Kista SC - Viggbyholms IK FF 0-1 (0-0)
Fredag 21:a augusti 2015, kl 19.30 på Ärvinge BP

En fredagskväll på Ärvinge BP är inte något man direkt suktar efter, särskilt inte om man skall möta serieledarna och vet om att man på Ärvinge BP aldrig har besegrat något lag från trakten under 2000-talet. Visst självförtroende innebar det ju att Viggan inte förlorat på de senaste sex matcherna och mötet med Kista skulle inte heller innebära någon förändring. Nu, efter matchen, ståtar man med fem segrar och två oavgjorda, vilket genererat 17 poäng, lite mer än de sex poäng man hade på de åtta inledande matcherna.

Nu blev det vinst med 1-0 efter en heroisk insats, där segermålet kom efter 52 minuter på en mycket inövad hörna, innickat av premiärlejonet Christoffer Hybbinette. En högst välkommen revansch, efter förlusten i våras då Viggan förlorade hemma på naturgräset med 1-2, sedan Nisse gjort mål i den 90:e och en annan välkänd Vigganprofil bränt en straff i slutsekunderna av övertiden.

Segern innebar också att Viggan klättrade några steg i tabellen och ligger i dagsläget nu på en femteplats, två poäng efter Andrea Doria och fjärdeplatsen, där man slutade på förra året. Sedan är det ett skutt uppåt till ledartrojkan med de bägge Kistalagen och Spånga, där fredagskvällens motståndare Kista SC onekligen visade att man hör hemma i toppen.

Även om Viggan saknade några stöttespelare denna dag, så kunde man ändå mönstra ett slagkraftigt lag, även om nu tre spelare ådrog sig skavanker av skiftande slag och tvingades lämna planen. Både Göran, Anton och Hybbe fick linka av planen skadade men efter välförrättat värv och vi får hoppas att det inte blir någon långvarig frånvaro, även om Anton snart är på väg till andra breddgrader i landet för studier.

Hursomhelst, klockan tickade ner till 19.30 och domaren blåser till spel. Kunskapen och även farhågorna om Kistas kvicka spel, var väl förankrad hos ledare och spelare i Viggan och i omklädningsrummet, gick det inte att ta miste på att denna dag var speciell och även att det skulle krävas extraordinära insatser.

Viggan fick en bra start på tillställningen och Anton var nära att lämna en avskedspresent, men hans nick tar i ribban och ut och då hade bara tre minuter gått av matchen. I den 7:e får Kista en farlig frispark, som dessbättre för Viggans del utmynnar i en hörna.

Viking Peterson, som även han gör en synnerligen gedigen insats idag, först som yttermittfältare och sedan mittback, kommer i den 10:e farande på vänsterkanten och lurar en del spelare i sin framfart och man undrar hur långt han skall komma. Utmed kortlinjen faller fler motståndare av hans finter, men i det avgörande ögonblicket hinner målvakten ner och lägger vantarna på bollen.

I den 12:e räddar Rasmus ett skott vid stolpen, även om nu bollen skulle ha smitit utanför. Minuten efter lyckas Viggan kontra med ett skolboksanfall, dock utan att det leder till något avslut. I den 15:e antecknas Kista för en hörna och samtliga deras hörnor denna afton var av mycket hög kvalitet.

I den 17:e minuten tvingas Rasmus göra en mycket bra räddning, sedan Kista kommit i ett fritt läge, varvid bollen styrs ut till hörna. På denna tvingas Rasmus göra en reflexräddning av yppersta klass, vilket renderar en ny hörna, på vilken han åter tvingas göra en räddning. Många giftiga hörnor blev det.

Houlst är ytterst nära att bli helt ren med målvakten, men kommer 12 centimeter för sent i den 21:a och minuten efter är Viking på fri fot igen, men stoppas till sist i avfyringsögonblicket. Matchen står nu och väger, även om Kista kan tillmätas ett större bollövertag. I den 23:e tvingas Anton kliva av efter besvär med julskinkan och in i manegen kommer istället Pontus.

Nu har Kista kopplat ett järngrepp om matchen och medelst snabba ruscher, kopplat med ett bra passningsspel och uppvisandet av ett synnerligen högoktanigt tekniskt spel, tvingar man Viggan till ett utpräglat igelkottsförsvar (i vissa zoologiska kretsar även benämnt grisspel), något man utövar helt efter de instruktioner man gemensamt kommit överens om innan matchstart.

I den 34:e skapar Kista en farlighet, där Rasmus dessbättre är med på noterna och minuten efter kommer ytterligare ett skott som dock går utanför. Men Viggan sticker upp då och då och i den 36:e kan Fille Carlsson fixa till en hörna, om än resultatlös.

I den 45e får Kista en farlig frispark, strax utanför straffområdet. Viggan kan dock andas ut sedan Rasmus återigen gjort ett myndigt ingripande. Men nära var det. Nu kunde Viggan andas ut och lämna planen efter ett synnerligen gediget samlat försvarsspel där alla pjäser var inblandade.

Oavgjort 0-0 efter en halvlek kändes ganska skönt och nu var frågan om Viggan skulle kunna stå emot ytterligare 45 minuter. Denna gång var det Kista som inledde halvleken med en giftig nick över efter två minuter. Efter fem minuter skapar Viggan ett riktigt bra läge som dock bara mynnar ut i en hörna.

Viggan, som ägnat en stor del av de senaste träningarna med att öva på hörnor, såväl i teori som i praktik, då man sedan säsongstarten skapat massvis med sådana utan att lyckas utnyttja dessa chanser, får nu chansen att testa vad man lärt sig. Mycket riktigt. Man följer instruktionerna och får också möjligheten.

I den 52:a minuten kommer bollen flygande och efter en målvaktstouch går den vidare till Christoffer Hybbinette, som är ny i Viggans färger, och denne utnyttjar sin position bakom den bakre stolpen och nickar in 1-0 till Viggan. Vilket imponerande sätt att visa upp sig som nykomling i gänget.

Nu kan man förvänta sig ökad press från Kista, men i den 55:e får Viggan till ett bra läge och på en retur får Nisse ett bra skottfält, men skottet går högt över. Två minuter senare har Pontus chansen, men skottet blir för löst och går dessutom utanför stolproten. Även Kista kan skjuta utanför, vilket man också gör i den 60:e. Minuten efter är de riktigt nära att kvittera, men det hela rinner ut i sanden till hörna.

I den 68:e tvingas Göran linka av planen, efter att ha fått för stor uppmärksamhet av Kistaspelarna, med många stämplingar och tacklingar som följd. In kommer då Jacob Öster. Den hydrauliska pressen från Kista skruvas nu upp ytterligare och i den 70:e tvingas Viggans Maginotlinje använda alla lemmar för att hålla rent framför mål.

I den 73:e kommer Kista i en kontring efter ett Viggananfall och det blir en löpduell mellan forwarden och Rasmus i Vigganmålet, som Rasmus vinner och lägger ut bollen till inkast. I den 77:e får Kista en farlig frispark just utanför straffområdet, sedan Martin Brogren som siste man haft textilkontakt med en framrusande motståndare.

De blå eftersökte en frilägesutvisning, som dock avfärdades av domaren, men farligt skulle det ändå bli. Tack vare en djupdykning av Rasmus, kan han rädda skottet vid stolproten och alla de röda kunde andas ut igen. Tre minuter senare är det dags för en ny frispark, som även den omhändertas av Rasmus, även om det denna gång krävde en mindre insats.

Kista fortsätter att trycka på, även om man känner hur deras frustration hänger i luften och anfallen blir mer och mer av stressad karaktär. Men en hörna blir det i den 80:e och en halvfarlig frispark i den efterföljande minuten och därefter tvingas även målgöraren Hybbe kliva av planen, då han också uppvaktats fysiskt med en mängd stämplingar och anan fysisk närkontakt.

Med fem minuter kvar får Jacob ett jätteläge sedan han fått en smörpassning med hög elevationsvinkel och ensam med målvakten direktskarvar han, men något för löst och lite för mitt på målvakten, för att det skulle kunna ha utökat Viggans ledning. Kista är nu riktigt stressade.

En stor del av Kistas anfallsiver var förlagd på vänstersidan, där stackars Ibbe var placerad som högerback och han fick slita ordentligt denna dag och med 20 minuter kvar hade han krampkänning, något som inte gick att åtgärda, då hela bänken nu bestod av konvalescenter.

Aldrig tidigare har väl en seger smakat så utsökt som denna afton och som var resultatet av att man till hundra procent följde planen, samtidigt som alla maxade sin insats, vilket sammantaget innebar att det blev en kollektiv bragd som sent skall glömmas. Man bröt Ärvingeförbannelsen, samtidigt som man genomförde sin sjunde raka match utan förlust.

Man kan bara lyfta på hatten för alla som bidrog till denna minnesvärda afton. Ingen nämnd, men å andra sidan ingen glömd. Alla har del i denna bragdmatch. Nu får vi hoppas att krafterna även räcker till matchen på onsdag mot Hallonbergen och sedan mot Ursvik på lördag nästa vecka.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26 Bild 26