Viggbyholms IK FF - Täby City 3-1 (1-0)
Söndag 7:e juni 2015, kl 12.00 på Hägernäs IP

Årets första riktiga derby, det mellan Viggan och Täby City, hade föregåtts av visst medialt intresse, då 20 stycken engelska ”groundhoppers” skulle komma på besök. Väderutsikterna inför matchen hade växlat dag från dag, men till sist blev det riktigt hyfsat väder och till skillnad mot förra lördagen blev det uppehåll, med inslag av solglimtar.

Matchen föregicks också av en hel del spekulationer, särskilt mot bakgrund av vad som skedde förra året då lagen möttes. Då utklassade nykomlingarna Täby City Viggan med hela 6-1 på Tibblevallens konstgräs, en minnesbeta som sitter i än idag. Bättre gick det då för Viggan i returmötet hemma på naturgräset då man vann med 4-2, efter en till synes trygg 2-0 ledning i halvlek.

Det var inte bara poäng matchen handlade om, det fanns även en hel del lokal prestige att slåss om, inte minst sedan Täby City sedan ett par år även innefattas av två gamla Vigganspelare, Tom Gyldorff och David Källman. Inför matchen sa Tom bl a så här: ”Kommer förhoppningsvis bli många närkamper och det laget som vinner närkampsspelet, vinner matchen. Får jag bara in en rejäl tryckare på Houlst vinner vi.”

Så här i efterhand kan det konstateras att Tom tydligen fick in åtminstone en tryckare, om det var på Houlst skall vara osagt, men ett gult kort fick Gyldorff med sig hem ändå. Viggan var å andra sidan betydligt hetare vad gäller närkamper, åtminstone om man får se till antalet erhållna gula kort, fem stycken. Sedan skall vi inte tala om alla frisparkar som Viggan fick emot sig, de måste ha överskridit dussinet. Så den matchen vann Viggan också.

Men nu till själva matchen. Det kan redan nu avslöjas att hela första halvlek till att börja med luktade derby, dvs återhållsamt och försiktigt och även om Viggan anses ha haft det största bollinnehavet och även sågs vara lite mer alerta, så tyckte åtminstone engelsmännen på läktaren att det var lite ”slow motion” över det hela, vilket kanske inte är så underligt med tanke på vad som låg i potten: tre poäng.

När domaren väl blåser liv i matchen, redan kl 12.00 på dagen, hade 129 intresserade åskådare letat sig ner till Hägernäs IP och de fick till att börja med se Viggan ta initiativet i matchen. I den 6:e minuten får Viggan en frispark strax utanför straffområdet, som Göran Dahlberg skickar in i gröten, dock utan att någon signalerar för mål. Inne på frisparksämnet kan vi konstatera att Jan Tauer två minuter senare gör en da capo och denna gång nickar Anton utanför, men ett litet sus hördes.

I den 11:e skapar Filip Carlsson ett bra läge, men det hela mynnar ut i en Dahlbergshörna som blev resultatlös, dock inte beroende på den som slog hörnan. I den 15:e lyckas Glenn Niclas Jonsson tråckla sig igenom på sin vänsterkant och trycks ner strax innanför straffområdeshörnan och det fanns nog en del som vädrade någon form av kompensation där, men så blev icke fallet.

I den 18:e så får Viggan en riktig fet möjlighet när Oscar Maturana får bollen ungefär vid straffpunkten och får säkert en stark euforisk känsla inom sig, som dock inte motsvaras av det skott han får iväg. Skottet blev en lam sk ”ormdödare” och kunde lätt plockas upp av målvakten. Bättre skulle det då gå för Viggan två minuter senare.

I den 20:e kommer Glenn åter farande på sin vänsterkant, släpper bollen till Martin Brogren som vinkelpassar bollen snett inåt-bakåt till Göran Dahlberg som är med på radarspelet. Göran vidarebefordrar bollen till Viking Peterson, som välplacerad i slottet drar Tom Gyldorff vid näsan, för att sedan lägga en förmodad tåfis otagbart in i nätmaskorna. Precis den öppning Viggan behövde. 1-0.

Viking, som tidigare tillsammans med Tom Gyldorff hade uttalat sig i matchprogrammet, hade då sagt att: ” Slutligen, kanske det viktigaste, Görans käpphäst! Det kommer bli avgörande, speciellt i den här matchen, att vilja gå in och vinna alla dueller och andrabollar.” Där måste vi nog ge Viking fullt medhåll och extra roligt var det kanske för Viking att det var just Tom som fick se sig passerad i detta läge.

Täby City, som inte riktigt stod att känna igen från förra året, stack dock upp emellanåt utan att egentligen skapa några farligheter, men i den 23:e får man dock en farlig frispark utanför straffområdets ena hörna, sedan Anton ådragit sig domarens uppmärksamhet och förärats ett gult kort. André i City slår frisparken, men Patric Kajhed i Vigganmålet är med på noterna och slänger sig och räddar målet från påhälsning.

Resten av halvleken blir en ganska trist tillställning, där egentligen ingenting händer. Viggans mittfält gör denna dag ett ypperligt arbete och vinner som oftast de flesta dueller, såväl i luften som på marken. De i City som eventuellt kom igenom, stoppades senare effektivt av Viggans hermetiskt tillslutna backlinje.

Precis när alla förbereder sig för pausvila, skapar Täby City sin första och egentligen enda farlighet, när de få se bollen ta i Patric Kajheds högra stolprot. Det såg dock ut som om Patric ändå verkade ha läget under kontroll. Men vilken pausvila för Viggan det hade blivit annars.

Ett mål för City där kunde ha förändrat matchbilden, men så blev nu icke fallet. Istället utökar Viggan sin ledning till 2-0 i den 49:e minuten, detta sedan Göran Dahlberg hade lagt en hörna från vänster. En alltför lång sådan upplevde nog de flesta. Men den långe och ståtlige Viking Peterson är med på noterna och lyckas fånga bollen med pannan så att den nickas in i spel igen.

En bra bit utanför straffområdet står lagkaptenen Mikael Sten och väntar ivrigt. När han väl får bollen av en motståndare, kan han efter en snabb tillrättaläggning, på ett snärtfullt sätt och med stor krafttillförsel, förpassa bollen spikrakt upp i krysset. 2-0 och förmodligen bli föremål för en nominering till årets snyggaste mål.

Tre minuter senare får Viggan två jättelägen att punktera matchen. Det sker i den 51:a minuten. Först får Filip Carlsson, öga mot öga med målvakten möjlighet att skjuta in bollen i maskorna, men skjuter mitt på. I momentet efter har Glenn ett exakt lika fördelaktigt läge, men även han föredrar att skjuta mitt på målvakten. Men nära var det.

Med en halvtimme kvar av matchen börjar Täby City att försöka trycka på lite, dock utan att egentligen skapa några farligheter. I den 58:e får man exempelvis en dubbelhörna utan resultat. Trots ett visst illusoriskt tryck på de röda, står dessa dock upp mangrant och släpper inte igenom några oinbjudna gäster.

Under denna motoffensiv kan Viggan utnyttja läget genom att göra 3-0 i den 63:e minuten. Filip Carlsson får tag i bollen i mitten av Citys planhalva och skickar ut bollen på vänsterkanten, där Glenn huserar. Glenn avancerar och gör sin gubbe och i ganska snäv vinkel trycker han in bollen i bortre delen av målburen. Ytterligare ett klassmål denna dag.

I den 71:a får Viggan ett två-mot-ett-läge, men överkomplicerar situationen så att målvakten kan ta bollen. Trots en hård motvind står Viggan upp ordentligt och verkar vara av den fasta övertygelsen att matchen ännu inte är vunnen, förrän domaren blåst av matchen.

I den 81:a minuten har Filip ”Fille” Carlsson ett jätteläge att definitivt avgöra matchen, när han från ganska nära håll förpassar bollen klockrent i stolpen. Bättre går det då för Täby City i näst sista matchminuten, då man efter inkast och ett vidarebefordrat inlägg, snyggt kan nicka in en reducering till 1-3. Men sista ordet var inte sagt med detta.

Martin Brogren kan i den 91:a minuten ensam med målvakten putsa siffrorna ytterligare, men skjuter även han rakt på målvakten. Kort därefter blåser domaren av matchen och Viggan stod som segrare med 3-1 och innehavare av tre ytterst viktiga poäng.

Det var inget skönspel som det bjöds på denna dag och även om Viggan gjorde tre riktigt snygga klassmål, så var segern ett resultat av en uppoffrande laginsats, där alla visste vad som stod på spel. Alla gjorde vad som förväntades av dem och alla kan vara riktigt nöjda med sin insats.

Dessvärre för Viggan innebar helgens resultat att man fortfarande räknas in bland de lag som fortfarande kämpar nere i bottenträsket, om än med en lite bättre målskillnad. Ursvik tog poäng mot Spånga och Sollentuna slog Kista SC, så det går aldrig att slappna av och på lördag väntar Danderyd borta, vilket också blir en riktig rysare.