet. Nu blev det Vaxholm som drog det längsta strået.

Bägge lagen hade fått en synnerligen motig inledning på serien och efter sju omgångar ståtade man med bara sex respektive fem poäng i tabellkolumnen. I det läget kan det ju vara en klar fördel med hemmaplan, särskilt som det också är på konstgräs, vilket i och för sig var tursamt denna dag med tanke på väderförhållandena.

Trots en betydligt bredare trupp i år har Viggan inte lyckats mobilisera samma lag två matcher i rad, huvudsakligen beroende på allt från bröllop, resor, skador och maratonlopp. Så var också fallet denna dag, då flera spelare saknades. Å andra sidan hade man införlivat Gustaf Svensson, med tidigare erfarenhet i Viggan, mellan stolparna och han hade säkert valt ett annat startdatum om han kunnat, med tanke på vädret.

Matchen blåstes igång 16.10, 10 minuter efter tidtabellen, förmodligen beroende på att spelarna inte hittade till planen från omklädningsrummen, alternativt att de låg närmare en kilometer från planen beroende på det aldrig avslutade byggprojektet kring arenan och att man därför inte hann fram i tid. Nåväl domaren blåste alltså igång matchen och knappt hade han hunnit göra det förrän det stod 1-0 till Vaxholm. Hur kunde det gå till?

Ja, det frågar sig säkerligen många än idag. Men i den 3:e minuten får Vaxholm en frispark en bit utanför Viggans straffområde och även om det var gott om folk framför Gustaf i målet, så lyckades en Vaxholmsspelare vid namn Marcus Sundberg få en fot på bollen, så att den gick in i nätmaskorna. Det går säkert att hitta någon eller några skyldiga vid en eventuell efterföljande rättegång.

Detta var inte direkt den inledning Viggan hade tänkt sig. Det ihållande hällregnet bidrog inte heller till att höja humöret på de inblandade. Trots denna olyckliga och dramatiska inledning hängde inte Viggan läpp, utan försökte att rätta till den uppkomna situationen. Detta skedde huvudsakligen på den vänstra kanten av någon outgrundlig anledning.

I den 9:e får Göran Dahlberg ett skottläge, men alltför löst. Bollen gick dock ut till hörna, som ej medförde några förändringar resultatmässigt. I den 14:e får Martin Brogren en chans till att höja på mungiporna, men även denna hörna blev resultatlös. Signifikativt för matchen är att Viggan har det största bollinnehavet och vill skapa något framåt, ehuruävensom dessa försök oftast inte skapar några direkta farligheter.

I den 18:e antecknas Mikael Houlst för ett skott som tas av målvakten och i den 23:e har Filip Carlsson ett bra läge, men skottet blir alltför löst och det var så det kändes, allt blev för löst, mycket säkert beroende på regnet. En annan bidragande orsak kan också vara att Vaxholm hade samlat de flesta av spelarna i form av ett igelkottsförsvar, varför det ofta var fullpackat när Viggan kom.

Vaxholm har dock inte stillatigande lagt sig enbart på försvar, utan man sticker upp emellanåt i giftiga kontringar och särskilt Jan Tauer och Mikael Sten briljerar i Viggans försvarslinje och ser till att ingen kommer igenom. Även om Viggan antecknas för det större bollinnehavet, så lyckas man ändå inte få någon spets på avsluten. Ännu ett skott omhändertas sålunda i den 25:e minuten.

I den 35:e ges ett ypperligt exempel på en dylik kontring som blir till ett jätteläge, men avstyrs i sista sekunden. I den 38:e har Vaxholm en farlig nick efter en frispark, men den går över, men den satte nog skräck i många med tanke på vad som hände inledningsvis. Lagen antecknas under denna tid även för var sin resultatlös hörna.

I den 45:e lägger Brogren ett fint inlägg från vänster, som Nils Pasthy nickar mot ribbans undersida, men målvakten hinner upp med fingrarna. Viggan kunde, trots förhållandevis bra passningsspel emellanåt och ett större bollinnehav, inte skapa några direkta målchanser, vilket var ovanligt för det lag som i tidigare matcher skapat massor av chanser och dessvärre även bränt dessa.

Andra halvlek blev mycket av ett karbonpapper av den första och det finns egentligen ingenting av värde att notera från denna regndrypande fortsättning. Filip försöker sig på ett skott redan efter två minuter men det går för högt över. Vaxholm däremot hade två riktigt feta chanser att dryga ut sin ledning. I den 60:e minuten får man ett friläge på sin vänsterkant, men Gustaf slänger sig och får en fingerspets på bollen, som därmed smiter förbi stolpen och ut till hörna.

Fetaste möjligheten för hemmalaget kom dock i den 77:e, då Gustaf var överspelad och man bara hade att peta in bollen i öppet mål, men en bra målvakt skall ha tur med sig och bollen går sålunda i stolpens insida och ut till Viggans stora lättnad.

Trots att man antecknades för större bollinnehav och idoga försök att komma igenom Vaxholms backlinje misslyckades man dessvärre helt denna eftermiddag. Trots de ovan nämnda farligheterna för Vaxholm, måste Viggans försvarsspel tillskrivas de bästa omdömen, men framåt var det idag ingen ordentlig spets. Det var för mycket av Lätta Kavalleriet, som red sig blodiga in i motståndarnas försvar, likt vid Balaklava 1854.

För många omständliga uppspel i mittfältet, i kombination med bolltapp i avgörande lägen, gjorde att udden försvann, något som i tidigare matcher varit Viggans fruktade vapen. Anspänningen, det tidiga målet och det urusla vädret lade sig säkert som en blytung filt över spelhumöret får man anta. Man får därför nu hoppas att nästa söndag bjuder på bättre väder (sol har utlovats) och att det egna naturgräset skall stå de djärve bi, då det kommer att behövas.

Det blir då Viggans andra derbymatch i rad, av de tre som står på tapeten och man behöver knappast anmärka att det är viktiga poäng som ligger i potten hela tiden nu. Därför gäller det att försöka skaka av sig det mesta från helgens match och gå ut och spela avslappnat på söndag och ha kul, förhoppningsvis inför en samlad storpublik.

Den matchen kommer ju också att direktsändas via webben på Norrortsnytt.se / Norrorts-TV, varför det blir lättare att bilda sig en egen uppfattning efteråt om vad som hände och inte bli hänvisad till att läsa den enögdes drapor.

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17

Laguppställning
Gustaf Svensson
Ibrahim Marrakchi
Jan Tauer
Martin Brogren (65)
Mikael Houlst
Filip Karlsson
Göran Dahlberg
Nils Pasthy (69)
Anelis Redzic (78)
Mikael Sten, K
Viking Peterson
Gustaf Sedvallson, avb (78)
Hugo Landberg, avb (65)
Sebastian Kraitsik, avb (69)
Pontus Tavemark, avb
Patric Kajhed, avb

Målgörare
-

(se skytteligan)

Gula kort
Mikael Houlst (23)
Jan Tauer (64)
Göran Dahlberg (86)

Röda kort
-

Domare
Eshaq Ayobi, HD
Hossein Yazdani, AD1
Antoni K. Pagonis, AD2

Matchens Viking
Mikael Sten

Matchens VIKing

Publik
26 personer

Väder
Spöregn, blåsigt, +10