Viggbyholms IK FF - Ursvik IK 1-1 (0-1)
Lördag 29:e augusti 2015, kl 13.00 på Hägernäs IP

Matchen mot Ursviks IK lördagen den 29 augusti på Hägernäs IP var Viggans tredje match på en vecka. De två föregående hade slutat med seger, 1-0 mot serieledarna Kista SC och mot Hallonbergen blev det 3-1 och dagens match som slutade 1-1 summerade veckan med sju poäng.

Till detta skall även läggas att Viggan på sina senaste nio matcher därmed vunnit sex av dessa och spelat oavgjort i tre, vilket måste ses som minst sagt imponerande, med tanke på att man bara skrapade ihop sex poäng på de inledande åtta omgångarna.

Det som är frustrerande är att spelet och målchanserna under våren ofta var mycket imponerande, men med en påtaglig oförmåga att göra mål på sina chanser, så fick man också oförtjänt se sig placerad långt ner i tabellen. Inför dagens match, efter 16 omgångar, hade man avancerat upp till en meriterande fjärdeplats, en plats som man onekligen gjort sig förtjänt av.

Med vårens uteblivna poäng, då det som oftast var stolpe ut, är den senaste tidens uppgång onekligen fascinerande och det är inte utan att man undrar vad som hänt om bollarna då hade gått stolpe in istället. Det som är lite frustrerande är att Viggan under våren hade mängder av spelare att välja emellan, medan det nu på höstkanten ofta är svårt att få ihop en trupp till matcherna.

Aldrig tidigare har det väl varit så gott om ont om folk och även om anledningarna är mer än väl kända, så innebär det alltid en svår nöt att från match till match möblera om i elvorna. Vid exempelvis Vaxholmsmatchen saknades inte mindre än sex spelare från den föregående matchen och med skador, jobb, resor och dop blir det en omöjlighet att få kontinuitet i spelet.

Men å andra sidan, oavsett vilka spelare som släppts ut i manegen, har poängen däremot rullat in som på beställning, så det är bara att tacka och ta emot. Bollen är alltid rund, även om man ibland börjar undra. Att möta lag som deltar i bottenstriden är alltid riskfyllt, särskilt som de fått en höstrenässans, som exempelvis Ursvik.

Även om Viggan vunnit de tre senaste mötena med 2-0, utgjorde vetskapen om Ursviks senaste framgångar med två 2-0 segrar i de senaste matcherna, ett visst orosmoment, särskilt mot bakgrund av att flera spelare saknades i Viggan inför denna viktiga batalj.

Hursomhelst, klockan stod på 13.00 och domaren blåste till spel. Viggans taktik denna dag var att ligga lågt och försvara sig som en man, något som skulle visa sig vara väldigt effektivt under hela matchen, bortsett från i den 44:e minuten. Ursvik är inte sena att utnyttja detta imaginära övertag i form av större spelyta och testar Kajan redan efter fyra minuter, men skottet tar mitt på och tas lätt.

Ursvik dominerar således bollinnehavet inledningsvis och även om Fille är uppe och hoppar på ett inlägg i den 5:e och Bragi slår en hörna minuten efter, så är det bålgetingsgänget från Ursvik som för matchen. Inte blir det enklare av att Viggan utsätts för en kraftg sid/motvind som ofta tar formen av intensiva jetströmmar.

Även om Ursvik är duktiga på att flytta sina pjäser och innehar ett välvårdat passningsspel, så skapar man inga direkta farligheter, såvida man inte räknar in kaoset framför Kajan i den 11:e, då Bragi tvingas en till en rekorderlig rensning ut över sidlinjen. Samtidigt får man inte undvika att nämna Ursviks mörsare i ribbans överkant fyra minuter senare.

Dagsordern för Ursvik var tydligen att tidigt ta kommandot och sätta press, vilket man också lyckades med, men Viggans hermetiskt tillslutna försvar stod pall. I den 23:e får Ursvik även två hörnor på raken, men även de resultatlösa. Dessvärre måste man notera att Viggans passningsspel inte stod på samma nivå som Ursviks.

Efter en halvtimme lyckas dock Viggan komma med i kolumnen för hörnor och en dubbelhörna kan antecknas, men mycket mer var det egentligen inte så här långt. I den 38:e misslyckas Ursviks målvakt med en utspark, som Fille alert upptäcker och drar på ett direktskott, som förmodligen hade kunnat gå in, om det hade gått mot mål.

De sista fem minuterna gick onekligen i Ursviks favör. I ett giftigt frisparksläge i den 40:e får Viggan tursamt se bollen gå högt över och två minuter senare är det dags för en ny Ursvikshörna, som blir resultatlös och alla i Viggan andas ut och förbereder sig för pausvila.

Allting verkar under kontroll de sista minuterna, tills Viggans högerback duffar en tillbakapassning framför det egna målet, med påföljd att den tilltänkte mottagaren inte nås av passningen, varvid en bålgeting snabbt utnyttjar misstaget och kan ge Ursvik ledningen i den 44:e minuten. Knappast det samtalsämne man vill ha i omklädningsrummet efteråt.

Mja, knappast en publikfriande match så långt, än mindre resultatmässigt, men det måste konstateras att Viggan bjöd på ett synnerligen oglamoröst spel och var knappast värda några bonuspoäng så här långt in i matchen. Man måste nog gå ända tillbaka till Blue Hill-matchen i våras för att hitta ett liknande syrefattigt spel.

Men en pausvila kan göra underverk om man noggrant har högläsning ur fotbollskatekesen och så blev det även denna gång. Redan efter en minut visar Viggan att man sniffat på syrgastuben och när Houlst spelar ut till Zacco på vänsterkanten stiger förväntningarna oerhört på läktaren. Dessvärre blev skottet för tamt och tas lätt om hand.

Två minuter senare får Ursvik en hörna, även den utan bekymmer, men i den 52:a får Kajan sträcka på sig ordentligt och i en dogfight med massor av folk inblandade, tvingas han boxa ut bollen. Nu svänger det ordentligt. I den 55:e får Viggan en hörna som skapar en hel del oreda framför Ursviksmålet. I den 59:e kommer den blixtinkallade Zacco åter framfarande på vänsterkanten i ett liknande scenario som nyss, men den långa och snabba uppmarschen krävde sin tribut, varför kraften att avlossa skottet minskade drastiskt och blev tämligen ofarligt.

Men det skulle ändå bli utdelning för Viggan och Zacco till sist, ty den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. I den 60:e kommer Sebbe Kraitsik farande på högerkanten och måttar ett högt inlägg in framför mål, där Zacco sett till att befinna sig och med en kraftfull nick bredvid stolpen ser han till att kvitteringen till 1-1 är ett faktum.

Ursvik får en hörna i den 65:e, men även denna undanröjs utan större besvär, men tio minuter senare, i den 75:e blir läget betydligt mer bekymmersamt. Dennis, som denna dag spelar högerback för första gången, hade som nämnts varit inblandad efter en kvart i första halvlek och hamnar nu i ännu en svår situation.

Detta var Dennis första hela match och som sagt, även första gången som högerback i en seriematch, något han klarade galant under hela matchen, om man nu inte räknar in dessa tvenne incidenter. Hursomhelst, Viggan åker på en kontring och den snabbfotade Dennis hinner ner först, före Ursvikaren och skall i farten slå bort bollen, men centrifugalkraften spelar Dennis ett spatt och det blir ytterligare ett hål i ozonskiktet. Dessbättre klarade sig det hela utan förändringar på resultattavlan.

Martin Brogren, som utsetts till förste artillerist denna dag och sålunda svarade för hörnor och frisparkar, lägger en riktigt bra frispark i den 78:e, som dock tas av målvakten, vilket upprepas på samma sätt två minuter senare. Det är ett betydligt bättre och rappare Viggan vi får se under den andra halvleken och i den 81:a får Zacco ett bra skottläge, men missar vid avfyringstillfället, varvid istället Nizze erbjuds att fullborda det hela, men han kommer en nanosekund för sent till bollen i kamp med målvakten.

Två minuter senare får Martin ett nytt frisparksläge, men skjuter utanför och i den 84:e får Zacco ett jätteläge, men blåses tveksamt av för offside. Men det skall komma mer. I den 86:e får Viggan en hörna som Zacco är så när att nicka i mål, men bollen tar i bakhuvudet på en back och går ut till en ny hörna. Två minuter senare lägger han som omväxling själv en frispark i bra läge men skottet blockas.

I den 89:e höll Ursvik på att förstöra dagen helt, då en ettrig liten bålgeting med nr 13 på ryggen, gör en soloräd på högerkanten och avslutar med ett halvtamt skott mot mål, som länge såg ut att hamna innanför stolparna, men bollen fortsatte och rullade utanför. I den 92:a tvingas Houlst till att ta ett gult kort, sedan en farlig kontring var i uppseglande.

Till sist blåste domaren av och man får nog vara ganska nöjd med att få behålla en poäng i denna sega uppgörelse. Inte någon av Viggans bättre matcher, men med tre matcher i benen på en vecka och en brandskattad trupp, måste man ändå känna sig stolta över att vara obesegrade efter nio omgångar. Nu blir det lite mer luft mellan matcherna och nästa söndag väntar Sollentuna och har man då återhämtat sig och några återvändare dyker upp, så kan man försöka sikta in sig på en den tionde raka.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23