Viggbyholms IK FF - Blue Hill KF 1-2 (0-0)
Lördag 12:e september 2015, kl 13.00 på Hägernäs IP

Lagom till matchstart tittade solen fram och höll sig så under större delen av matchen, även om det blåste ganska kraftigt och för Viggans del visade det sig vara av motvindskaraktär. Ett baklängesmål lär för övrigt mer eller mindre ha blåst in i mål, och det var faktiskt delvis på grund av motvinden, sägs det.

Blue Hill har väl aldrig tillhört Viggans favoritmotståndare i division 4, med undantag av 2010 då Viggan vann den avslutande seriematchen på Skytteholm med 5-3, vilket innebar en säkrad kvalplats till division 3. På våren samma år hade det blivit 3-3 hemma på konstgräset i seriepremiären.

Sedan dröjde det till 2014 innan lagen möttes igen och då blev det 2-2 borta, medan Viggan vann med 1-0 hemma. I årets vårmöte utklassades Viggan med 1-4 på Skytteholm, trots att man börjat bra och tagit ledningen i matchen, men en straff, en utvisning och tre mål inom loppet av 10 minuter förstörde den dagen.

Förutsättningarna inför dagens match var att Blue Hill, som innan serien var tippade ganska högt upp, nu fick se sig inblandade i bottenstriden. På de sex föregående matcherna hade man fått ihop två poäng, där den senaste kom veckan innan mot Spånga, vilket fick ett varningens finger att åka upp i luften.

I kamp med i första hand Ursvik och Vaxholm, letade Blue Hill nu efter minsta halmstrå för att kunna ta sig upp ur kölsvinet och få lite fast mark under fötterna. I och med vinsten över Viggan, samtidigt som Vaxholm förlorade och Ursvik tog en pinne lite förvånande mot Kista Galaxy, tätnade bottenstriden ytterligare.

Läget i Viggan då? Efter den lite snöpliga förlusten veckan innan mot Sollentuna i ur och skur, försvann tättrion definitivt vid horisonten och Viggan får nu se sig om efter en så hygglig placering som möjligt, samtidigt som man håller ett öga på de hungriga poängjägarna nere i botten. Avståndet är nu inte alltför stort.

Som vanligt de senaste matcherna har det varit ett pussel att få ihop ett slagkraftigt lag, då en stor del av de tidigare startspelarna sitter på konvalescentbänken med knä- och fotskador. Idag hade Nordine fått kallas in under fanorna efter ett halvårs frånvaro och även Anton dök oanmäld upp som gubben i lådan på helgbesök från studier i Lund. Glenn, som varit mer eller mindre borta sedan sommaren, dök även han upp. Alla som kunde stå på benen behövdes denna dag.

Detta var lite av förutsättningarna inför dagens batalj mellan de röda och de blå. Viggan blixtrade till redan i den andra minuten och Fille får ett mycket bra läge, men hinner fram till bollen en nanosekund efter målvakten. Minuten efter får Blue Hill (nedan kallat BH) en frispark som Rasmus tar. Två minuter senare däckas Rasmus i en kollision med en BH:are, men reser sig på nio och är med i matchen igen.

Under den första kvarten är det annars BH som har initiativet och Viggan intar en klart defensiv roll på planen, vilket förstärks när ”Gubben i Lådan”, Anton Jonsson, släpps ut i manegen efter 15 minuter. Även om Viggan biter ifrån sig vid varje BH-attack, skulle det ändå kännas betydligt lugnare om spelet varit förlagt på annan plats på planen. BH skapar som tur är dock inga chanser.

I den 19:e får dock Viggan en hörna, en av halvdussinet, men den liksom de övriga skapar inga farligheter framför mål, dessvärre. I den 24:e tar Oscar Maturana i för kung och fosterland, vilket enligt domaren var lite för mycket, varför han erhåller ett gult kort för denna insats. Den fd långtidskonvalescenten Oscar, gjorde ett testihopp under denna första halvlek, men kunde trots detta korta besök ändå hinna med att visa sig på styva linan.

Det blev inte bara ett gult kort, det blev också en frispark, just utanför straffområdet, vilket kändes mindre komfortabelt. Skottet gick för Viggans del dessbättre just utanför. Tre minuter senare skjuter BH ett alltför löst skott, som dessutom går utanför, men detta sammantaget indikerar att BH har initiativet och Viggan saknar all form av eget spel.

Sebbe, som var hörnexekutor denna dag, testar igen i den 32:a, men som sagt utan effekt för de inblandade. Minuten efter får den nyss nämnde Oscar sträcka på sig ordentligt för att avvärja en framrusande BH:are, vilket han genomför på sådant effektivt sätt att det bara blir en hörna för BH.

I den 43:e prövar Fille på två skottförsök efter varandra, där det första var för löst och tas lätt, medan det andra var något hårdare men tas ändå. Det var väl ungefär vad som kan antecknas i Viggans kolumn, även om man avslutade halvleken betydligt bättre än väntat och får även till ytterligare en farlighet i näst sista minuten, som i och för sig gav en resultatlös frispark.

BH var betydligt hetare och ville mer, varför det inte var alltför förvånande att man lade beslag på så gott som alla andrabollar och som vanligt fick Viggan se sig besegrade i passningsspelet, men det är ju poängen som räknas när det kommer till kritan, något man också bittert fick erfara under den andra halvleken.

I Viggans bur stod denna dag Rasmus, medan Kajan luftade sig på avbytarbänken, omklädd till utespelare (!). I den 50:e minuten upplever Rasmus en boll på himlen, halvvägs mot mål, som han förmodligen sent kommer att glömma. Det var en BH-frispark, avlossad från vänsterkanten, uppskattningsvis ca 45-50 meter från mål.

Bollen gick högt men i kraftig motvind, varvid Rasmus backar mot den bakre stolpen, men bollen går över Rasmus och slår i stolpens överkant, ca 20 cm från ribban. Motvinden gjorde att det blev en stoppboll, som på slutet dök kraftigt och därmed överraskade Rasmus och hans kollegor, för att inte tala om oss på läktaren, som var övertygade om att den skulle gå över och ut.

Hursomhelst, bollen ”blåser” in i mål och 0-1 var ett obestridligt faktum. Lite snopet var det, då det inte ens var en målchans och att inga andra sådana heller hade antecknats för BH. Just vid denna tidpunkt kändes detta övertag som näst intill ointagligt, då Viggan inte visade någon större framfart på arenan.

Men när nöden är som störst är räddningen som närmast, brukar man säga och även om vi inte direkt fick någon extern hjälp, så växte Viggan plötsligt med uppgiften, trots det något snöpliga baklängesmålet. Sålunda får Jacob tillfälle att testa ett skott minuten efter, men som går utanför.

Viggan är nu trots allt inne i en mycket bra period och skapar två bra frisparkslägen i den 56:e och 58:e minuten, även om effekterna uteblir. I den 60:e har man skapat ett visst osmotiskt tryck mot de blå och under de följande 8 minuterna skapar man tre hörnor, som även de blir resultatlösa.

Men skam den som ger sig. I den 69:e minuten sprintar Glenn fram på vänsterkanten och måttar ett inlägg, som han sedan i skottögonblicket ändrar till ett regelrätt skott, som vi uppfattar det. Hursomhelst, skottet skulle ha tagit just under ribban i mitten av målet, där dock målvakten står och håller upp händerna.

Skottet är dock så pass hårt, att målvakten ej orkar hålla bollen, utan med utsträckta handflator tippar han bollen till en förmodad hörna. Men icke så, utan bollen går lodrätt rakt upp och kommer ner i samma bana, men för att nu hamna bakom målvakten och sedan studsa in bakom densamme. Utjämnat 1-1.

BH, som är i desperat behov av poäng, skapar i den 74:e en hörna, som man nickar utanför och i den 76:e kommer man farandes på högerkanten och skådar Rasmus i vitögat, varvid denne går ut och täcker skottet, men bollen kvarbliver i närområdet och i avsaknad av någon handlingskraftig förmåga, tillåter man att BH slår in returen och de tar därmed också ledningen med 1-2. Riktigt surt.

Målet ger också BH extra luft under vingarna, något som också kommer till uttryck verbalt, då fullständig kakofoni råder på såväl planen som vid sidlinjen och då främst inte på avbytarsidan, något som också förekommit under så gott som hela matchen. Ett visst hakfall kan noteras hos det röda laget och BH är inte sena att utnyttja detta och är inte heller alltför långt borta från att få in ett tredje mål i slutsekvensen av matchen, men 1-2 blev det.

Kontinuitet är ett nyckelord när det gäller att få till harmoni i spelet och truppen och det är knappast något som Viggan har kunnat ståta med på bra länge. Även om de som nu fyllde ut tröjorna gjorde sitt allra bästa, så blir det alltid svårt med flytet vid nya kompositioner av laget.

I dagens match saknades exempelvis Jan Tauer, Mikael Sten, Martin Brogren, Christoffer Hybbinett, Mikael Houlst Lukas Braunschweig och Göran Dahlberg. Många namnkunniga spelare som tidigare startat, men som nu var otillgängliga pga skador mm. Förhoppningsvis kommer både Houlst och Göran att vara med mot Spånga.

Tre tunga matcher kvar, där Spånga, Andrea Doria och Kista Galaxy står på menyn. Drömmen om en kvalplats har nu definitivt gått i kras, men äran att få till en bra tabellplacering på upploppet måste nu fylla var mans tanke.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18