Danderyds SK - Viggbyholms IK FF 2-3 (1-1)
Lördag 13:e juni 2015, kl 14.00 på Danderydsvallen

Lördagen den 13 juni blev årets första riktigt heta dag, både meteorologiskt och derbymässigt. Lagen har en lång gemensam historia bakom sig och sedan 2007 har man mötts 10 gånger, innan dagens match. Viggan har vunnit fem av dessa, spelat oavgjort fyra gånger och förlorat en gång, vilket var 2008. Tackvare stort övertag i målgörandet åren 2009 (8-0 och 6-1) och 2014 (3-0 och 4-0) var målskillnaden 27-7 i Viggans favör. I övriga matcher har det varit extremt jämnt.

Detta till trots var utgången av lördagens derby långt ifrån given, även om Danderyd med sin jumboplats hade inkasserat många förluster, åtta stycken, och därmed kunde vara föremål för en omedveten underskattning, vilket är synnerligen riskfyllt när det gäller just Danderyd. Viggan å sin sida hade inte heller de något att skryta med, då man själva hade sex förluster i bagaget.

Det unika med derbyn mellan Viggan och Danderyd är inte bara den långa gemensamma historien, utan även att det ligger en hel del familjär prestige i duellerna, då de normalt sett även brukar utkämpas mellan tvenne brödrapar. Bröderna Nils och Jonas Pasthy har valt varsin sida, liksom Anton och Kennie Johnson. Denna dag saknades dock brödraparet Johnson i respektive lag.

I Danderyd spelar sedan 2007 fyra gamla Vigganspelare, Daniel Niklasson, Martin Persson, David Rundgren och Jonas Pasthy, vilket även det sätter lite extra prägel på mötena. Bägge lagen har dragits med skador och till dagens match fick bägge lagen trixa lite extra med laguppställningarna.

För Viggans del hade man efter den senaste matchen Jan Tauer och Göran Dahlberg avstängda, Mikael Sten i USA samt bl a Anton Johnson, Oscar Maturana, Anelis Redzic och Lukas Braunschweig på skadelistan, vilket innebar en hel del ommöbleringar. En nykomponerad backlinje samt ett nästan helt nytt mittfält fick skapas, något som dock skulle visa sig fungera helt utmärkt.

Danderyd har trots sitt utsatta tabelläge och bortsett från några snedsteg, spelat ganska jämnt med de lag de mött, även om det blivit förluster och de poäng man tagit har varit mot Sollentuna (1-0) och nu nyligen mot Kista Galaxy (2-2) och med tanke på att det fortfarande återstår halva säsongen så kan mycket hända ännu.

Det här var Viggans tredje sk derby på raken. Första matchen innebar förlust mot Vaxholm 0-1, medan förra helgens vinst mot Täby City med 3-1, tillsammans med dagens vinst över Danderyd med 3-2, innebär att Viggan nu tagit sex poäng på de två senaste omgångarna, lika mycket som man gjorde på de inledande åtta. Vinsten över Danderyd innebar också att man gick förbi några lag i tabellen, även om det placeringsmässigt mer handlar om målskillnad, så tätt är det.

Danderydsvallen visade sig från sin absolut bästa sida med strålande sol och en grön och inbjudande gräsmatta, där det nybyggda komplexet bidrar till att göra arenan till en av de trevligare att besöka i norrfyran. Många motsatser finns i norrfyran. En stekande sol från en klar himmel kom att medföra att vattenpauser tillämpades under matchen, vilket kanske också behövdes.

Matchen började positivt för Viggans del när Houlst efter tre minuter skapar sig ett ganska bra läge men han tar i för mycket, varvid bollen susar en bra bit över ribban. Minuten efter slår Sebastian Kraitsik en hörna, som Glenn Jonsson i straffområdet drar en volley på, men skottet går utanför. I den 9:e är det dags för en ny hörna men även denna blir resultatlös.

Efter de första tio minuterna känns det som Viggan har koll på det hela och är också det lag som skapar mest framåt, även om det inte innebär några direkta farligheter. Men därefter äter sig Danderyd in i matchen och sätter Viggan under press, något som till sist också utmynnar i ett ledningsmål, 1-0, i den 16:e minuten. Kändes lite snopet trots Danderyds uppryckning.

I den 18:e får Nils Pasthy ett jätteläge. Ja, det går nog inte att beskriva det på annat sätt. Från mindre än tre meter står Nizze ensam med Martin Persson i Danderydsmålet, men Martin täcker vinkeln och skottet går mitt på och styrs ut till en hörna, som blir resultatlös.

Bortsett från en Danderydshörna i den 20:e och en Vigganhörna i den 24:e, finns inte mycket nytt att rapportera förrän i den 28:e, då Glenn Jonsson gör en av sina patenterade genombrytningar på vänsterkanten. Nizze hade då fått över bollen till Glenn, som forsar fram och på ett identiskt lika sätt som i matchen mot Täby City, sätter han bollen otagbart i nätmaskorna. Kvitterat till 1-1.

I övrigt är det mest derbykaraktär med mycket kamp om boll, men i den 43:e får Sebbe ett ganska fritt skottläge vid yttre straffområdet, men skjuter för löst och utanför. Sammantaget känns det som Viggan har ett okulärt övertag, även om lagen delar på målen, men Danderyd står upp bra och kämpar envist i backlinjen, där Jonas Pasthy utgör en förgrundsfigur och rensar bort det mesta.

Andra halvlek börjar med en Danderydshörna i den 48:e som dock blockas, men två minuter senare skapar Viggan ett riktigt bra anfall, som avslutas med att Sebbe drar på ett skott från ganska långt håll, men bollen går mitt i famnen på Martin Persson. Minuten efter en ny Danderydshörna, även den resultatlös.

I den 54:e har Ibbe Marrakchi spelat fram Hugo Landberg på högerkanten, som avancerar framåt och i steget får han på en riktig rökare av Einsteinklass, där bollen borrar sig upp i nättaket och Viggan har rest sig från underläge till ledning med 2-1. Ett mål som definitivt kommer att nomineras till Årets Mål, tillsammans med Stens mål i förra matchen.

I den 63:e lägger Martin Brogren en frispark, som när den väl dimper ner i målområdet är ytterst nära att resultera, då ett antal hungriga Viggbyiter håller sig framme som hungriga vargar. I den 69:e får Danderyd en dubbelhörna, men även dessa blir resultatlösa och frågan är om inte den stekande solen börjar ta ut sin rätt vad gäller speed och koncentration.

I den 72:a minuten gör Glenn en av sina exkursioner på vänsterkanten och lyckas även finta bort sin sista gubbe, men hamnar i dålig vinkel så att skottet tar i burgaveln. Sedan blev det samling i vattenhålet för avsvalkning. Dessförinnan hade 16-årige Pontus Tavermark släppts in i manegen och han skulle också låta höra av sig lite längre fram.

Ja, det tog inte mer än drygt fem minuter så slog han till. Nizze hade ånyo fått fram en boll på högerkanten till Pontus som drev den framåt tills han ställt in siktet och då sköt han. En riktig pärla blev det dessutom som gick otagbart in i mål och Viggan hade nu utökat sin ledning till 3-1. Ännu ett mål som kommer att nomineras. Viggan har nu på två matcher gjort sex riktiga klassmål.

I den 80:e får Viggan en hörna som Martin Brogren lägger, dock utan att det medför någon reaktion på ledarbänken i form av målgester eller liknande. Tre minuter senare är Martin Brogren i farten igen, då han på vänsterkanten kommer ensam mot DanderydsMartin. Enligt bilden nedan kan det se ut som den senare får en hand på bollen, men det upplevdes ändå från åskådarhåll som om den tog i stolproten.

I den 87:e får Danderyd en farlig frispark just utanför straffområdet och nu vill man inte ha några obehagliga överraskningar och det fick man inte heller. Men i den 93:e spelminuten får med det emellertid. Ännu en frispark ute på högerkanten som dimper ner framför Gustaf Svensson och hans kamrater vid målet. Det blir en exakt kopia av vad som hände efter tre minuter i Vaxholm.

Någon i Danderyd lyckas få en tå på bollen och den smiter in i nätmaskorna och så var det reducerat till 2-3. Trots att Danderyd kämpade frenetiskt så var det ändå Viggan som till största delen förde spelet och slutresultatet var heller inget att diskutera. Ännu en tung förlust för Danderyd, men för Viggan innebar det ytterligare tre poäng denna vecka.

Nu väntar Hallonbergen på onsdag kväll hemma på Hägernäs IP och det lär bli ännu en svår nöt att knäcka och vi får hoppas att det till den matchen inte blir lika svårt att hitta folk till alla positionerna. Eller så blir det just det, då de som besegrade Danderyd gjorde det med bravur och nu kan det bli många som får slåss om platserna.

Många stärkte sina kort och den som kom att symbolisera Viggans pånyttfödelse var Mikael Houlst, som också kom att utses av Danderyd till Matchens Lirare i Viggan, en välförtjänt utmärkelse. Två segrar i rad, något man inte varit bortskämd med och en försiktig förhoppning om att Viggan har kommit upp på rälsen igen börjar anas.