Viggbyholms IK FF - Kista Galaxy 0-3 (0-2)
Fredag 2:a oktober 2015, kl 19.30 på Hägernäs IP

Säsongen 2015 avslutades på fredagskvällen den 2 oktober, ett nytt påfund från Fotbollförbundet, som många hade och har svårt att ta till sig. Efter att ha harvat på Ärvinge IP och Skytteholm tre mörka fredagskvällar, så borde man åtminstone ha fått slippa själva avslutningsomgången en fredagkväll. Trots denna sena kvällsmatch (19.30) hade 75 personer letat sig ner till Hägernäs IP, varav många kom från västerort i förhoppningen om att få fira seriesegern.

På fredagskvällen spelades således samtliga omgångar i division 4 Norra och även om det för Viggans del redan var klart med kontrakt för nästa år, så var det många inblandade som inte kunde se lika lugnt på saken. En av dessa var Kista Galaxy, som också stod på menyn för Viggan denna afton. De låg inför den sista och avgörande matchen på samma poäng som Spånga, men med ett plusmål i målskillnad.

Spånga hade dock fler gjorda mål, så för Kista Galaxy räckte det alltså inte bara med att vinna, utan man måste även se till att man höll undan för Spånga i målprotokollet. Huvudrollsinnehavarna var Spånga som mötte Andrea Doria och Kista Galaxy som alltså skulle möta ett skadeskjutet Viggan. Detta var förutsättningarna inför den dramatiska slutscenen.

Kista chocköppnade och det med sådan frenesi att man undrade hur det hela skulle sluta. Efter 9 minuter lyckas man också skapa en dubbelhörna, dock utan resultatförändring, men där Rasmus fick göra en räddning på det andra försöket. Viggan stretar dock emot, men i den 26:e minuten lyckas Galaxerna tråckla sig igenom Vigganmuren och får på ett stenhårt skott, som Rasmus i målet gör en enhandsräddning på, men bollen tar ändå i stolpens insida och in. 0-1. Galaxernas andra mål kom efter 31 minuter och överraskade samtliga på planen och på läktaren. En skottlobb från ganska stort avstånd, som alla följer med blicken i tron att den skall gå över, men istället går den ovanför Rasmus och singlar ner bakom honom och in i målet. Viggan hade dock ett ypperligt läge att sätta käppar i hjulet, då Pontus i den 40:e kom fri med målvakten, men störs bakifrån i skottögonblicket, alternativt trampar på bollen. Men vilket läge det var för Pontus att klättra i skytteligan.

I halvlek kommer rapporter om att Spånga leder med 2-0 och om de eller Viggan skulle göra ett mål nu, så skulle det bli Spånga som fick ta klivet upp. Andra halvleken går annars i Viggans tecken, då Galaxerna verkar alltför tagna av stundens allvar, särskilt sedan Spånga nu leder med 3-0.

I den 70:e har Viggan en hörna och man är nu betydligt aggressivare än under den första halvleken och Kista Galaxy är märkbart skakade. Med kvarten kvar drabbas dessutom Galaxerna av ett rött kort som säkert ökade på nervpressen ytterligare.

Minuten efter testar Nisse ett skott som dock tas, men det är ett helt nytt Viggan vi får se på planen under den andra halvleken, samma fina uppryckning som i matchen innan mot Andrea Doria. Ett ytterligare bevis på detta kommer i den 78:e, då Jacob skjuter ett kanonskott som målvakten TV-räddar och på returen är Fille framme och skjuter stenhårt i stolpen och på denna retur skjuter han över ett ganska öppet mål. Samtidigt kommer rapporter om att Spånga nu bara leder med 3-2.

I den 83:e får så Viggan en dubbelhörna och vid den andra hörnan kan Nisse i kamp med målvakten nicka in 1-2, tror alla, men inte domare Vedad, varför denne också blåser bort målet till mångas förvåning. Kontakt av tredje graden med målvakt, lär ha varit beslutsunderlaget. Spångas ledning och Viggans stolpskott och bortdömda mål ger Galaxerna viss avspänning i nervsystemet.

I den 86:e håller man på att ställa till det i Viggans försvar, då man själva orsakar en helt onödig hörna, som dock rann ut i gräset. Men i den 89:e så hände det istället, då Galaxerna kan göra 3-0 efter en Brolininspirerad frispark, som bör kunna ligga till grund för egna framtida frisparksvarianter.

Frisparken, som läggs strax utanför straffområdeslinjen, spelas snett ut till vänster mot hörnflaggan, dit en Galax redan är på väg och parallellt med kortlinjen kan denne sedan spela in i gröten framför mål, där det ser ut som en back försöker rensa, men vobblar bollen upp i nättaket, men det kan förstås också ha varit en Galax som fick en tå på bollen som siste man.

I slutscenen flödade sedan champagnen i mittcirkeln, vilket inte är att undra på och det är bara att gratulera Kista Galaxy som värdiga vinnare av matchen och serien. I bottenstriden tog Vaxholm den viktigaste poängen på åratal och säkrade därmed förnyat kontrakt. Ut åkte därmed Blue Hill och sedan länge avsågade Danderyd.

Vilka som hamnar i serien nästa år är ännu oklart, men troligt är nog att Kungsängen eller Järfälla tar steget upp från femman, medan det återstår vilka lag som kommer från trean, där det nu står klart att Viksjö, Österåker och Bele åker ur. Kan således bli många gamla bekanta ansikten nästa år.

Pga kamerans dåliga mörkerseende kan några bilder från matchen ej publiceras.