Viggbyholms IK FF - Danderyds SK 4-1 (2-0)
Tisdag 23:e juni 2015, kl 19.00 på Hägernäs IP

Derbymatchen mellan Viggan och Danderyd var nu den andra på 10 dagar, där den förra utföll med vinst för Viggan med 3-2 på bortaplan, ett resultat som kanske ser mer jämnt ut än vad som egentligen hände på planen, där det andra reduceringsmålet kom så sent som i slutminuten.

Motståndarmål i slutminuten verkar annars ha varit legio för Viggans del, då man inhöstat ett flertal sådana på sistone, men dagens derby skulle visa att även Viggan kan utnyttja alla matchminuterna, vare sig det rör sig om början eller slutet av matchen.

Nåväl, detta var det tolfte mötet lagen emellan i division 4 och i och med Viggans seger med 4-1 denna gång, så bättrade man på den totala ställningen ytterligare: sju vinster, fyra oavgjorda och endast en förlust samt en målskillnad på 34-10. Trots denna överlägsenhet statistiskt sett, så är alla dessa matcher föremål för viss bävan.

Särskilt denna gång, då Danderyd, som alltid kämpar till sista spelminuten, var i skriande behov av poäng för att nå sista halmstrået, som kunde ta dem närmare fast mark. Viggans desperation för att bli inblandade i de nedre regionerna gjorde att en viss nervositet också kunde anas här, såväl före det förra derbyt men även denna gång.

Efter en synnerligen skral inledning på vårsäsongen, där Viggan på de inledande åtta omgångarna bara förmått samla ihop sex poäng och endast gjort 11 mål, kunde man efter dagens match konstatera att man tagit sig i kragen ganska ordentligt. 10 poäng på de senaste fyra matcherna och 13 gjorda mål, bär vittnesmål om detta.

Detta var alltså förutsättningarna inför dagens regntyngda derby, där risken för fuktskador var minst sagt alarmerande, åtminstone för de stackare som letat sig ner för att beskåda holmgången. Men det skulle hända saker på direkten som kom att värma ända in i själen, åtminstone på de rödögda åskådarna.

Ty redan efter två minuter kan Viggan stoltsera med att ha tagit ledningen genom Viking Peterson, som bl a även var premiärskytt mot Täby City. Den här gången drog han på ett skott från vänsterkanten, som Martin Persson i DSK-målet lyckas rädda med en fotparad. Men Viking var på bettet och kan fånga upp returen som han ohämmat sätter stenhårt i den bortre burgaveln. 1-0.

Dessvärre medförde det snabba målet att det blev en väckarklocka för poängtörstande Danderyd, som nu sätter till alla klutar för att jämna ut siffrorna på resultattavlan. De inledande 20 minuterna innebär således ett stort bollinnehav för motståndarna, även om man inte lyckades omvandla detta till några farligheter.

Viggan som idag saknade bl a Houlst, Filip Carlsson och Sebastian Kraitsik från förra matchen, kunde nu istället trolla fram den från USA nyss hemvände Mikael Sten samt Glenn Jonsson från Götet. Även Anton Johnson hade återuppstått från de halvdöda och gjorde en välkommen debut igen.

Backlinjen med Brogren, Anton, Tauer och Nordine skulle visa sig lika opermeabel som i de senaste matcherna, vilket medförde att Danderyd hela tiden gick på patrull. Trots den medvetna, eller omedvetna, defensiva hållningen bland de röda, så stack man upp emellanåt och hotade de blåklädda.

När den värsta anstormningen lagt sig från Danderyds sida, kunde Göran lägga en giftig hörna i den 21:a och två minuter senare kunde en trigger-happy Glenn avlossa sitt första riktiga skott, som emellertid sveper just förbi den bortre stolpen. I den 24:e har Viggan ännu ett bra anfall, som avslutas med att Sten skjuter högt över.

I den 28:e får Kajan för första gången visa sig på styva linan och rädda ett förlupet skott från de blå. Mellan den 31:a och 33:e skapar Vigga fyra hörnor på raken, dock utan att kunna utnyttja dessa. Detta som tidigare varit Viggans adelsmärke, renderar numera sällan eller aldrig någon utdelning målmässigt.

I den 38:e är Glenn i farten igen och skjuter från de vanliga koordinaterna, men även detta skott går utanför. I den 41:a får Viggan ett riktigt bra läge, när Göran kommer farande mot mål, men olyckligtvis får han bollen bakom sig i ett läge som annars säkert skulle ha kunnat resultera. Tre minuter senare skjuter Glenn igen, men denna gång över.

Men det skulle bli utdelning. I den 45:e tar ett av Glenns många skott på en täckande backs utsträckta arm inom det förbjudna området och domaren blåser för straff. Den här gången har Jan Tauer utsetts till exekutor och fullbordar sin uppgift på ett stenhårt och elegant sätt, där bollen for som en flipperkula i målet innan den rullade ut igen: 2-0 och halvtidsvila.

Nu hade Viggan utnyttjat matchtiden på ett exemplariskt vis. Lite kymigt för Danderyd, som ändå hade haft ett visst övertag vad beträffar bollinnehav, men det är ju inte det som räknas i fotboll. När Viggan väl var uppe i anfall, så var man betydligt effektivare i avsluten.

I den andra halvlekens andra minut har Viggan en hörna, som Anton är ytterst nära att nicka i mål, men Martin i DSK-målet gör en mycket bra räddning till hörna. Minuten efter kommer Viggan i ytterligare ett bra anfall dock resultatlöst, vad gäller mål. I den 51:a får DSK på ett riktigt bra skott som Kajan tippar till hörna.

I den 54:e får Sten ett jätteläge ensam med Martin, men får se bollen rinna just utanför. DSK kontrar två minuter senare med en halvchans, som Kajan dock tar hand om. I den 57:e kommer dock Viggans fetaste chans i matchen. Det är Viking som är på hugget.

Först skjuter han stenhårt i stolpens insida, för att få se bollen studsa ut igen, men liksom vid första målet är han åter framme och hugger. Den här gången skall han bara bredsida in bollen i öppet mål, men får nu se bollen rulla precis utanför stolproten. Där rök nog några tofsar i Vikings annars så välutvecklade frisyr.

I den 60:e är Nizze framme i ett bra läge, men skjuter så att Martin kan rädda till hörna, på vilken Anton ånyo är nära att nicka i mål, men får även han se bollen smita just utanför. Två minuter senare skjuter DSK ett skott som sveper förbi ribban, en bit över dock. Minuten senare får Viggan att se rött.

Danderyd har tråcklat sig ner i Viggans försvarsområde i den 62:a minuten och i en samling av ett flertal spelare av olika kulör finner domaren anledning att utdela ytterligare ett gult kort till Nordine Baraka, som nu är uppe i två stycken denna match. Men inte bara det, domaren anser att det även luktar straff.

Luktsinnet var det tydligen inget fel på och sedan Nordine med nerböjt huvud lämnat arenan, kan han höra Danderydarnas jubel när de reducerat till 1-2. Med endast ett måls ledning och en man mindre i en derbymatch, med ett poänghungrigt DSK jagandes, så kan man lätt säga att dt kunde ha känts betydligt bättre.

Trots denna underbemanning fortsätter Viggan spela som om man fortfarande trodde att man var 11 man på planen och i den 67:e kan Göran sålunda prickskjuta från bra håll, men inte bättre än att skottet tar mitt i famnen på målvakten.

I den 68:e har Glenn ett ypperligt läge, men skottet räddas till hörna och den här gången räddas bollen på mållinjen av en blå back, som också räddade ett givet mål. Att Viggan är en man mindre är det ingen som märker av och när Pontus Tavemark i den 70:e ränner fram på högerkanten och likt i förra derbyt skjuter i steget innebär det 3-1 och glädjen är omätbar.

Den 16-årige Pontus, som nu blivit en av DSK-dödarna, gjorde därmed sitt andra mål i A-laget, bägge målen mot Danderyd dessutom. Vi har tidigare nämnt att den yngste som målat för Viggan var Kevin Wargh Meehan. Den näst yngste visade sig faktiskt vara Anton Johnson för ett par år sedan. Pontus blir därmed bara den nästnäst yngste, även om vi här bara talar om månader.

I den 75:e har Viggan ett riktigt giftigt anfall, som avslutas med flera stenhårda skott inne i slottet, men samtliga skott blockas av tillskyndande försvarare. Bör ha blivit några blåmärken där, som säkerligen måste sminkas över till strandpromenaderna nu i sommar. Trots 10 man måste man säga att Viggan totalt är det betydligt bättre och vassare laget under den andra halvleken.

Men väl medvetna om att Danderyd aldrig ger sig, får Viggan se sig mer eller mindre belägrade under de sista 10 minuterna. I den 78:e får Kajan göra en jätteräddning för att freda målet och styr ut till hörna. I den 80:e kommer ytterligare en blå hörna och i den 86:e skjuter man utanför, men det osar katt hela tiden.

Trots denna press sticker Viggan ändå upp och oroar kring Danderydsmålet och i den 90:e kan så Martin Brogren slå i den sista spiken i kistan, då han kallt beräknande placerar bollen otagbart i den bortre burgavelns insida. 4-1 är ett faktum och strax därpå blåser domaren av matchen. Ytterligare tre poäng och ännu flera mål gjorda.

Viggan har under våren gått på en hel del försmädliga uddamålsförluster, som grämer en ända in i själen, i synnerhet som man i dessa matcher skapat så många vassa chanser, vilka i sig borde ha genererat poäng, men nu på senaste fyra matcherna har man satt sina chanser och därmed också rättvist fått med sig poängen. En riktigt härlig avslutning på en annars så bekymmersam inledning av säsongen.