Viggbyholms IK FF - Enköping SK 2-1 (1-0)
Söndag 24 april 2022, kl 12.00 på Hägernäs IP

I Viggans tredje match för säsongen och den andra på hemmaplan, om man nu kan kalla Vikingavallen och Hägernäs IPs konstgräsplan, för hemmaplan, då naturgräset sedan gammalt är den naturliga uppehållsplatsen för Viggans representationslag, så skulle Enköpings SK komma på besök. ESK som inför matchen toppade tabellen efter två segrar och kanske sågs som ett av årets topplag efter degraderingen från div 2 i höstas.

Viggan hade efter sina två inledande matcher kryssat, såväl mot Rådmansö (2-2) som Sundbybergs IK (0-0), inte riktigt visat sina kort var man var stod, om man nu inte enbart ser till de bägge andra halvlekarna, där man visat att det fanns en hel del ess att plocka ur rockärmen. Idag fanns det dessutom inga på sjuk- eller skadelistan, bortsett från den krasslige Emil Schough.

Dagens match skulle dessutom vara av stor psykologisk vikt, då en eventuell förlust skulle släppa lös ESK i toppen, medan Viggan skulle hamna lite i bakvattnet även om säsongen är ung. Vädret var förvisso av växlande art med varierande inblandning av sol, medan blåsten var av klar nordlig karaktär och riktigt besvärande för bägge lagen.

Viggan hade inte direkt rosat marknaden med sina inledande halvlekar i de tidigare två matcherna och nu var förhoppningen förstås att växelspaken skulle hamna i rätt läge redan från början. Lite tveksam blev man dock redan efter 3 minuter då ESK testade kortlinjen med ett skott men som framgår av beskrivningen så gick det utanför.

Minuten efter är dock Viggan på hugget och kan fixa en hörna som dock blir resultatlös, men minuten efter är Max Sjölander framme och försöker anmäla sig som förste målskytt i matchen, men skottet går strax utanför målvaktens vänstra stolpe. Simon Andersson, han med fontanellbältet, som i förra matchen fått sitta på läktaren och begrunda sitt röda kort, kan i den 6:e minuten med en elegant passning se till att Johan Sedendahl-Eriksson får ett kanonläge. Trots sin snabbhet hann dock inte Johan få en tå på bollen.

Alla som fruktat Viggans tillkortakommanden under de tidigare matchinledningarna är nu mest förbluffade över hur man dominerar spelet. André Eliasson kan exempelvis se till att Viggan får en hörna efter 11 minuter. Mohammed Dirawi kan två minuter senare testa ESK-målvakten med ett skott som dock styrs ut till en hörna. Mohammed som verkar vara på ahugget kan i den 15:e skaffa sig ett nytt bra läge men missar dessvärre aluminiumställningen.

Bortsett från ESKs skottförsök efter 3 minuter, får man till sitt första anfall efter 17 minuter, men i upphetsningen över denna framgång skjuter man utanför. Men en hörna kan man tillskapa sig minuten efter som dock inte leder någonvart. Efter denna hörna kan Viggan starta ett riktigt mönsteranfall som bara för den skull hade varit värt ett bättre öde än vad som nu blev fallet.

Den siratlige Vispen, alias Lukas Hollingworth, som för dagen var riktigt på alerten, kan i den 22:a minuten få till ännu en hörna för Viggan, även om denna nu inte resulterade i något målmässigt nu heller. Den från förra matchen kände kanonkungen André Eliasson, gjorde ingen besviken idag heller, även om han efter ett nytt riktigt bra Viggananfall avslutar med ett skott som är ytterst nära att resultera, men denna gång blev det bara till en ny hörna.

Johan, som far fram som en gasell över konstgräset, frestar motståndarmålvakten med en riktig rökare efter 27 minuter men får se skottet ta mitt i diafragman. Som synes är det Viggan som var snabbast att ta åt sig taktpinnen i matchen denna gång och maskineriet synes var ordentligt väloljat. Mången undrade nog om ESK hade blivit överskattat i detta läge av matchen.

Närå, ESK hade bara finslipat på hur man skulle gå tillväga för att knäcka Viggans försvarskod. Efter 28 minuter kommer man så nära att man kan skåda Kevin Lund i vitögat innan man skjuter. Kevin i målet är dock med på noterna och gör en av sina paradräddningar som denna gång leder till en hörna.

Tre minuter senare har Viggan dock hämtat sig och är nära att får resultattavlan att röra på sig. Men så i den 32:a minuten kommer Gabriel Futardo Herrera farandes på vänsterkanten och när han väl tänt luntan får han se sin välplacerade projektil borra sig in i det bortre krysset och nu rörde resultattavlan äntligen på sig och visade 1-0 till Viggan. Skönt att få lite utdelning på allt slit och nu borde man väl kunna slappna av lite.

Men icke. Minuten efter, och man är ju som bekant som mest sårbar efter att nyss ha gjort mål, får ESK en högerhörna som man framför mål nickar ner och nog kändes det som den skulle gå in, men Kevin var med på noterna och räddar på mållinjen och får sedan hjälp av Simon att vispa bort bollen från riskzonen. Det var riktigt nära och det osade katt långt efter.

Det osade fortfarande i den 36:e minuten, då ESK kommer farandes på vänsterkanten och hamnar öga mot öga med Kevin, men Kevin körde med boatricket vilket fick anfallaren att tappa koncepterna, vilket kraftigt bidrog till att Kevin kunde freda målet med en delikat fotparad. Redan nu kände nog Kevin att en Serafimerorden låg inom räckhåll.

Efter 39 minuter etablerar Viggan ett osmotiskt tryck nere på den gröna planhalvan, där André som siste man är nära att få en stortå på bollen men så blev nu inte riktigt fallet. Två minuter senare får han chansen igen medelst ett parabelskott som dock lätt fångas upp av målvakten. En riktigt bra kämpainsats av Viggans samtliga deltagare och där inget negativt finns att uppbringa överhuvudtaget.

En 1-0 ledning är lika skör som det låter och frågan var nu vad ESK skulle komma med efter sidbytet. Jorå, redan efter 5 minuter får de till en hörna efter att ha öppnat betydligt frejdigare än man gjort 50 minuter tidigare. Minuten efter är dock Mohammed nära att få till det, men målvakten tar hand om bollen. Även om inga direkta farligheter finns att rapportera så hade ESK mer boll än de röda under de inledande 15-20 minuterna.

Efter 22 minuter tvingas Kevin bekanta sig med sin högra stolprot när han avvärjer en nick. Minuten efter anfaller Viggan på bred front och först testar Max sin haubits och sedan fyller Hjalmar Thorgerzon på med sitt artilleri men utan nätrörelser. Betydligt större chans till nätkänning får dock Axel Maquart-Moulin i den 24:e minuten då han från högerkanten avlossar sin bössa.

Skall skottet gå in? Alla tror nog det men målvakten lyckas få vantarna på bollen precis i sista sekunden och lyckas liggande styra ut den till hörna. Efter 27 minuter är Axel ytterst nära att nå bollen med pannan just framför mål, men det fattades några cm efter en tidigare näsoperation. Oscar Billman kan dock få tag i den förlupna kulan och drar på en rökare från andra kanten men får se den försvinna ut ur bild.

I den 73:e minuten har den alerte Vispen fått tag i bollen på vänsterkanten och lyckas få fram den till Axel, som har positionerat sig framför mål och när han väl fått bollkontakt gör han en dubbel Tuplov på en femöring och skjuter precis mellan målvakten och dennes högra stolprot. Axel fäster blicken på bollbanan och kan tillsammans med sina kollegor sträcka armarna i skyn, då bollen visar sig passerat genom nålsögat och ställningen är nu 2-0.

Även om nu inte Kevin har något bälte i boxning, ger han ändå prov på de kunskaper han har inom detta pugilistiska område, då han såväl efter 29 minuter boxar ut en farlig frispark som efter 36 minuter då han upprepar sin insats. Minuten efter sker något liknande men då är det den stackars Tom Gyldorff som får Kevins knä på luktorganet och tvingas efter det till ambulansfärd till akuten.

Strax därefter kommer Viggan i en kontring efter 43 minuter där André spelar fram till en framrusande Axel som nu vill bli tvåmålsskytt. Lätt trängd av en tillskyndande Enköpingsspelare avlossar Axel skottet i steget och alla håller andan, men den här gången höll målvakten tätt vid den andra stolproten, men ack så nära det var.

Två minuter senare är det ESKs tur att vända spelet men Kevin slänger sig och med sin högerarm fredar han målet ytterligare en gång. I sekvensen därpå ordnar Oscar Billman en hörna som det inte blev någon utdelning på. Bättre tur hade då ESK som efter 50 minuter på nick kan reducera till 2-1 efter ett vänsterinlägg. Då återstod ca 3 minuter av tilläggstiden.

Lite oroligt blev det dock på slutet, när ESK får en hörna när någon minut återstod men det hela redde ut sig och när domaren sedan väl blåste av stod Viggan som rättmätiga segrare i denna prestigematch. Även om nu ESK inte var nöjda med sin insats så var Viggan det desto mer över sin egen och flera förtjänstmedaljer skulle kunna ha delats ut efter en gedigen laginsats.

// Gula Örnen


Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26 Bild 27 Bild 28 Bild 29 Bild 30 Bild 31 Bild 32

Laguppställning
Kevin Lund
Gabriel Herrera (64)
Simon Andersson
Jonathan Vestman (76)
Max Sjölander
Mohammed Dirawi
Lucas Hollingworth
Johan Sedendahl-E (64)
Hjalmar Thorgerzon
André Eliasson
Marcus Aggebo, K
Tom Gyldorff, ers (76)
Oscar Billman, ers (64)
Axel M-Moulin, ers (64)
Gustav Hasselgren, ers (85)
Calle Ringström, ers
Viktor Nilsson, ers
Theo Graasvoll (MV), ers

Målgörare
Gabriel Herrera (31)
Axel M-Moulin (72)

(se skytteligan)

Gula kort
Axel M-Moulin (90+4)

Röda kort
-

Domare
Daniel Tekeste, HD
Jafar Abdelkader, AD1
Filmon Amanuel, AD2

Matchens VIKing
Kevin Lund

Matchens VIKing

Publik
61 personer

Väder
+9, vxl molnighet, blåsigt


Kalendern

Kalender