Sollentuna FK - Viggbyholms IK FF 2-0 (0-0)
Söndag 6:e september 2015, kl 17.00 på Norrvikens IP

Efter nio raka matcher utan förlust, sex segrar och tre oavgjorda, vilket genererat 21 poäng, hade Viggan nästan fått syn på tättrions nackhår från sin position på fjärdeplatsen i tabellen. Vinst mot Sollentuna, samtidigt som topptrion tappade poäng, skulle göra avståndet aptitligt nära inför höstupploppet.

Nu blev det ju inte så, även om alla i tättrojkan tappade poäng, men så gjorde även Viggan och inte nog med det. Man blev även omsprungna av både Sollentuna och Täby City, må vara med endast en poäng, men ändå. Riktigt surt sa räven. Avdelningen för bortförklaringar har som vanligt legat i för att hitta ursäkter till det negativa resultatet.

Efter Vaxholmsmatchen på Vaxö IP, har man förstått att vissa i Viggan är lite extra känsliga för väderspänningar och särskilt då blöta sådana. Mot Vaxholm regnade det. Mot Sollentuna hällregnade det, så risken för fuktskador var stor redan innan avspark. Taktiktavlan hade, som angivits på annan plats, glömts bort, men en rådig coach hittade en lagom stor spånskiva för att pränta ner de viktigaste strategiska rörelserna vid fasta situationer.

Ehuruävensom de för den oinvigde kunde se lite kryptiska ut, kunde den nyfikna församlingen ändå beledsagas genom beskrivningarna med många välartikulerade litterära utmålningar, där många fraser med stor säkerhet kommer att bli legendariska. Coachs snabba oneliners kom dock i plötsliga skurar, så det var omöjligt även för den mest flyhänte antecknare att hinna absorbera alla spetsfundigheter.

Nåväl, på tavlan ritades upp vilka som skulle starta och vilka som skulle börja på bänken. Nu liksom tidigare hade stora hål rivits upp i de tänkta formationerna och som gammal schackspelare måste man låta sig imponeras av alla de rockader som fick göras och har gjorts den senare tiden, för att hela tiden ha 11 man startklara.

Listan på skador och andra resurshämmande aktiviteter, har gjort att man ofta fått koka soppa på en spik, som det heter i kokboken. Hursomhelst, en startelva fick man ihop även idag: Kajan i målet och Rasmus på bänken. I backlinjen kunde man ana Ibbe, Tauer, Viking och Anelis. På mittfältet började Nizze, Göran, Pontus, Sebbe och Bragi samt längst fram Fille.

Många skador hade vi redan och efter 23 minuter fick nu Bragi hjälpas av banan med en skadad fot, som numer är diagnosticerad som elefantfot, att döma av storleken, men så har den gode Bragi aldrig heller varit lättfotad av sig. På bänken hade vi då Rasmus som sagt och bredvid honom syntes Oscar, som mest var med för att titta, efter sin osedvanligt långa konvalescens.

Jacob Öster fick gå tidigare från jobbet och anlände lagom till andra halvlek. Tauer, som även han återvänt efter en lång knäkonvalescens, stod alla 90 minuterna, men led svårligen av sin skada, men gjorde trots det en imponerande insats. De som inte sitter på fotbollshospitalet, är således förtidsutskrivna, men listan på obrukbara spelare är fortfarande ändå avskräckande lång.

Detta till trots visar Viggan osedvanligt pigga fötter i inledningen av den första halvleken. Redan efter fyra minuter skapar man en frispark, som i sin tur renderar en hörna, på vilken man dessvärre skjuter utanför. En hörna får även Sollentuna, nedan kallat Tuna, i den 7:e minuten och även den var ofarlig.

Tauer lägger i den 14:e en frispark, av modellen Kraftwerk, som emellertid går över. Viggan har bra spänst i steget och det känns ganska ofarligt när väl Tuna har hand om bollen. Men i den 23:e drabbas Viggan av ett större avbräck, då Bragi landar på fel fot, efter en luftduell och tvingas med hjälp av lagkamrater ta sig av planen och befaras nu vara ute ur leken resten av säsongen, likt många andra.

Två minuter senare, i den 25:e, lägger Ibbe en frispark som trycks ut till hörna, vilken i sin tur räddas. Egentligen händer inte särskilt mycket under den första halvleken, men i den 36:e skapar dock Viggan en bra chans, som dessvärre inte resulterar i något mål. I sammanhanget skall nämnas att backlinjen sköter sig utmärkt och agerar med stor säkerhet och stoppar alla försök att närma sig Kajan.

Halvleken avslutas med att Sebbe i den 43:e får i väg ett skott, som även det tas om hand och inget av lagen hade egentligen skapat något värt att rapportera om, även om det här görs några tappra försök att beskriva skeendet. Viggan spelar synnerligen stabilt och den allmänna känslan är att det här skall kunna resultera i något positivt.

Så var i vilket fall känslan ända fram till den 55:e minuten, då plötsligt den tidigare så välrenommerade backlinjen tar sig mer vatten över huvudet än man mäktar med och hamnar ute på riktigt djupt vatten, när de låter sig förledas till några felbeslut, som visar sig vara helt ödesdigra. Påföljden blev att de bortgångna backarna får se Tuna rulla in ledningsmålet, vilket kändes ganska snopet med tanke på den ackuratess de röda tidigare visat prov på.

Extra pinsamt var det då det var den första målchansen som Tuna skapat så här långt. I sammanhanget kan nämnas att i motståndarlaget återfanns en gammal Vigganspelare från division 3-tiden, Jesper Limpar, som nu bytt tröja och spelade i svart kostym istället.

Trots det plötsliga bakslaget hämtar sig Viggan snabbt och trummar på för en kvittering och i den 64:e skapar man sin fetaste chans, som egentligen bestod av flera möjligheter, men det här var en sådan dag som inte gick Viggans väg. Sex minuter senare skapar Viggan ännu ett bra läge, men drabbas av en snabb kontring, som dock Kajan tryggt räddar.

I den 73:e får Viggan åter ett bra läge, men Nizze drar en direktvolley utanför och minuten efter avfyrar Göran ett skott, som omhändertas av målvakten. I den 76:e lägger Tauer en frispark i ett ganska bra läge, dock utan att den kan utnyttjas av den röda församlingen. Minuten efter är Sollentuna ytterst nära att öka på ledningen, men Ibbe är där och styr ut bollen till hörna.

Klockan går och frustrationen stiger, varför man i den 79:e beslutar sig för att gå ner på en trebackslinje, med påföljd att en räcka av rockader görs. Förmodligen skapade dessa rockader en viss turbulens i det röda spelet och som nu inte kändes lika säkert som tidigare, även om ändamålet med denna insats var solklar.

Sålunda drabbas man av ett underskott i backbemanningen i den 82:a, då Kajan tvingas göra en svettig räddning som ger retur, varvid han känner sig manad att gå ut ganska långt för att täcka av skottvinkeln, vilket också visar sig vara ett klokt beslut.

Alla jobbar för en kvittering och kämpar som djur för att uppnå detta under de återstående skälvande minuterna. I den 85:e kommer en hörna och förväntningarna stiger, men inget händer. Minuten efter får Sollentuna en farlig frispark, men den går över.

Under slutforceringen drabbas Viggan av det oundvikliga, ett baklängesmål. I den 89:e minuten får Sollentuna sålunda en alltför stor yta för att det skall vara hälsosamt och därmed rök chansen att hinna med en kvittering all världens väg. Ett desperat försök att snygga till siffrorna görs minuten efter på en hörna, men inte heller denna gång gick det.

Sollentuna FK är nu enda laget som Viggan hittills förlorat mot i bägge mötena och lägger man därtill att man även förlorade bägge mötena 2007, då motståndarna hette IFK Sollentuna, så måste man säga att de inte tillhör Viggans favoritmotståndare.

Då Göran lyckades dra på sig ett gult kort, så är han nu avstängd mot Blue Hill, men å andra sidan är Houlst tillbaka från sin avstängning. Det har visat sig vara helt omöjligt att kunna ställa upp med samma elva, eller någorlunda samma elva två matcher i rad, något som visat sig tära på spelharmonin, trots de nio fina matchresultaten dessförinnan.

Med tanke på Sollentunas två giftiga lägen på slutet, så måste man nog erkänna att slutresultatet var rättvist, även om Viggan var synnerligen nära att kvittera med kvarten kvar, vilket hade gett en helt annan matchbild på slutet. Nu är det bara att ladda om och ta nya tag mot Blue Hill, där vi har en revansch att utkräva hemma på lördag.

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22

Laguppställning
Patric Kajhed
Ibrahim Marrakchi
Jan Tauer
Martin Brogren (23)
Filip Karlsson
Göran Dahlberg, K
Nils Pasthy
Anelis Redzic
Sebastian Kraitsik (82)
Pontus Tavemark (67)(82)
Viking Peterson
Jacob Öster, avb (67)
Dennis Asmussen, avb (23)
Oscar Maturana, avb
Rasmus Karlsson Håård, avb

Målgörare
-

(se skytteligan)

Gula kort
Göran Dahlberg (45)
Patric Kajhed (83)

Röda kort
-

Domare
Peter Brottman, HD
Vincent Simic, AD1
Anvar Khayati, AD2

Matchens Viking
Viking Peterson

Matchens VIKing

Publik
16 personer

Väder
Regn, +11