Andrea Doria - Viggbyholms IK FF 4-0 (4-0)
Lördag 26:e september 2015, kl 13.00 på Djursholms IP

Lördagen den 26 september bjöd på strålande höstväder när Viggan kom på besök till Djursholms IP och ett till synes inbjudande naturgräs och dessutom till en avsparkstid som kändes komfortabel. Dessvärre var det tydligen inte alla som var ense om detta, med tanke på det fåtal som kommit för att bevista denna tillställning, där lejonparten nog var från Viggan.

Viggan och Djursholm har mötts flera gånger tidigare och det har vid några tillfällen blivit målrika tillställningar. 2007 var det dock ganska måttligt: två Viggansegrar med 1-0. Sedan blev det åka av, som exempelvis vid premiären 2008, då Djursholm bestod av ett antal pensionerade fotbollsproffs. Den gången åkte Viggan därifrån med svansen mellan benen, efter att ha fått stryk med hela 7-1. Hemma vann man däremot med 7-4.

2009 vann Viggan klart med 4-1 resp 4-0 och året efter, samma år som Viggan kvalade sig upp till division 3, blev det först 1-0 till Viggan och sedan ett icke okänt resultat på hemmaplan, där man vann komfortabelt med 7-1. Sedan skildes lagens vägar åt och det är först i år som man möts igen. Nu under lite andra förutsättningar, sedan Djursholm försvann från division 4 för ett antal år sedan.

Efter några år av olika konstellationer hade Djursholm inför detta år lierat sig med Andrea Doria från stan, som saknade egna träningsfaciliteter och ungdomsverksamhet, något som såg ut att passa Djursholm, som å sin sida hade en ungdomsverksamhet, men saknade seniorspelare. Så bildades FC Djursholm/Andrea Doria och Djursholm fick därigenom spela i finrummet igen.

I Andrea Dorias tröjor dolde sig en hel del gamla fotbollskunniga rävar, som förr i tiden, och bland dem återfanns ett icke helt obekant ansikte, som tillhör Petter Andersson, sprungen från Frej, men som gjorde en bejublad halvsäsong i Viggan för ett antal år sedan.

I Viggans tröjor dolde sig åter lite nya namn denna dag, då den ortopediska listan nu var så lång, att man var tvungen att även skicka in en av målvakterna som utespelare, då bänken bara bestod av en man denna dag, sedan en trio sjukanmält sig strax dessförinnan. Maken till skadehöst har inte skådats i mannaminne och ett sådant är långt skall ni veta.

Hursomhelst, när matchen började stod det 11 spelare på vardera sidan och Viggan var laget som öppnade starkast och redan efter två minuter skapar man en hörna och får till ett skott som dessvärre blev lite för löst. Tre minuter senare kör Viking ett gatlopp, helt solo, ända nere från sin mittbacksposition, genom hela Andrea Dorias försvar, men avslutar med att skjuta utanför. Den prestationen var värd ett bättre öde.

I den 7:e får Andrea Doria (nedan kallat AD) en farlig frispark just utanför straffområdet, men Kajan i målet boxar till hörna. Efter 8 minuter tvingas Niklas Magnusson in i depå för näsblod och målvakten Rasmus ersätter. Viggan fortsätter att ha initiativet och skapar ett riktigt bra anfall i den 13:e minuten som dock blir resultatlöst.

Efter en kvart börjar Viggans initiativ att urholkas och AD kommer in i matchen ordentligt. Först ett farligt avslut som går utanför och i den 15:e är det dags för en hörna. AD har fått snurr på spelet och Viggans nykomponerade försvar verkar inte helt komfortabla med den uppkomna situationen. I den 17:e nytt AD-skott men Kajan tar.

Viggan sticker dock upp och i den 18:e har man en hörna, som Houlst nickar över på i ett ganska bra läge. Minuten efter har AD ett kanonläge, som dock Kajan också räddar. Men det känns att något är på gång och det är inte av det positiva slaget. Magkänslan sviker inte. I den 20:e kommer också 1-0 målet, sedan AD kommit i ett fritt läge.

Trots detta bakslag trummar Viggan på och i den 23:e är Viggan igenom och förväntas göra mål när Fille skådar målvakten i vitögat, men målvakten är sist på bollen. Trots sporadiska uppstickningar, så är det AD som nu kontrollerar matchen och i den 26:e är det åter dags för en farlig frispark, som dock rinner ut i gräset. Två minuter senare en AD-hörna.

Det börjar bli lite svettigt i de bakre regionerna och frågan är hur länge man skall kunna motstå trycket där bak. Kajan tvingas till ett nytt ingripande i den 31:a och det syns att de rödas ben börjar svikta lite vad gäller fysisk spänst, men även den mentala biten verkar också påverkad. Det ser därför lite alltför enkelt ut när AD kan rulla in 2-0 i en tom Vigganbur, sedan de flesta var på annan plats.

Två minuter senare ringer det igen. 3-0 på ett snarlikt sätt. Men det är inte över än och efter ytterligare sex minuter är det dags igen, 4-0 och Viggan hänger formligen på repen, när domaren räknar 1, 2, 3, 4… Hur skall det sluta? Skall det bli ett da capo från 2008? Kan Viggan stå hela ronden ut, utan att behöva ta emot mer stryk? Frågorna är många.

På åtta minuter, mellan den 33:e och 41:a har AD alltså petat in tre bollar som onekligen tog musten ur Viggan. Dock hade Nisse, några minuter före sista spiken, lagt en perfekt slagen frispark i krysset, som målvakten lyckades få fingrarna på och tippa till hörna. En riktig sk TV-räddning var det.

Äntligen blåser domaren av för pausvila, något Viggan uppenbarligen var i stort behov av. Men frågan kvarstod, skulle en kvarts vila hjälpa för att få ordning på systemfelet som AD utnyttjat på liknande sätt vid de gjorda målen. Det skulle det faktiskt göra!

Ett helt nytt Viggan kommer ut på planen, samma gubbar men med några positionsändringar samt att Rasmus målvakt nu går in som utespelare på heltid istället för Magnusson, men med helt nyladdade batterier. Nu är det plötsligt Viggan som för spelet och redan efter 6 minuter skapar man ett jätteläge, där Glenn bara skall bredsida in bollen i tom bur från nära håll, men lyckas trots detta få bollen över ribban. Omöjligt!? Tydligen inte.

AD sticker upp i den 53:e men Kajan tar och minuten efter skapar Viggan ett par giftiga chanser, som avslutas med att Göran skjuter över. Viggan har liksom under den första halvleken inlett riktigt bra under den första kvarten och när man i den 59:e får se Nisse, just framför mål nicka utanför, då börjar man ana ugglor i mossen. Det verkar uppenbarligen omöjligt att hamna innanför stolparna denna dag.

Denna teori förstärks i den 66:e, då Fille är igenom, men målvakten tar bollen i absolut sista sekunden. AD sticker dock upp med en hörna i den 69:e och visar att de fortfarande är med i matchen. Mellan den 73:e och 74:e minuten skapar Viggan tre riktigt feta chanser i rad, där Viking gör sitt yttersta för att gå upp i delad skytteligaledning. Men det var som förgjort.

AD sticker sedan upp igen i den 75:e då man får en farlig frispark som blir resultatlös, liksom hörnan tre minuter senare. En av Viggans absolut fetaste chanser kommer sedan i den 80:e, då Rasmus (målvakten ni vet) kommer fri och drar på ett vristskott som… går utanför. Inget vill sig denna dag, verkar det som.

AD antecknas för en hörna i den 85:e, men Glenn kan i den 87:a lägga en perfekt slagen frispark, som Viking placerar just utanför och då förstod man vad klockan var slagen. I den 90:e får sedan Kajan göra en reflexräddning uppe vid kryssribban och om han inte gjort det, hade det känts betydligt tyngre att gå in i omklädningsrummen efteråt.

Först och främst måste man ge Viggan en stor eloge för den insats man gör under den andra halvleken. Att under åtta minuter i den första halvleken inkassera tre baklängesmål är tungt och svårt att resa sig från, men det gjorde man och på ett sådant sätt att man måste tillstå att det var oflyt att man inte lyckades kapitalisera någon av alla de chanser som man ändå skapade.

Med tanke på att den ortopediska listan ser ut som den gör, måste man tillstå att det känns skönt att kontraktet säkrades redan förra fredagen och nu koncentreras spänningen i serien till vad som händer i toppen och botten. Blir det tre lag som åker ut, eller bara två? I toppen avgörs det mesta på fredag kväll, då alla lagen möts och Viggan möter nuvarande serieettan Kista Galaxy kl 19.30 på Hägernäs IP.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26