Strömsbergs IF - Viggbyholms IK FF 0-3 (0-1)
Lördag 30 april 2022, kl 14.00 på Länsförsäkr. Arena

I den fjärde omgången var det dags för Viggan att packa väskorna och bege sig norröver, upp till Tierp och Länsförsäkringar Arena, även om nu ordet arena kanske var en alltför storslagen beteckning på planen, där drabbningen skulle äga rum. Drygt 90 personer hade tagit sig ner för att se när nollåttorna kom på besök. Även om nu inte denna arena skapade de där känslorna som man fick när man kom upp till Heby och deras plan, så är det ändå en stor skillnad mot att åka ut till Ärvinge IP och andra förortsanläggningar här nere.

Strömsbergs IF som legat i division 2 under hela 2010-talet fram tills man åkte ur 2019, har sedan dess legat i division 3 Södra Norrland innan man nu tagit plats i division 3 Norra Svealand. För tillfället har man inte fått någon direkt smakstart på säsongen med tre raka förluster innan matchen mot Viggan, som i sin tur fått en lite bättre start med två oavgjorda och med dagens match även två vinster.

Inför dagens match saknade Viggan två av sina ordinarie backar, Simon Andersson som fick två matchers avstängning men är efter detta en fri fågel igen, samt Marcus Aggebo som befann sig på annan ort. Detta öppnade å andra sidan chansen för några nya juveler där en av dessa, Guled Hassan, i sin första match även gjorde det viktiga 2-0 målet. I övrigt var det samma manskap som senast mot Enköping.

Med tanke på att tre lag nertill åker direkt ur och det fjärde får kvala, så är varje enskild poäng ytterst viktig att få med sig, något som bägge lagen uppenbarligen var mycket medvetna om denna dag. Särskilt verkade detta gälla Strömsberg som inledde bäst under de första 5-10 minuterna och tvingade även Kevin till en utboxning efter 6 minuter. Även om det i övrigt inte skapades några farligheter så kändes det oroligt så här i början av matchen.

Viggan dristar sig dock till en giftighet i den 8:e minuten men utan nätkontakt, något som följs upp av Johan Sedendahl två minuter senare men även här gick man på pumpen. I den 11:e skjuter Oscar Billman ett skott som genererar en hörna och nu börjar det kännas bättre sett med röda ögon. Men Strömsberg svarar med ett skott i den 13:e som Kevin tvingas styra ut till hörna.

Efter 17 minuter skapar Viggan tre hörnor på raken utan att kunna utnyttja detta och efter den tredje svarar Strömsberg med en kontring som inte såg helt ofarlig ut. Två minuter senare kommer ett inlägg som André är ytterst nära att få en tå på men så blev nu inte fallet. Efter 21 minuter får Viggan till en ny hörna och i efterspelet på denna så tvingas en av Strömsbergs backar rädda på mållinjen.

Två minuter senare fälls André inne i straffområdet men utan åtgärd från domarkollegiet, men å andra sidan så tilläts det en hel del ganska tuffa tag utan att det blåstes, vilket fick spelet att flyta på ganska bra. När 25 minuter gått får Oscar Billman på en riktig rökare från vänsterkanten, där man var ganska övertygad om att den skulle smita in i det bortre krysset (som Gabbes skott söndags), men målvakten lyckas få ett finger på bollen och tippa ut den till hörna.

Tre minuter senare skjuter Strömsberg utanför och sett över hela matchen var väl det deras svaghet. Man var duktiga bakåt och på mitten och även om man skapade en hel del framåt så brast det när man kom närmare Viggans mål. Detta i sin tur har en förklaring i att den nybildade backlinjen levde upp till de högt ställda förväntningar man hade på dessa extraordinarie tjänster. Viggan hade på samma sätt ofta svårt att ta sig igenom Strömsbergs försvarsmur.

Ny Vigganhörna efter 32 minuter men ingen effekt av denna heller. Två minuter senare får Johan på en rökare där målvakten tvingas att slänga sig raklång för att hindra bollbanans fortsättning in i nätmaskorna. Men så skulle utdelningen till sist komma och det sker i den 39:e minuten efter ett avancerat klapp-klapp-spel som André avslutar med att ge Viggan ledningen.

”Lite halvsnyggt spel innan målet då Emil slår en genomskärare på Vispen som slår snett inåt bakåt till Johan. Johan håller i bollen kyligt och rullar in den till mig som kan placera/snubbla in den via stolpen” konstaterar André Eliasson lite blygsamt. Helt plötsligt kändes det som de tungt hängande molnen över planen steg uppåt ordentligt.

Den andra halvleken hann knapp börja innan Strömsberg hinner skapa en hörna, men Viggan finner sig snabbt och efter fyra minuter spelar André bakåt till en skottberedd Max Sjölander som får på en riktig projektil som ses susa strax över målställningen. Efter nio minuter skapar Viggan ännu en hörna efter ett formidabelt underarbete från Johans sida. Tre minuter senare lägger Mohammed ett inlälågg som renderar ännu en ny hörna för Viggan.

En ledning med 1-0 är lika skör som det låter och efter 14 minuter kommer Strömsberg i ett farligt kontringsläge men skjuter både över och utanför på samma gång, så några säkra poäng finns inte i detta läge. Även om Viggan får chansen tre minuter senare då man skapar ett riktigt bra läge men skjuter utanför. Att nappa på ett rabatterbjudande från Synoptik skulle rekommenderas till den skytten.

I samma sekvens, men åt andra hållet, tvingas Kevin visa sig på styva linan och göra en kvalificerad räddning för att freda målet. När 21 minuter gott skapar Viggan ett flertal tillfällen att avlossa skott men samtliga tar i köttmuren framför mål och när André får sista ordet tas hans skott av målvakten.

Strömsberg har nu kniven på strupen när halva halvleken gått och kämpar frenetiskt, dock utan att kunna skapa något annat än vad som nämnts, men efter en halvtimme får de en frispark i farligt läge men även denna chans rann ut i sanden. Minuten efter skapar Axel Maquart-Moulin ett bra anfall men ingen utdelning där heller.

De märks att mycket står på spel och det hettar till då och då i matchen men utan synbara blessyrer. Guled Hassan, som släppts ut i manegen skapar en hel del oreda på sin högerkant och i den 79:e får han en riktigt fet chans framför mål men det hårda skottet tar på målvakten. Bättre går det då minuten efter då han nickar in 2-0 till Viggan vilket kändes som en befrielse för alla Viggansupportrar.

Som om detta inte skulle vara nog så avslutar Max Sjölander målkalaset med att göra 3-0 till Viggan fyra minuter senare. ”Guled drev fram bollen och satte en fin genomskärare som jag kunde ta med. Sen vek jag in åt höger och placerade bollen vid bortre stolpen” säger en segerrusig Max efter matchen. Men Guled ville mer och skapar två minuter efter senaste målet ett bra läge men skjuter över.

Matchen avslutas senare med en Strömsbergshörna och ett bra Viggananfall orkestrerat av Axel och när domaren sedan blåste av hade Viggan tagit en ny trepoängare medan Strömsberg får finna sig att sitta kvar i botten ett tag till. Kanske inte Viggas bästa match men allvaret och motståndet kanske inte medgav utrymme för något skönspel.

Hursomhelst, ingen vek ner sig ner och alla gav allt i alla situationer och när det kommer till kritan så är det poängen som räknas i slutändan. Nu gäller det att snabbt ladda om inför det stora ”derbyt” mot våra gamla kombattanter från Bollstanäs som säkert gått och grunnat på hämnd sedan vi snuvade dem på konfekten för två år sedan.