Spånga IS - Viggbyholms IK FF 3-1 (0-1)
Söndag 20:e september 2015, kl 15.00 på Spånga IP

Söndagen den 20 september bjöd på årets vackraste dag för fotboll. 17 plusgrader och en klarblå himmel. Kunde det ha varit bättre? Jo, det kunde det faktiskt. Även om Viggan var luttrat efter alla skador denna höst, så bjöds även denna dag på några sena bakslag med två sena återbud. Men en starelva blev det och en man på bänken samt en reservmålvakt.

Förutsättningarna var nu klara efter fredagskvällens och lördagens omgång, då såväl Blue Hill som Vaxholm fått bita i gräset och nu tillhörde de lag som definitivt är inblandade i nedflyttningsstriden tillsammans med Ursvik, som i och för sig skaffat sig lite extra mark under fötterna de sista omgångarna. För Danderyd innebär det nu ännu en resa ner till division 5.

Viggan, som efter sin makalösa period med nio raka utan förlust, har inte oväntat påverkats av sin numer ihåliga trupp och hade också fått inkassera två raka förluster innan matchen mot serieettan Spånga och med tanke på detta var väl oddsen kanske inte de allra bästa. Men man kunde spela avslappnat då kontraktet var säkrat i och med fredagsresultaten.

Inte sedan Viggan spelade bort Spånga från division 3 i kvalmatchen 2010, har man lyckats få till det riktigt mot Spånga, särskilt då inte på Spånga IP. Men hemma vann man dock 2013 med 3-0 och spelade 1-1 borta. Förra året blev det åter 1-1 hemma, men torsk borta med 4-1, en match som vi strax skall återkomma till.

Dagens match mot Spånga hade nämligen karbonliknande egenskaper vad gäller målfördelning lagen emellan. Förra året ledde Viggan med 1-0 fram till den 65:e minuten, i år blev det fram till den 61:a.

Förra året gjorde Spånga två snabba mål, i den 65:e och i den 70:e, som vände matchen. I år blev det i den 61:a som nämnts och i den 68:e och även nu vände man alltså matchen. Förra året gjorde Spånga två mål på de sista tre minuterna. I år blev det bara ett till och det kom i den 76:e.

Lite kuslig exakthet i hur årets matchbild utvecklade sig alltså. Gemensamt för bägge matcherna var alltså att Viggan hade ledningen under en hel timme, innan motståndarna lyckades få hål på försvaret och när det väl var gjort, så gick dessvärre luften ur och Viggan fick åter bita i det sura äpplet.

Taktiken från Viggans sida var från början att ligga lågt och satsa på kontringar, vilket också gav visst utrymme för Spånga att spela runt, dock utan att kunna få hål på Viggans åter nykomponerade Maginotlinje, som nu bestod av Dennis, Ibbe, Viking samt Niklas Magnusson, som varvade med Blerim på högerbackspositionen.

Denna taktik återspeglas också på Spångas hemsida i deras referat: ”Väl igång blev det i första halvlek mest spel på Viggans planhalva. Motståndarna höll rutinerat ihop laget på liten yta med hög rak backlinje. Spånga försökte och försökte att spela bollar över den backlinjen, speciellt på yttermittfältarna Markus Blomquist och Wilondja Fataki. Som halvleken utvecklade sig blev det mönstret tydligare och tydligare, och Viggbyholm, med åtskilliga fotbollsårs erfarenhet, kunde avvärja attackerna.”

Viggan hade inlett den första kvarten riktigt bra och det var klart tydligt att Spångas nerver inte var helt under kontroll, med tanke på den press man hade på sig för att få behålla serieledningen. Men i den 16:e får Spånga en hörna, som liksom de följande var riktigt farlig.

Nu börjar man också äta sig in i matchen och skapar i den 21:a ett bra läge, men skottet går utanför. Mot bakgrund av Spångas uppvaknande började man oroa sig för vad som komma skulle. Men i den 27:e får Viggan en frispark, som Glenn från ca 30 meter lägger perfekt in i smeten framför mål, där Nisse skarvnickar bollen in i mål och ger Viggan ledningen med 1-0.

I den 31:a har Spånga ytterligare en farlig hörna, som Kajan räddar genom att med ena näven boxa ut bollen ur farozonen. Viggan sticker upp med ett mycket bra anfall i den 35:e, som avslutas med ett skott från Pontus men bollen går över. Spånga satsar stenhårt på långbollar över Viggans backlinje, som följs upp av reptilsnabba yttrar, men Viggan håller tätt.

Ett av Viggans bästa lägen uppstår i den 40:e minuten, då Fille slår ett perfekt inlägg som Jacob språngnickar på, men bollen går över. Spånga avslutar halvleken med två hörnor i den 41:a och ett farligt skott just utanför i den 45:e minuten. Trots att Spånga vaknat, så kändes det aldrig riktigt farligt, då Viggan spelade riktigt stabilt.

Det blev en hel del rockader i Viggan, då Magnusson endast hade två träningar i benen sedan i somras och Pontus legat sjuk i veckan, medan Blerim fick göra ett av sina första inhopp i A-laget, men som sagt, man bet ihop och höll tätt bakåt så här långt. Jacob, som i sista stund lyckats byta sitt pass på jobbet, startade på högerflajen, medan Fille höll sig på vänsterkanten.

På mitten höll sig Nisse och Pontus till att börja med, innan rockaderna sattes in. Glenn, som vanligtvis återfinns på vänsterkanten, hade nu fått en nykomponerad roll som forward med vänsterinriktning, något han skötte med den äran, även om han fick gå mållös från planen denna dag.

Oron var i och för sig stor i Vigganlägret, med tanke på hur många som hamnat på skadelistan den senaste tiden, särskilt som man nu endast hade en utespelare med sig på bänken, men för en gångs skull drabbades inte någon av några skador denna dag, vilket var högst glädjande.

Den andra halvleken fick en dramatisk öppning, där Viggan skapar ett kanonläge redan efter tre minuter, för att minuten senare få se Spånga skapa ett riktigt fett läge. Spånga har uppenbarligen lagt i ytterligare en växel och i den 56:e tvingas Kajan göra en jätteräddning på ett närskott och 30 sekunder senare får han åter göra ett ingripande. Svettigt värre.

Vi återvänder till Spångas hemsida: ”Spånga fortsatte att pumpa på och fick åtskilliga hörnor som oftast slogs av Markus, dock utan mål, Viggbyholms backlinje är reslig och erfaren.”

Kan man uttrycka det bättre, så säg. Viggan sticker emellan i den 57:e genom Glenn, som lägger ett farligt inlägg just framför mål, men den reslige målvakten snor åt sig bollen.

Spångas hörnor var många och farliga. I den 59:e får man en dylik, som på en retur nickas i Kajans ribba och ut. Men Viggan ångar på och i den 60:e kommer Fille igenom på vänsterkanten, men fälls inom straffområdet och förväntar sig liksom mången annan en straffspark som tröst, men domaren väljer att avslå en sådan vädjan.

Minuten efter är Glenn ytterst nära att öka på Viggans ledning, men får se bollen stryka just utanför målvaktens vänstra stolpe. I den efterföljande sekvensen, i samma minut, skapar Spånga en hörna som Kajan boxar ut, men bollen hamnar olyckligt hos en motståndare som tar tillfället i akt och petar in kvitteringen 1-1.

Det var nog inte vad Viggan behövde just då, med tanke på att Spånga hade börjat få grepp på spelet, samtidigt som Viggans ben började se lite sega ut. Men det skulle komma mer och alla som minns inledningen av detta referat, kan nu ana vad som komma skall. I den 67:e måste Kajan täcka ett skott från nära håll och frågan var nu hur länge Viggan skulle orka.

Jo, precis en minut till, ty i den 68:e ringde det bakom Kajan, sedan Vigganförsvaret misslyckats med en rensning på vänsterkanten. Matchen hade vänt. 2-1 till Spånga. Nu är det en ordentlig uppförsbacke. Två snabba mål i baken, samtidigt som man missat chansen att ha ökat på ledningen strax dessförinnan.

I den 71:a var det åter en Spångahörna och man bävade för vad som skulle hända nu, men det gick bra denna gång. Med tanke på att Viggan nu går på fälgarna, var det kanske inte så konstigt att även trean ramlade in, 3-1 i den 76:e minuten och syrebristen var påtaglig. Om inte exakt på minuten, så blev scenariot mer eller mindre detsamma som förra året.

Dennis, som nu gjorde sin andra match i rad som vänsterback, gjorde det så bra att han av Spångaledningen utsågs till matchens lirare i Viggan. Många andra visade också upp sig från sin bästa sida, inte minst Kajan i målet, som fick det lite svettigt emellanåt. Kul för Nisse, som med sitt mål nu också gick upp i ledningen i skytteligan.

Det är bara att gratulera Spånga till en väl genomförd match och en rättvis seger och önska dem lycka till på årets upplopp. Samtidigt måste man lyfta på hatten för Viggan som kämpade och stretade emot in i det längsta och aldrig gav upp trots motlutet på slutet.

Nu är det bara att vässa hörntänderna till på lördag, då ett revanschsuget Andrea Doria väntar på Djursholms IP och de har nog inte glömt utskåpningen de åkte på med 5-1, då de var på besök på Hägernäs IP.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21