Täby City - Viggbyholms IK FF 1-1 (1-0)
Söndag 9:e augusti 2015, kl 18.00 på Tibblevallen

Höstsäsongen inleddes för Viggans del med lokalderby mot Täby City borta på Tibblevallen, en arena som Viggan har en del dåliga minnen ifrån, åtminstone från förra året, då man åkte på stortorsk med 6-1, något man dock snabbt hämtade sig ifrån, då man senare vann hemmamötet med 4-2.

I år blev det åter seger, nu med 3-1, när City kom på besök till Hägernäs IP. Men minnena från förra året satt nog ändå i bakhuvudet, när det var dags för returmötet på Tibblevallen på söndagskvällen. På hemmagräset är Viggan svårslagna, men på ett tillplattat konstgräs är oddsen betydligt svårare att sätta.

Skador och semesterfirande gjorde inte saken lättare för en luttrad ledarstab, men det gick ändå att få ihop en slagkraftig trupp till sist, när man väl äntrade det solbelysta konstgräset på Tibblevallen, men det dröjde inte länge förrän man åter fick sätta upp ytterligare en på konvalescentlistan.

Förra året i den föga minnesvärda bataljen på Tibblevallen, hade Viggan förmodligen hybrisstinna tagit ut segern i förskott mot det då nyuppflyttade Täby City, något man grundligt fick ångra. Med en hög press blev man ett lätt byte för vindsnabba kontringar och när 90 minuter hade gått låg Viggan golvade och uträknade.

Med den erfarenheten i minnet lades en helt annan strategi upp inför söndagens drabbning. En lätt defensiv, som skulle kunna locka upp City och samtidigt skapa möjligheter för Viggan till snabba kontringar, skulle bli modellen denna dag. Detta var också något som fungerade skulle det visa sig, även om det inte medförde några resultat i form av mål.

Täby City utnyttjade Viggans defensiv och hade sålunda också mycket bollinnehav, dock utan att skapa några direkta farligheter framåt. Första egentliga farligheten i matchen skapades annars av Viggan, när Anton lade en giftig frispark i den 15:e minuten, som målvakten med nöd och näppe hann fånga vid stolproten.

Viggan skapade ett par giftiga chanser, men antingen blåstes man av för offside, eller så var den offensive ett steg för sent ute, då målvakten som oftast hann först till bollen, men Fille & Co utgjorde ofta ett farligt inslag för City så att de aldrig kunde koppla av i backlinjen.

Matchen hade annars utvecklat sig till en typisk derbytillställning, där inga kvadratcentimeter uppläts till motståndaren utan hård kamp. Inget av lagen hade trots idoga försök lyckats skapa några direkta målchanser och därför kom det också lite plötsligt, när City efter 20 minuters spel lyckas nicka in 1-0 efter ett inlägg från högerkanten. Liksom i senaste matchen var det förstås Higgs som slog till igen.

Minuten efter är ett revanschsuget Viggan på gång och skapar tvenne hörnor, som dock blir resultatlösa. Annars hade det varit City som skapat flest hörnorna under den första halvleken. Bortsett från målet och Antons tidigare frispark, bjöds det egentligen bara på ytterligare ett uppmärksammat måltillfälle under den första halvleken.

I den 33:e minuten drar Citymålvakten en direktretur på ett skott utifrån planen, med den effekten att bollen går som en projektil över hela planen och ända bort till Kajan i Vigganmålet, som samtidigt uppvaktas av en ditsprungen Cityspelare. Det skulle kunna ha varit helt ofarligt, men så blev det inte, utan måste räknas som en möjlig målchans.

I luftduellen fälls nämligen Cityspelaren, varvid de ljusblå gärna hade sett ett ingripande från domaren Vedad, men denne ignorerade dessa synpunkter, förmodligen baserat på Kajans oskyldiga utseende och något mindre kroppslängd än den uppvaktande Cityspelaren.

I övrigt fanns inte mycket att rapportera från den första halvleken, annat än att det var synd att Fille och Lukas inte lyckades få utdelning på allt sitt spring, som exempelvis i den 43:e minuten, då Fille är ytterst nära att få utdelning. Lite förvånande var annars att City hade så pass mycket spring i benen, då man bara två dagar tidigare hade inlett sin höstsäsong med att besegra Blue Hill på fredagskvällen.

Frågan var då hur länge orken skulle sitta i och om Viggan skulle lyckas vända på steken. Det var i såfall nog nödvändigt att få in ett tidigt mål i den andra halvleken för att lätta på trycket. Nu behövde man inte vänta särskilt länge, bara fem minuter skulle det visa det sig.

Lukas hade kommit farande, likt många gånger tidigare, men den här gången fälldes han av målvakten och en del är nog av den uppfattningen att den påföljande straffen var en skänk från ovan, på fler än ett sätt. Göran gör en Zlatan och stegar fram till straffpunkten och darrar inte på manschetten när han rutinerat sätter bollen upp i nättaket. Kvitterat till 1-1.

Om Fille var insyltad i många av Viggans chanser i den första halvleken, så kom Nisse att bli det stora affischnamnet i den andra, åtminstone när det gäller att inte omnämnas i målprotokollet. När Ibbe i den 54:e lägger ett delikat inlägg från högern är Nisse ytterst nära att få till det, men det hela mynnar ut i en hörna, som blev resultatlös.

I den 58:e är det dags för en ny hörna och denna gång är det riktigt nära att det blir mål, men situationen skapar bara ytterligare en ny hörna. Totalt fick Viggan ihop nio hörnor i matchen, varav alla dessvärre blev resultatlösa. Nu har Blue Hillmatchen från i fredags tagit ut sin rätt och City hamnar i brygga när Viggan utnyttjar denna belägenhet och trycker på för fullt.

I den 60:e gör Lukas ett inlägg som Nisse dessvärre nickar utanför och alla känner att nu kan det inte dröja länge förrän Viggan skall få in ledningsmålet. Allt talar för det. I den 64:e får man sålunda ett jätteläge, där situationen framför Citys målvakt är minst sagt tilltrasslad, men även denna gång klarar sig City undan med blotta förskräckelsen.

I den 67:e lägger Tauer en frispark, som är ytterst nära att ge utdelning, men inte heller denna gång är gudarna med Viggan. Trycket består och i den 75:e är det ånyo upplagt för ett bra läge, men resulterar bara i en hörna. Kvarten kvar och frågan är om Viggan skall hinna med att utnyttja det tillskapade övertaget.

City som till stor del legat i brygga den senaste halvtimmen, visar åter att man aldrig ger upp och lyckas uppbåda nyfunnen energi under de sista 10 minuterna, vilket tar Viggan på sängen. I den 78.e minuten är man sålunda ytterst nära att ta ledningen, sedan man så när nickat i mål, om nu inte Kajan hunnit ner till stolproten och styrt ut bollen till hörna.

Helt plötsligt går det upp för Viggan att man kanske rentutav skall vara glada för en poäng, när klockan sakta men säkert går mot 90 minuter, även om man lyckas skapa en egen hörna minuten efter detta bryska uppvaknande. Viggan har nu släppt in några nya pjäser i manegen och trycket känns nu ordentligt på alla inblandade i det röda laget.

I den 81:a minuten får City en frispark, strax utanför straffområdet och rakt framför mål, något som i det läget knappast kändes hälsosamt. Men Kajan tar den och alla kan andas ut för en stund. Minuten efter skapar Viggan ännu en hörna, dock utan resultat. De sista 10 minuterna blir därför en riktig nagelbitare, särskilt i den 90:e minuten, då City får en hörna och man riktigt hör ticket från sekundvisaren i digitaluret. Men resultatet står sig.

Ett typiskt derbyresultat, som hur matchen utvecklade sig, ändå måste ses som rättvist, då bägge lagen ändå skapade några farliga lägen, som skulle kunna ha förstört söndagssömnen och gjort måndagsmorgonen än tyngre. För Viggans del innebar detta den femte matchen i rad utan förlust: Tre vinster och två oavgjorda, lika med 11 poäng, fem mer än vad man lyckades skrapa ihop under de inledande åtta omgångarna.

Kan man fortsätta på den inslagna banan och trycka dit Vaxholm på lördag, så kan fortsättningen på hösten bli riktigt trevlig, om nu alla är hela och friska och försöker ta igen det man kanske har tappat under semestern.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23